Απάτες, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ (INVESTMENT FRAUD)

Μία επενδυτική απάτη περιλαμβάνει υποσχέσεις μεγάλων και γρήγορων κερδών ή τουλάχιστον εγγυημένων επιστροφών των χρημάτων σας. Να είστε πάντα υποψιασμένοι για κάθε επένδυση που υπόσχεται μεγάλη και γρήγορη επιστροφή χρημάτων χωρίς κανένα ρίσκο – εάν φαίνεται «πολύ καλό για να είναι αληθινό», κατά πάσα πιθανότητα είναι απάτη.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά χρήματα. Είναι πολύ δύσκολο να διαπιστώσει κάποιος εάν μία επένδυση σε κρυπτονομίσματα είναι αυθεντική ή απάτη. Οι απάτες με τα κρυπτονομίσματα είναι αρκετά πειστικές και απαιτούν πολύ προσοχή και σχετική γνώση.

ΑΠΑΤΗΛΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ο απατεώνας συνήθως ισχυρίζεται ότι είναι χρηματιστής και επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου, μέσω email ή και social media προσφέροντας οικονομικές και επενδυτικές συμβουλές. Μπορεί ακόμα και να ισχυριστεί ότι είναι από κάποια επενδυτική εταιρία (γνωστή ή μη) και συνεχίζει την επικοινωνία μέχρι να πείσει το θύμα του, ώστε να πραγματοποιηθεί η επένδυση.

ΤΟ «ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ» ΔΟΛΩΜΑ

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο απατεώνας κατασκευάζει ένα ψεύτικο προφίλ, συνήθως σε κάποια σελίδα/εφαρμογή γνωριμιών ή μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media), επιδιώκοντας διαδικτυακό ραντεβού με το θύμα. Στην συνέχεια ζητά να συνεχιστεί η επικοινωνία σε κάποια δωρεάν αλλά κρυπτογραφημένη εφαρμογή συνομιλιών (πχ. Whatsapp), όπου θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης σε σύντομο χρονικό διάστημα εκφράζοντας ερωτικά συναισθήματα. Μόλις κερδίσει την εμπιστοσύνη του θύματος, θα ζητήσει να γίνει μεταφορά χρηματικού ποσού (πολλές φορές πάνω από μία φορά) με πρόσχημα την εν λόγω επενδυτική απάτη, μέχρι να συγκεντρώσει ένα αξιόλογο ποσό, όποτε και εξαφανίζεται μαζί με τα χρήματα.

Η «ΠΥΡΑΜΙΔΑ»

Ο απατεώνας θα ζητήσει να γίνει μια μικρή επένδυση που μπορεί να αποφέρει μεγάλο κέρδος. Πείθει το θύμα να βρει και άλλα άτομα για να επενδύσουν και αυτά, ώστε να μεγαλώσει το κέρδος, το οποίο στην πραγματικότητα είναι τα χρήματα των άλλων επενδυτών. Η απάτη καταρρέει όταν ο απατεώνας δεν μπορεί να βρει νέους επενδυτές όποτε και εξαφανίζεται με τα χρήματα.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

  • Υποσχέσεις ότι μια επένδυση θα αποφέρει τεράστια κέρδη, σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς μεγάλο ή και καθόλου ρίσκο.
  • Ο απατεώνας αποφεύγει να προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα της επένδυσης.
  • Υπάρχει πολλή επιμονή και πίεση να γίνει η επένδυση, κυρίως με την δικαιολογία ότι η επενδυτική προσφορά είναι διαθέσιμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
  • Επικοινωνούν μαζί σας χωρίς να το έχετε ζητήσει, κατ’ επανάληψη,  αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα.
  • Σαν ζητείται να κάνετε καταθέσεις σε διαφορετικούς λογαριασμούς για κάθε συναλλαγή.