Όταν η έλξη και η αγάπη αρχίζει να μοιάζει με εθισμό σε μια ερωτική σχέση, τότε αρχίζει και ένας διαρκής αγώνας του ενός συντρόφου για να μπορέσει να τη διατηρήσει. Οι μη οριοθετημένες σχέσεις και ειδικά σχέσεις όπου το ένα άτομο έχει αναπτύξει εθιστική συμπεριφορά μόνο δυσκολίες μπορεί να φέρουν. Αντίστοιχα και άτομα με νάρκισσιστικη προσωπικότητα τις περισσότερες φορές προσπαθούν να προσεγγίσουν άτομα τα οποία να μπορούν να ανεχτούν συμπεριφορές δικές τους και την όποια κατάσταση.
Η αγάπη είναι συστατικό σε κάθε υγιή σχέση, όμως σε περιπτώσεις όπως οι παραπάνω αρχίζει να οδηγείται σε καταστάσεις εθισμού και τι εννοούμε με αυτο… όπως το άτομο που έχει αναπτύξει εθιστική συμπεριφορά και το άτομο με νάρκισσιστικη προσωπικότητα που έχει έντονα στοιχεία εγωκεντρικά, έτσι και τα άτομα που μένουν σε τετοιες σχέσεις τείνουν να αναπτύξουν εθισμό στα ίδια τα άτομα και να προσπαθούν να ισορροπούν και να ελπίζουν ότι όλα θα αλλάξουν και θα διορθώνουν. Όμως η αλλαγή σε μια σχέση προϋποθέτει την προσπάθεια και απο τις δύο μεριές.
Προϋπόθεση για την φροντίδα του εαυτού μας είναι η αυτοσυμπόνια και τι ακριβώς χρειάζομαι για να είμαι ευτυχισμένος/η!
Πόλυ πιθανόν σε μια σχέση οτι δώσω ίσως τα αντίστοιχα να θέλω να πάρω, ίσως να μπορέσει ο/η σύντροφός να μπει στη θέση μου και να καταλάβει τι έχω και να με παροτρύνει ή να με βοηθήσει με τον τρόπο που έχει ο καθένας από εμάς. Η σχέση είναι αλληλοκατανόηση, φροντίδα, ενσυναίσθηση, αποδοχή και υγιείς συμπεριφορές ακόμα και σε διαφωνίες.
Στον καθένα δεν είναι εύκολο να τερματίσει μια σχέση, όμως εάν οι εντάσεις είναι αναπόφευκτες κάθε μέρα εξαιτίας εξαρτητικών συμπεριφορών, εάν νιώθει το άτομο που ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές ότι χάνει την αίσθηση του εαυτού του και τις αξιες του, εάν κουκουλώνει το πρόβλημα από φίλους και συγγενείς με την ελπίδα οτι θα σώσει μια κατάσταση τότε ίσως να βρίσκεστε σε μια δυσλειτουργικη σχέση.
Όπως στον εθισμό, έτσι και ο σύντροφος που μένει σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να αναγνωρίσει το πρόβλημα να κατανοήσει ποια η αιτία και ποια η πραγματική λύση. Η αντιμέτωπη δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη και οι σύντροφοι πρέπει να είναι πρόθυμοι να ζητήσουν βοήθεια ώστε να επέλθουν υγιείς αλλαγές για μια θετική και υποστηρικτή σχέση στο μέλλον.
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.