Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Έκθεση Microsoft: Έξαρση των Κυβερνοεπιθέσεων & του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Σύμφωνα με την έκθεση Digital Defense Report 2022 της Microsoft, το ηλεκτρονικό έγκλημα εξελίσσεται σε μια από τις πλέον επικερδείς παράνομες δραστηριότητες, ενώ μόνο το 2022 καταγράφηκε διεθνώς αύξηση 40% στις κυβερνοεπιθέσεις, με κύριο στόχο κρατικές υποδομές ζωτικής σημασίας.

Η έκθεση αναδεικνύει το είδος, την κλίμακα και την κλιμακούμενη ένταση των νέων ψηφιακών απειλών. Τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν ιδιαίτερα τα ποσοστά του Κυβερνοεγκλήματος και οργανωμένες επιθέσεις ψευδών ειδήσεων («fake news»), με στόχο τον επηρεασμό της διεθνούς κοινής γνώμης. 

Το ηλεκτρονικό έγκλημα συνεχίζει να εξελίσσεται, όσο η χρήση και η πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία και υποδομές γίνεται πιο εύκολη. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, ο αριθμός των εκτιμώμενων επιθέσεων σε passwords χρηστών ανά δευτερόλεπτο αυξήθηκε κατά 74%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε η καταβολή λύτρων ως αποτέλεσμα των ηλεκτρονικών επιθέσεων τύπου Ransomware (οι χάκερς ζητούν λίτρα αφού αποκτήσουν πρόσβαση σε όλο το ηλεκτρονικό σύστημα, κυρίως εταιρειών και επιχειρήσεων).

Έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), εξαιτίας και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, να αποτελεί ευκαιρία για κυβερνοεπιθέσεις. Ακόμη, αυξητική τάση έχουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου υποδύονται νόμιμους οργανισμούς και ζητούν δωρεές μέσω κρυπτονομισμάτων Bitcoin & Ethereum για υποτιθέμενη υποστήριξη στους Ουκρανούς πολίτες.

Κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν από 20% έως 40% του συνόλου των επιθέσεων που πραγματοποιούνται σε κρατικό επίπεδο. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως σε ενέργειες της Ρωσίας, όπου είχαν στόχο τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ουκρανία. 

Με βάση την έκθεση της Microsoft, εταιρείες, οργανισμοί και κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τα λεγόμενα Cyber Influence Operations, κυρίως με fake news, με σκοπό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media).

Τέλος, η έκθεση προτείνει και λύσεις για το πως μπορούν ιδιώτες, εταιρείες, οργανισμοί και κυβερνήσεις να θωρακιστούν απέναντι σε μια ενδεχόμενη Κυβερνοεπίθεση (Cyber Attack). Οποιαδήποτε επίθεση μπορεί να αποφευχθεί με την ορθή χρήση εργαλείων κυβερνοασφάλειας, όπως σωστή χρήση του διαδικτύου, διαφορετικοί κωδικοί πρόσβασης στα social media & στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ενεργοποίηση του 2FA (Έλεγχος Ταυτότητας 2 Παραγόντων), το Backup αρχείων μέσω του Cloud, καθώς και άλλες λύσεις που προσφέρουν οργανισμοί παγκοσμίως.

ΠΗΓΕΣ:

 

The following two tabs change content below.

Μαρίνα Καρατζαφέρη

Ονομάζομαι Μαρίνα Καρατζαφέρη και είμαι Κοινωνική Επιστήμονας, απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Εργάζομαι σε ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας & Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ασχολείται με όλες τις μορφές εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο. Είμαι εθελόντρια, αρθρογράφος & Social Media Manager στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute). Επίσης, είμαι εθελόντρια & Social Media Manager στον φορέα Γίνε Άνθρωπος, συμμετέχοντας σε όλες τις δράσεις και τα συνέδρια που πραγματοποιούμε.