Απάτες, Διαδίκτυο

Επιθέσεις Smishing | Πώς να τις αναγνωρίσετε και να προστατέψετε τις συσκευές σας

Μία από τις πολλές διαδικτυακές απειλές με τις οποίες μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι είναι οι απάτες “smishing”, μέσω των οποίων κακόβουλοι χρήστες προσπαθούν να υποκλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα ή να σας αποσπάσουν χρήματα, μέσω ενός sms που στέλνεται στο κινητό σας και εμπεριέχει έναν σύνδεσμο (link), τον οποίον σας προτρέπει να ακολουθήσετε.

Το smishing πρόκειται ουσιαστικά για μία απάτη phishing, ωστόσο ονομάστηκε έτσι διότι γίνεται μέσω sms αντί για email, γεγονός που την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη, διότι το μήνυμα έρχεται απευθείας στο κινητό σας. Οι συνέπειες μιας τέτοιου είδους επίθεσης μπορεί να είναι καταστρεπτικές, όπως για παράδειγμα κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτετε.

Αν και δεν μπορούμε να προσφέρουμε έναν αλάνθαστο οδηγό για τον εντοπισμό κάθε επίθεσης που μπορεί να συναντήσετε, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που πρέπει να προσέξετε. Ένα από αυτά είναι και ο αριθμός που σας στέλνει το sms. Εάν παρατηρήσετε ότι η μορφή του συγκεκριμένου αριθμού είναι κάπως παράξενη, για παράδειγμα ο αριθμός είναι υπερβολικά μακροσκελής ή εμπεριέχει ασυνήθιστους χαρακτήρες, πιθανότατα δέχεστε επίθεση smishing, οπότε καλό θα ήταν να αγνοήσετε το εν λόγω sms.

Επιπλέον, στην πραγματικότητα, σπανίως κάποιο άτομο ή εταιρεία θα σας στείλουν μήνυμα με ενσωματωμένο σύνδεσμο, οπότε αν λάβετε τέτοιο μήνυμα να το αντιμετωπίσετε με καχυποψία. Ακόμα πιο σπάνιο είναι αυτά τα μηνύματα να εμφανίζονται από το πουθενά. Εάν είναι αυθεντικά, συνήθως εμφανίζονται καθώς προσπαθείτε να επαληθεύσετε έναν λογαριασμό, υποβάλετε μία διαδικτυακή ερώτηση ή συνομιλείτε με κάποιον.

Ένα άλλο σημάδι που υποδεικνύει την ύπαρξη απάτης είναι η αίσθηση του επείγοντος που αποπνέουν τέτοιου είδους μηνύματα. Τα περισσότερα από αυτά θα σας ζητήσουν να προβείτε άμεσα σε κάποια ενέργεια, εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου, ώστε να έχετε λιγότερο χρόνο στη διάθεσή σας να σκεφτείτε πώς πρέπει να πράξετε. Μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να σας δελεάσουν να ακολουθήσετε έναν σύνδεσμο κάνοντας λόγο για κάποιο σοβαρό γεγονός που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, όπως για παράδειγμα, ότι προσωπικά σας βίντεο έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Τέλος, μπορεί να σας υπόσχονται κάποιου είδους ανταμοιβή σε περίπτωση που ανταποκριθείτε στο μήνυμα (π.χ. “Κερδίστε μία δωροκάρτα”) ή το μήνυμα μπορεί να έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα (π.χ. “Ο λογαριασμός σας έχει τεθεί σε αναστολή”). Στην ουσία, τέτοια μηνύματα πάντα προτρέπουν στην ανάληψη δράσης.

Πώς να προστατέψετε τη συσκευή σας;

Τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των κινητών σας από απάτες smishing δε διαφέρουν πολύ από τα μέτρα που καλείστε να λάβετε για την προστασία των συσκευών σας από οποιοδήποτε άλλο είδος απειλής. Η ενημέρωση του λογισμικού και του προγράμματος περιήγησης ιστού που διαθέτει το κινητό σας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς διασφαλίζει ότι πολλές επιθέσεις αυτομάτως αντικρούονται από τις λειτουργίες ασφαλείας που είναι ενσωματωμένες στο Android, το iOS, το Chrome και το Safari.

Όπως και στις επιθέσεις phishing, εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για τη “γνησιότητα” ενός μηνύματος, επικοινωνήστε απευθείας με τον υποτιθέμενο αποστολέα. Εάν λάβετε ένα μήνυμα που υποτίθεται ότι προέρχεται από την τράπεζά σας, για παράδειγμα, επικοινωνήστε με την τράπεζα, αντί να ακολουθήσετε έναν τυχαίο σύνδεσμο.

Μια ακόμη συμβουλή είναι να μη βιάζεστε να απαντήσετε σε ένα μήνυμα ή να ακολουθήσετε έναν σύνδεσμο. Όλοι έχουμε συνηθίσει στις “υψηλές ταχύτητες” και τους γρήγορους ρυθμούς της τεχνολογίας με αποτέλεσμα μερικές φορές να μη δίνουμε την πρέπουσα προσοχή σε αυτό που κάνουμε. Όπως προαναφέραμε, τα περισσότερα smishing μηνύματα ενθαρρύνουν μια εσπευσμένη απάντηση ή δράση — μην πέσετε σε αυτή την παγίδα.

Για την πλειονότητα των επιθέσεων smishing, μία γρήγορη έρευνα μέσω google θα σας βοηθήσει να καταλάβετε κατά πόσο το μήνυμα που λάβατε είναι αυθεντικό. Θα είστε σε θέση να γνωρίζετε εάν πράγματι έχει κλειδωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός σας ή αν μία συγκεκριμένη εταιρεία δίνει δωροκάρτες. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αντιγράψετε το κείμενο του μηνύματός σας στη μηχανή αναζήτησης της επιλογής σας. Εάν έχετε λάβει ένα ύποπτο SMS, είναι πιθανό να το έχουν λάβει και άλλα άτομα και μπορεί να βρείτε προειδοποιητικά μηνύματα στο διαδίκτυο.

Εάν λάβετε οποιοδήποτε ύποπτο μήνυμα και χρειάζεστε καθοδήγηση μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το Ινστιτούτο μας, είτε καλώντας στο 215 215 1011 ή μέσω email στο info@csii.gr ή επικοινωνώντας μαζί μας μέσω Facebook ή Instagram.

Πηγή: wired.com