Γράφει η Μαρίνα Καρατζαφέρη, Κοινωνικός Επιστήμονας
Οι εξαφανίσεις στην Ελλάδα είναι ελέγξιμες. Συνήθως τις πρώτες ώρες ή μέρες τα παιδιά βρίσκονται. Σε γενικές γραμμές τα παιδιά βρίσκονται άμεσα. Παρόλα αυτά, όποιος αγνοείται κινδυνεύει από το πρώτο δευτερόλεπτο. Όσο περνάει ο καιρός το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης των παιδιών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, βυθίζοντας στη θλίψη και στην αγωνία τις οικογένειές τους.
Στοιχεία-Σοκ για τις εξαφανίσεις στην Ελλάδα:
Σχεδόν κάθε μέρα δηλώνεται η εξαφάνιση ενός παιδιού.
Το 2018, εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα 299 παιδιά, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, 123 αγόρια, από τα οποία ανευρέθηκαν τα 96 και αναζητούνται 27. Την ίδια χρονιά, εξαφανίστηκαν 176 κορίτσια, βρέθηκαν τα 161 και αναζητούνται 15. Το ποσοστό ανεύρεσης ανέρχεται για το 2018 στο 85,9% και για το πρώτο 4μηνο του 2019 στο 82,2%, αριθμοί, που καταδεικνύουν, πως η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανευρέσεων σε όλη την Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Μέχρι τις 11 Μαΐου του 2019 (πρώτο 4μηνο του 2019), εξαφανίστηκαν 45 αγόρια και 71 κορίτσια. Εντοπίστηκαν 39 αγόρια και αναζητούνται 6, ενώ αντίστοιχα, βρέθηκαν 58 κορίτσια και αναζητούνται 13. Από την 1/1/2019 έως και σήμερα η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε συνολικά 420 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 1.892 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων.
Το 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2020, 163 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν εκ των οποίων τα 138 εντοπίστηκαν, καθώς και 12 ενήλικες, εκ των οποίων οι 10 βρέθηκαν. Για 16 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, ενώ για 8 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert Hellas, που απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 60 ετών, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου. Δεν είναι όμως ίδια η εικόνα για τους ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία: το 2018 εξαφανίστηκαν 1.110 παιδιά και βρέθηκαν τα 421, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2018 εξαφανίστηκαν 404 παιδιά, εκ των οποίων έχουν βρεθεί τα 137.
Τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στη χώρα μας 1867 παιδιά, κυρίως αλλοδαπά, έπεσαν θύματα οικογενειακών και κοινωνικών προβλημάτων και χάθηκαν. Οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν 1760 παιδιά ενώ 107 παραμένουν αγνοούμενα. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτά, έχουν απαχθεί από τους ίδιους τους γονείς τους. Ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων της ΕΛΑΣ, Νικόλαος Ζερβακάκος, διευκρίνισε, πως το ποσοστό ανεύρεσης είναι πολύ μεγαλύτερο. Τα στοιχεία δεν αντιστοιχούν απόλυτα στην πραγματικότητα, γιατί συχνά, οι γονείς ή κηδεμόνες βρίσκουν τα παιδιά, αλλά δεν επιστρέφουν να το δηλώσουν στην αστυνομία. Οι περισσότερες εξαφανίσεις έχουν καταγραφεί στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η καταγωγή της πλειοψηφίας των εξαφανισθέντων είναι ελληνική, ενώ ακολουθούν η αλβανική και η πακιστανική. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξαφανίσεων ανήκει στις ηλικίες 13-18 ετών. Συνήθως, οι εξαφανίσεις των μικρότερων παιδιών, έως 12 ετών, αφορούν γονικές αρπαγές. Επίσης σε μια προσπάθεια να καλύψουν το μέγεθος των εξαφανίσεων λένε ότι: Τα στοιχεία δεν αντιστοιχούν απόλυτα στην πραγματικότητα, γιατί συχνά, οι γονείς ή κηδεμόνες βρίσκουν τα παιδιά, αλλά δεν επιστρέφουν να το δηλώσουν στην Αστυνομία.
Στοιχεία-Σοκ για τις εξαφανίσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ένα παιδί ανά δυο λεπτά εξαφανίζεται στην Ευρώπη.
