Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδικτυακές απειλές

Cyber Security και Nέες Προοπτικές

Γράφει η Τζένη Φλώρου

Η ασφαλής περιήγηση και η ακώλυτη χρήση του διαδικτύου χωρίς κακόβουλες παρεμβολές είναι πρωταρχικός στόχος όλων των χρηστών, είτε αυτοί περιηγούνται ως ιδιώτες, είτε στα πλαίσια της εργασίας τους. Με την έλευση της πανδημίας, η ασφάλεια κρίθηκε ακόμα πιο επιβεβλημένη, αφού η τηλεργασία και η εξάρτηση από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και το διαδίκτυο είναι δεδομένη. Οι απειλές στον κυβερνοχώρο μέσω της βοήθειας των “hackers” είναι ποικίλες και οι περισσότερες έχουν στόχο τον αθέμιτο οικονομικό προσπορισμό, από ανυποψίαστους ή πλημμελώς ενημερωμένους και προστατευμένους χρήστες.

Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να επιφέρουν και ζημία τεραστίων διαστάσεων, καθώς μπορεί να στραφούν και κατά των συστημάτων ενός κράτους, παραβιάζοντας ψηφιακές υποδομές, προκαλώντας “black out”, παραδείγματος χάριν, σε τηλεπικοινωνίες, μη επανδρωμένα στρατιωτικά οχήματα και σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, πολλές εταιρείες επενδύουν μεγάλα κεφάλαια στον τομέα του “cyber security”, με ποσά που ανέρχονται ενδεικτικά στα 146,30 δισ. δολάρια για το 2021, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ανέλθουν στα 211,70 δισ. δολάρια έως το 2026.

Πλέον, η προστασία από κακόβουλα λογισμικά είναι εφικτή για τις περισσότερες μορφές ηλεκτρονικών εγκλημάτων, όπως είναι ενδεικτικά οι επιθέσεις “ransomware”, που μέσω των λογισμικών αυτού απειλείται η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων του θύματος ή ο αποκλεισμός του θύματος από τα δεδομένα αυτά, ακόμα και η διαγραφή τους με σκοπό την απόσπαση λύτρων. Για την όσο το δυνατόν αμεσότερη αντιμετώπιση των κυβερνοεγκλημάτων, έχουν δημιουργηθεί εταιρείες που εξειδικεύονται αποκλειστικά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και οι οποίες παρέχουν ισχυρά “antivirus” για τις περισσότερες απειλές και λογισμικά ασφαλείας, ενώ έχουν προχωρημένες γνώσεις προκειμένου να υπερτερούν έναντι των επιτήδειων “hackers” και να είναι κοινώς “ένα βήμα μπροστά”.

Δίνονται μάλιστα και πολλά μέσα αποκρυπτογράφησης για την ανάκτηση των απολεσθέντων αρχείων, ενώ υπάρχει άμεση κινητοποίηση για την αποφυγή εξάπλωσης του κινδύνου σε άλλες ψηφιακές λειτουργίες. Τα παρεχόμενα από τις εταιρείες αυτές λογισμικά στοχεύουν, επίσης, στην οργάνωση των εσφαλμένων ρυθμίσεων και στην συμμόρφωση με τα κανονιστικά πλαίσια. Βοηθητικό μέσο αποτελεί και το ότι οι εταιρείες αυτές δύνανται να δώσουν συγκριτικά στοιχεία των άμεσων κινδύνων για τις μηχανογραφικές υποδομές για την αξιολόγησή και ανάλυσή τους. Άλλες εξειδικευμένες εταιρείες κυβερνοασφάλειας, δημιουργούν πλατφόρμες αντιγράφων ασφαλείας (πλατφόρμες “cloud”), με σκοπό τη μεταφορά και διάσωση όλων των επιχειρηματικών δεδομένων και διαδικασιών που σχετίζονται με τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης, η οποία επιθυμεί να διασώζει τα αρχεία της.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και η ενδεδειγμένη χρήση του είναι πρωταρχικό μέλημα όλων των χρηστών, φυσικής ή νομικής οντότητας και ότι η διασφάλιση της προστασίας τους στον κυβερνοχώρο είναι απαραίτητη. Η ανάγκη για ύπαρξη εξειδικευμένων υπηρεσιών με στόχο την αποφυγή και εξάλειψη των κινδύνων, φαίνεται πως έχει ανοίξει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες, χάρη στη δημιουργία των σχετικών εταιρειών, σε ειδικούς με ευρεία τεχνολογική κατάρτιση και γνώσεις πληροφορικής, ενώ έχει προσφέρει πολλές προοπτικές οικονομικού οφέλους από τη παροχή σχετικών προστατευτικών υπηρεσιών. Πάντως, ανεξαρτήτως της βοήθειας που μπορεί να παρασχεθεί μετά την επέλευση του κινδύνου, είναι σημαντικό, όλοι οι χρήστες να προλαμβάνουν τον κίνδυνο με το να βρίσκονται σε μια συνεχή ενημέρωση και επαγρύπνηση για τις νέες απειλές.

 

ΠΗΓΕΣ

capital.gr

https://www.capital.gr/me-apopsi/3639023/to-cybersecurity-sto-epikentro-ton-ependutikon-epilogon

el.safetydetectives.com

https://el.safetydetectives.com/blog/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-ransomware/