Social Media, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Έρευνα για τη διαδικτυακή κακοποίηση των γυναικών δημοσιογράφων

Μια μεγάλη έρευνα έχει παρουσιάσει λεπτομερώς την έκταση της διαδικτυακής παρενόχλησης και κακοποίησης που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι, αποκαλώντάς τη “κρίση”. Περισσότερες από χίλιες γυναίκες από δεκαπέντε χώρες έλαβαν μέρος σε αυτή την τριετή έρευνα, η οποία ανέδειξε ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων είχε υποστεί κάποια μορφή διαδικτυακής βίας.

Οι ερευνητές λένε ότι κάποιες από αυτές τις απειλές έχουν καταλήξει μέχρι και στις δολοφονίες αυτών των δημοσιογράφων. Μεταξύ των συστάσεων, οι ερευνητές ζητούν την αναθεώρηση των αλγόριθμων που βρέθηκαν πως καθοδηγούν το μίσος. Η αναφορά είναι βασισμένη στην έρευνα του Διεθνούς Κέντρο Δημοσιογράφων (International Centre of Journalists) και του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα αντιμετώπισαν ποικίλες μορφές διαδικτυακής βίας, συμπεριλαμβανομένων και απειλών κατά της ζωής, απειλών σεξουαλικής βίας και απειλές εναντίον της οικογένειάς τους.

Η αναφορά υπογραμμίζει τις συνδέσεις μεταξύ της ψηφιακής βίας και της βίας του πραγματικού κόσμου, όπως στην περίπτωση της Μεξικανής δημοσιογράφου Maria Elena Ferral, η οποία δολοφονήθηκε μετά από χρόνιες διαδικτυακές απειλές.

Τονίζει ότι “η διαδικτυακή βία εναντίον των γυναικών δημοσιογράφων είναι μια από τις πιο σοβαρές σύγχρονες απειλές στην ελευθερία του τύπου παγκοσμίως”. Η αναφορά προσθέτει στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία πάνω σε ένα ζήτημα που πολλές γυναίκες που εργάζονται στα media θα αναγνωρίσουν. Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος σε μια μικρότερη έρευνα της Journalism & Mass Communication Quarterly, κοινώς είπαν ότι βλέπουν την παρενόχληση σαν “μέρος της δουλειάς”.

Πηγή : https://www.bbc.co.uk/news/world-63541611