250.000 παιδιά εξαφανίζονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), αναφέρθηκαν 7.582 υποθέσεις εξαφάνισης παιδιών, το 55% αφορούσε φυγές, το 23% γονικές αρπαγές και το 3% εξαφανίσεις μεταναστών και προσφύγων.
Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία για εξαφανισμένα παιδιά, 800.000 εξαφανίσεις παιδιών δηλώνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, δηλαδή 2.000 παιδιά την ημέρα, 100.000 παιδιά αναζητούνται κάθε χρόνο στη Γερμανία, 20.000 παιδιά δηλώνονται εξαφανισμένα κάθε χρόνο στην Αυστραλία και 45.000 παιδιά στη Βραζιλία. Το 2012 εξαφανίστηκαν 13.455 παιδιά στη Ρωσία, με τα 1.382 να αναζητούνται ακόμη. Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 424.066 καταγγελίες για εξαφανισμένα παιδιά στις ΗΠΑ, 91.655 κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά σε 26 Ευρωπαϊκές Γραμμές Βοήθειας, ενώ 33.467 παιδιά εξαφανίστηκαν στην Ισπανία. Ετησίως, εξαφανίζονται 25.000 παιδιά και νέοι στην Αυστραλία, περισσότερα από 80.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 40.000 παιδιά στη Βραζιλία. 80.000 παιδιά υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται κάθε χρόνο στη Βρετανία. Το 2019 421.394 παιδιά εξαφανίστηκαν στις ΗΠΑ, 25.000 στην Αυστραλία, 40.425 στον Καναδά, 21.551 στη Νότια Κορέα, ενώ εκτιμάται, ότι 1.978 παιδιά παρέμεναν αγνοούμενα μέχρι το τέλος του 2019 στην Ισπανία.
Οι κατηγορίες των παιδιών που εξαφανίζονται
Η φυγή των εφήβων είναι η συχνότερη ομάδα εξαφανίσεων. Ακολουθούν οι εξαφανίσεις μεταναστών και προσφύγων κατά την προσπάθεια εισόδου τους στη χώρα. Η έλλειψη καταγραφής των στοιχείων τους και ο δύσκολος τρόπος με τον οποίον εισέρχονται κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον εντοπισμό αυτών των παιδιών. Υπάρχει επίσης η γονική ή διεθνής αρπαγή, όπως ονομάζεται στη βιβλιογραφία, όπου ένας βιολογικός γονέας που του έχουν αφαιρεθεί τα γονικά του δικαιώματα, αρπάζει το παιδί απ’ αυτόν που ασκεί την επιμέλεια. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό στους μικτούς γάμους. Αυτός που αρπάζει το παιδί, επιστρέφει με αυτό στην χώρα όπου κατάγεται. Επιπλέον, υπάρχουν και οι αρπαγές παιδιών από τρίτα πρόσωπα, εντελώς άσχετα με το παιδί. Είναι, για παράδειγμα, περιπτώσεις όπου ζητούνται λύτρα. Στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν έχουμε σχεδόν καθόλου τέτοιου είδους περιστατικά.
Η τελευταία κατηγορία είναι η λεγόμενη «ανησυχητική εξαφάνιση». Πρόκειται συνήθως για ένα παιδί μικρής ηλικίας που την ώρα που εξαφανίζεται, δεν γνωρίζει κανείς τι του έχει συμβεί. Συνήθως αυτά τα παιδιά έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους ή τους έχει συμβεί ένα ατύχημα, π.χ. να πέσουν μέσα σε ένα πηγάδι. Οι ανησυχητικές εξαφανίσεις δεν έχουν καθόλου ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά ανησυχούν, γιατί μπορεί να ενέχουν τραυματισμό, ατύχημα ή, ακόμα και δυστύχημα. Έχουν συμβεί ατυχήματα στον δρόμο και έχουν βρεθεί παιδιά σε επικίνδυνα εγκαταλειμμένα κτίρια ή οικοδομές. Την ίδια στιγμή, ένα παιδί εκτεθειμένο, είναι εύκολο να γίνει λεία στα χέρια ενός σεξουαλικού παραβάτη. Ενός αγνώστου. Μπορεί όμως και να βρίσκεται στο σπίτι κάποιου που το ξέρει και έχει συνεννοηθεί μαζί του, το έχει δηλαδή καθοδηγήσει προς την κακοποίησή του έπειτα από συνεννόηση.
