Η Apple απείλησε να αφαιρέσει τα προϊόντα του Facebook από το App Store, καθώς το BBC βρήκε “σκλάβους” προς πώληση σε εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου και του Instagram, μετά από έρευνά του το 2019. To Facebook δηλώνει ότι απαγορεύει την ανθρώπινη εκμετάλλευση “με σαφείς όρους”, καθώς κι ότι η πλατφόρμα αγωνίζεται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων για πολλά χρόνια. Συμπληρώνει διευκρινίζοντας ότι εξακολουθεί να στοχεύει στο να αποτρέπει την πρόσβαση στην πλατφόρμα σε άτομα που σκοπεύουν να την χρησιμοποιήσουν ως μέσο εκμετάλλευσης.
Η έρευνα του Αραβικού BBC News υπέδειξε την ύπαρξη μιας ανθισμένης διαδικτυακής μαύρης αγοράς στην παράνομη αγοραπωλησία οικιακών εργατών, “ρίχνοντας φως” σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες υπομένουν τη δουλεία, στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα, δε μπορούν να φύγουν και κινδυνεύουν να πουληθούν. Η συναλλαγή γινόταν με τη βοήθεια εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου και του Facebook (στο οποίο ανήκει το Instagram), ενώ οι δημοσιεύσεις και τα hashtags που αφορούσαν τις πωλήσεις ήταν κυρίως στα Αραβικά και κοινοποιούνταν σε χρήστες στην Σαουδική Αραβία και στο Κουβέιτ. Ακόμη, οι γυναίκες συχνά κατηγοριοποιούνταν βάσει της εθνικότητάς τους κι ήταν διαθέσιμες για αγορά σε αντάλλαγμα μερικών χιλιάδων δολαρίων.
Σύμφωνα με την Apple, ο “γίγαντας” των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έλαβε μόνο “περιορισμένη δράση”, μέχρι που η Apple Inc. απείλησε να αφαιρέσει τα προϊόντα του Facebook από το App Store. Ωστόσο, σύμφωνα με μια εσωτερική αναφορά του Facebook από το 2019, η εταιρεία γνώριζε και διερευνούσε την διαδικτυακή εμπορία ανθρώπων πριν να έρθει το BBC σε επαφή. Στην αναφορά αυτή, δηλώνεται ότι μέσα στο 2018 και στο πρώτο μισό του 2019 έγινε προσπάθεια κατανόησης του τρόπου λειτουργίας της προώθησης της οικιακής δουλείας μέσα στην πλατφόρμα.
Μετά από την αναφορά του BBC το 2019, το Facebook απέκλεισε το κύριο hashtsag που χρησιμοποιόταν για τις συναλλαγές κι αφαίρεσε εκατοντάδες λογαριασμούς από το Instagram. “Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την ενίσχυση του νόμου, με τους ειδικούς οργανισμούς και τη βιομηχανία για να αποτρέψουμε αυτή την συμπεριφορά στις πλατφόρμες μας”, δήλωσε η εταιρεία ως απάντηση στην έρευνα.
Ωστόσο, το BBC βρήκε ότι διαφημίζονταν ακόμα γυναίκες προς πώληση στην πλατφόρμα κι ειδοποίησε την Google και την Apple, καθώς οι εφαρμογές στις οποίες οι γυναίκες “έβγαιναν” προς πώληση ήταν διαθέσιμες μέσα από το app store των smartphones. Οι παράνομες πωλήσεις είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση των τεχνικών κανόνων της Αμερικανικής εταιρείας για τους προγραμματιστές και τους χρήστες, ενώ οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι δούλεψαν με τους προγραμματιστές για να αποτρέψουν την παράνομη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η Google δήλωσε ότι ήταν “βαθιά ταραγμένη” από τα ευρήματα, ενώ η Apple δήλωσε ότι ανέμενε οι προγραμματιστές να αναλάβουν “άμεσες διορθωτικές δράσεις”.
Ακολουθώντας τις ανησυχίες που δημιούργησε το BBC κι η Apple το 2019, το Facebook “ξεκίνησε να κινείται γρηγορότερα”: Εκτέλεσε “προληπτική σάρωση” αναζήτησης φαινομένων εμπορίας ανθρώπων και “βρήκε περισσότερα από 300.000 περιστατικά πιθανών παραβιάσεων κι απενεργοποίησε περισσότερους από 1000 λογαριασμούς”. Σε απάντηση του στα Ηνωμένα Έθνη, το Facebook έγραψε τον Ιούνιο του 2020: “Διεξήγαμε μια προληπτική αναθεώρηση της πλατφόρμας μας. Αφαιρέσαμε 700 λογαριασμούς από το Instagram μέσα σε 24 ώρες και ταυτόχρονα μπλοκάραμε αρκετά hashtags που παραβίαζαν τους όρους χρήσης”.
Το γεγονός ότι η αγοραπωλησία ανθρώπων εξακολουθεί να είναι ένα υπαρκτό και ζωντανό φαινόμενο στις μέρες μας, καθώς κι ότι προωθείται μέσω εφαρμογών που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε καθημερινά (κι όχι μέσω του σκοτεινού διαδικτύου) προκαλεί έκπληξη και προβληματισμό. Αν κι οι δράσεις που έγιναν αποτελούν ένα πρώτο βήμα, είναι αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για την καθολική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πηγή: BBC NEWS
Ονομάζομαι Μπεκιάρη Μαρίνα, είμαι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχω το ρόλο του ασκούμενου ψυχολόγου στο CSIi. Ασχολούμαι με την συγγραφή και τη μετάφραση άρθρων, τη δημιουργία και προσαρμογή του υλικού για τις ακαδημίες των γονέων και μαθητών, καθώς και με την ενημέρωση κι υποστήριξη μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.