- Οι διαφορές ανάμεσα στις εξαφανίσεις κοριτσιών και αγοριών : Το φύλο παίζει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που εξαφανίζονται τα παιδιά. Οι πολυήμερες εξαφανίσεις αφορούν σε έφηβα κορίτσια. Τα αγόρια εξαφανίζονται για λίγες ώρες. Τα αγόρια φεύγουν εν βρασμώ ψυχής και επιστρέφουν γρήγορα. Φεύγουν από αντίδραση, δεν έχουν όμως πού να πάνε και τις περισσότερες φορές τα βρίσουμε σε ακτίνα σπιτιού, στην επόμενη γωνία, κάτω από ένα αμάξι. Τα κορίτσια αντίθετα, σχεδιάζουν προσεκτικά τη φυγή τους, την οργανώνουν – έχουν προετοιμάσει το έδαφος. Αυτό τους δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας. Συνήθως έχουν πάρει μαζί τους χρήματα, ταυτότητα, νομιμοποιητικά έγγραφα. Πιο ευάλωτα τα κορίτσια σε εξαφανίσεις στην Ελλάδα. Τα θύματά τους οι επιτήδειοι τα εντοπίζουν μέσω «ψαρέματος» από το διαδίκτυο, ενώ συνήθως υπόσχονται μια καλύτερη ζωή. Τις περισσότερες φορές, όμως, καταλήγουν στην πορνεία και τα ναρκωτικά. Πίσω από τις εξαφανίσεις κρύβονται πολλές φορές ερωτικές ιστορίες αλλά και οικογενειακά προβλήματα.
- Φυγή ανάλογα με την ηλικία: Τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ανάλογα και με την ηλικία. Φεύγουν γιατί κακοποιούνται σεξουαλικά, γιατί τα δέρνουν, γιατί δεν αντέχουν άλλο μία κατάσταση (τσακωμοί ζευγαριών), γιατί δεν αντέχουν οι μεγάλοι να τους φωνάζουν διαρκώς, πως κάτι δεν έκαναν σωστά. Είναι πολύ εύκολο ένα παιδί να φύγει ειδικά στην εφηβεία και κυρίως στα γυμνασιακά και λυκειακά χρόνια, όπου ο έφηβος πηγαίνει πλέον γυμνάσιο/λύκειο και νιώθει πως είναι μεγάλος πια. Η ορμονική αφύπνιση και οι ψυχοσυναισθηματικές και σωματικές αλλαγές, συχνά οδηγούν σε παρορμητικές συμπεριφορές κάνοντας πολλές φορές το παράλογο να φαίνεται λογικό. Επιπλέον, η τάση να αμφισβητήσει τους πάντες και τα πάντα γίνεται όλο και πιο έντονη, όπως και η επιθυμία του για ανεξαρτησία. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, όπου χαρακτηρίζουν την εφηβεία, καταλαβαίνουμε πόσο σχετικά εύκολα μπορεί να οδηγηθεί ο έφηβος σε τέτοιου είδους ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όλα τα παραπάνω, μπορούν να θεωρηθούν κίνητρα για μία τέτοια πράξη. Σε μεγαλύτερες ηλικίες γιατί γνώρισαν κάποιον άνθρωπο και νομίζουν πως ήρθε η ώρα να φύγουν, γιατί θέλουν να πάνε στους δικούς τους, που βρίσκονται σε άλλες χώρες, φεύγουν, γενικά γιατί δεν περνούν καλά ή γιατί νομίζουν πως έτσι θα περάσουν καλύτερα.
- Η φυγή είναι πλέον στην “κουλτούρα” των παιδιών: Οι εξαφανίσεις έχουν διακυμάνσεις. Υπάρχουν φορές που νομίζουμε ότι συνεχώς αυξάνονται οι εξαφανίσεις ανηλίκων. Υπάρχει χρονιά που είναι περισσότερες οι εξαφανίσεις κι άλλες που είναι λιγότερες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πια η φυγή έχει μπει στην κουλτούρα των παιδιών. Πλέον τα παιδιά ανοίγουν την πόρτα πιο εύκολα και οι λόγοι είναι πολλοί. Έχει αλλάξει η επικοινωνία και οι κανόνες μέσα στην οικογένεια, αλλά και στην κοινωνία. Η βίαιη εισβολή του διαδικτύου έχει παίξει σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι το διαδίκτυο είναι συχνά “συνεργός” στις εξαφανίσεις. Το διαδίκτυο κι όλη η κουλτούρα του λειτουργεί σαν ώθηση, δίνει τρόπους “ασφάλειας” στα παιδιά για να πραγματοποιήσουν τη φυγή. Τέλος, αν λάβουμε υπόψιν μας και την κατάσταση με τον Covid-19 και την καραντίνα, αν ο βασικός λόγος φυγής ενός παιδιού είναι τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, τότε με το δεδομένο ότι η καραντίνα έκανε τα πράγματα να φαίνονται όλο και πιο έντονα και τα παιδιά να το βιώνουν όλο αυτό πιο πολύ, τότε, ναι, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει…
- Γιατί φεύγουν τα παιδιά από το σπίτι;
- Συγκρουσιακές σχέσεις στην οικογένεια, γονείς και παιδιά
- Συγκρουσιακές/εχθρικές σχέσεις των γονιών, όπου το παιδί προσπαθεί να τραβήξει το ενδιαφέρον των γονέων του
- Παραμέληση ή κακοποίηση στην οικογένεια
- Αποφυγή μιας τιμωρητικής ή αυστηρής στάσης από τους γονείς σε λανθασμένες εφηβικές συμπεριφορές, όπου ο έφηβος νιώθει πως «δεν θα το αντέξει»
- Αποφυγή της οργής των γονιών σε εφηβικές αποτυχίες (π.χ, κακοί βαθμοί)
- Αποφυγή ανάληψης ευθύνης
- Κακές συναναστροφές και επιρροές από συνομήλικους φίλους του
- Χρήση αλκοόλ ή τοξικών ουσιών
- Παραβατική συμπεριφορά
- Μίμηση και «μαγκιά» (το έκανε ο φίλος, άρα θα το κάνει και ο ίδιος για να είναι σπουδαίος!), άρα συναισθηματική ανωριμότητα
- Κακοποίηση εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Εκφοβισμός σε οποιαδήποτε μορφή, όπου η φυγή/εξαφάνιση φαντάζει ως λύση
- Χειριστική φυγή, για να πετύχει ο έφηβος αυτό που θέλει, χρησιμοποιώντας τη φυγή ως εκβιασμό (ή μου κάνετε/αγοράζετε … ή έφυγα!)
- Ερωτικές ανησυχίες, για να μείνει με το ταίρι του, γιατί τον απέρριψε η αγαπημένη του, για να εκβιάσει τον πρώην σύντροφο να επιστρέψει…
- Στην Ελλάδα, οι συχνές εξαφανίσεις εφήβων είναι κατά βάση αποτέλεσμα ενδοοικογενειακών συγκρούσεων. «Τα θέματα της οικογένειας μένουν ανοιχτά στο τραπέζι ή κάτω από το τραπέζι, χωρίς να συζητούνται».
Εξαφάνιση παιδιού: Η διαδικασία όταν γίνει γνωστή
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση εξαφάνισης πρέπει να υποβάλλεται άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Με το που αντιλαμβάνονται οι γονείς ότι τους παιδί τους έχει εξαφανιστεί, πρέπει να ειδοποιούν αμέσως τις αστυνομικές αρχές, αλλά και την ευρωπαϊκή γραμμή 116000. Όλα γίνονται ταυτόχρονα και παράλληλα. Δηλαδή: Ενημέρωση ομάδας ΔΙΑΣ, Άμεσης Δράσης, ενημέρωση οδηγών λεωφορείων, οδηγών ταξί, ενημέρωση νοσοκομείων, λήψη ιστορικού από την οικογένεια αλλά και των εγγράφων που χρειάζονται για να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της ενημέρωσης, όπως τα σωματικά στοιχεία που βοηθούν στην αναγνώριση, η φωτογραφία του παιδιού κτλ. Αν η αστυνομία αποφασίσει ότι τα στοιχεία του παιδιού δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν γιατί μπορεί να κινδυνέψει, τότε δεν το κάνουν. Αν επίσης μια εξαφάνιση πάρει χαρακτηριστικά εγκλήματος, τότε ασχολείται μόνο η αστυνομία με την υπόθεση.
Ο ρόλος των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων
Στις περιπτώσεις των εξαφανισμένων παιδιών, εκπαιδευμένα σκυλιά ειδικής ομάδας του «Χαμόγελου» παίρνουν μια μυρωδιά από το παιδί. Σε αυτό βοηθούν οι γονείς. Δίνουν ένα ρούχο, για παράδειγμα, που φόρεσε πρόσφατα.
Η εμπορία παιδιών είναι σήμερα παγκοσμίως ένα από τα πιο κερδοφόρα εγκλήματα και εκτιμάται ότι τα ετήσια κέρδη ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα κέρδη από το εμπόριο ανθρώπων ξεπερνούν ακόμα κι αυτά του εμπορίου ναρκωτικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας, τα παγκόσμια ετήσια κέρδη φθάνουν τα 28 δισεκατομμύρια δολαρίων. Δεκάδες χρόνια μετά την κατάργηση της δουλείας, το εμπόριο ανθρώπων δρα δίπλα από την πόρτα μας κι όλοι συχνά, υποκρινόμαστε ότι δεν το βλέπουμε. Για τους δουλεμπόρους, τα θύματά είναι εμπορεύματα που η αξία τους μετριέται μόνο σε κέρδος. Άνθρωποι αδύναμοι, σε απόγνωση, οικονομικά απελπισμένοι, πρόσφυγες και μετανάστες που σύντομα αντιλαμβάνονται ότι αντί για όνειρο θα ζήσουν εφιάλτη. Ανάμεσά τους και εκατομμύρια παιδιά που αποτελούν τον πιο εύκολο στόχο στο κυνήγι της ανθρώπινης σάρκας.
Εμπόριο Παιδικής Σαρκός
Η σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού που υπογράφηκε πριν από 25 χρόνια αναφέρει ότι κάθε κορίτσι και αγόρι έχει το δικαίωμα στην επιβίωση και την υγεία. Και πράγματι τα δεδομένα από τότε έως σήμερα έχουν αλλάξει. Περισσότερα νεογέννητα επιβιώνουν και το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί σχεδόν 50%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Unicef, εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα trafficking κάθε χρόνο. Σχεδόν 230 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών δεν υπάρχουν επίσημα, καθώς δεν καταχωρήθηκαν κατά τη γέννησή τους. Περίπου 3.000 παιδιά μετακινούνται μέσω της Ελλάδας στο δίκτυο του trafficking εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των αναποτελεσματικών διαδικασιών πρόληψης αλλά και δίωξης του εγκλήματος. Η Eurostat εκτιμά ότι το 15% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παιδιά.
- Από αυτά τα παιδιά το 2/3 είναι κορίτσια και μόνο το 1/3 αγόρια
- Μόνο το 1-2 % των θυμάτων στην Ευρώπη διασώζονται
- Μόνο 1 στους 100.000 Ευρωπαίους που εμπλέκονται στη διακίνηση ανθρώπων καταδικάζεται
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο αριθμός των παιδιών θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης φθάνει τα 5,5 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (2012), τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια παιδιά γίνονται αντικείμενο εμπορίας σε όλο τον πλανήτη. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει σημαντική αύξηση 27% σε σχέση με τα στοιχεία του 2003-2006. Τα κορίτσια στοχοποιούνται και αντιστοιχούν στο 80% των θυμάτων. Στατιστικά στοιχεία που διαθέτουμε από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. υποδεικνύουν ότι στο «επίκεντρο» των εξαφανίσεων παιδιών βρίσκεται η Ρουμανία, ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό στη Γερμανία. Όσο για την ταυτότητα των εμπόρων παιδιών, σύμφωνα με στοιχεία της τριετίας 2008-2010, τουλάχιστον το 45% προέρχονται από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Το υπόλοιπο 55% των εμπόρων ανθρώπων προέρχονται από την Αφρική (κυρίως Νιγηρία) και την Ασία (κυρίως Κίνα και Τουρκία).
Τα παιδιά είναι τα πιο εύκολα θύματα στο εμπόριο ανθρώπινης σάρκας. Με στόχο να αξιοποιηθεί πλήρως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), όπου καταχωρούνται, μεταξύ άλλων, και οι εξαφανισμένοι ανήλικοι, κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, πέρασαν από ειδική εκπαίδευση προκειμένου να ανταποκριθούν στη μάχη κατά του φαινομένου της εξαφάνισης-αρπαγής ανήλικων.
Το Amber Alert είναι ένα σημαντικό εργαλείο που συμβάλει καθοριστικά στον εντοπισμό παιδιών που έχουν εξαφανιστεί. Μέσω της ενεργοποίησης του συστήματος όλοι οι εμπλεκόμενοι συνεργάτες διοχετεύουν άμεσα στο κοινό τη φωτογραφία και τα στοιχεία του εξαφανισμένου ανήλικου. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παιδιά μετά από κλήση πολίτη στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, όπου μας παρέχουν πληροφορίες, οι οποίες μετά από διερεύνηση οδηγούν στον εντοπισμό του παιδιού που αναζητείται.
Υπάρχει το πρόγραμμα Missing Alert, με έμφαση σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες ευάλωτες και υψηλού κινδύνου, την εφαρμογή Child Rescue, όπου συντονιστής είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και όπου συμμετέχουν δέκα οργανισμοί από έξι διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πλατφόρμα GMCNgine, το πρόγραμμα FIA Alert και την εφαρμογή για τη Γραμμή SOS 1056 Chat App. Τέλος, γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια και έχουν ως στόχο την επιμόρφωση εισαγγελέων, δικαστών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών και μελών των ενόπλων δυνάμεων σχετικά με την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, ενώ αναμένεται να επεκταθούν σύντομα και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
- Στις 18 Οκτωβρίου είναι η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Anti-Trafficking Day), με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει στόχο να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
- Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών(International Missing Children’s Day) είναι στις 25 Μαΐου.
- Η σύσταση του Missing Children Europe έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξαφανίσεων, των απαγωγών, της εκμετάλλευσης παιδιών σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όμως απαιτούνται βελτιώσεις στην εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας και στη λειτουργία των εθνικών μηχανισμών και στην ενσωμάτωση και αξιοποίηση αυτής της δραστηριότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο
- Το παιδί σου εξαφανίστηκε. Υπάρχουν λύσεις; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να το προλάβουν ή να το αντιμετωπίσουν; Συμβουλές αντιμετώπισης.
Η πόρτα ανοίγει και το παιδί φεύγει…. Τι πρέπει να κάνεις;
- Βρείτε την πιο πρόσφατη φωτογραφία και αναφέρετε ΑΜΕΣΑ την εξαφάνιση στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας. ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ 24 ΩΡΩΝ.
- Επικοινωνήστε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά ή την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας στο 1107 που λειτουργούν δωρεάν σε καθημερινή 24ωρη βάση. Θα λάβετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις άμεσα, καθώς οι πρώτες ώρες και το τι θα γίνει μέσα σε αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο για την έκβαση της εξαφάνισης.
- Να θυμηθείτε αν είχε λόγο να φύγει. Εάν είχε συμβεί κάτι. Είναι πολύ σημαντική πληροφορία για να προσεγγίσει κάποιος το παιδί.
- Έχει ξαναφύγει έστω και για λίγο; Πού έχει πάει; Με ποιον μίλησε; Είναι σημαντικό να ελεγχθούν και αυτές οι πληροφορίες.
- Έχει πάρει χρήματα; Ταυτότητα; Ρούχα;
- Επικοινωνήστε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Πιθανά να είναι κάπου που νοιώθει ασφάλεια.
- Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω κινητού, sms, e-mail, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (τύπου Facebook). Βοηθήστε το να καταλάβει ότι νοιάζεσαι και το ψάχνεις.
- Σε περίπτωση που το παιδί επικοινωνήσει μαζί σας δείξτε του την αγάπη και το ενδιαφέρον σας και όχι το θυμό ή την απογοήτευση σας. Εξασφαλίστε την επικοινωνία μαζί του.
Καιρός να επικεντρωθούμε στη συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύοντας τη νομοθεσία, την έρευνα και τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών. Το οφείλουμε στα 5,5 εκατομμύρια παιδιά που γίνονται αντικείμενο εμπορίας σε όλο τον πλανήτη!
ΠΗΓΕΣ
https://www.iefimerida.gr/ellada/stoiheia-sok-gia-exafaniseis-paidion-stin-ellada
https://spotlightpost.com/index.php/fbi-interpol-usa-ee-ta-xamena-paidia/
https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2019/11/12-child-trafficking.html
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.