Το Instagram είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ή μήπως όχι πλέον; Είναι γνωστό ότι το Ιnstagram έχει δεχθεί ποικίλες κριτικές για τις νέες και διαφορετικές εξελίξεις του στην προσπάθεια του να ανταγωνιστεί αναπτυσσόμενες εφαρμογές όπως π.χ το TikTok.
Aυτήν την φορά όμως ενδέχεται να μιμηθεί μια καινοτομία μιας άλλης εφαρμογής, της εφαρμογής BeReal. Tο ΒeReal, στην θεωρία, είναι μια εφαρμογή κινητού και πρόκειται για την ανταλλαγή φωτογραφιών μεταξύ φίλων. Ξεκινά με μια ειδοποίηση απροειδοποίητης ώρας. Οι χρήστες πατούν αυτήν την ειδοποίηση και πρέπει να βγάλουν φωτογραφία τι κάνουν την συγκεκριμένη στιγμή, ενώ παράλληλα απεικονίζεται και το πρόσωπο που βγάζει την φωτογραφία σε μορφή selfie. Η ειδοποίηση έχει χρονικό περιθώριο δυο λεπτών, αν τυχόν περαστεί το χρονικό περιθώριο τότε οι χρήστες δεν θα μπορούν να δουν τι έχουν στείλει αντίστοιχα οι φίλοι τους. Πρόκειται για μια ανατρεπτική εφαρμογή, η οποία αμφισβητεί τους όρους του Ιnstagram και προωθεί τον πιο αυθόρμητο και αληθινό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ φίλων, χωρίς την προσθήκη φίλτρων και επεξεργασιών των φωτογραφιών. Το BeReal λαμβάνει ευρεία αποδοχή κυρίως στην Αμερική. Μια εταιρεία έρευνας αγοράς <Apptopia> έχει καταγράψει 333.000 ανθρώπους να έχουν κατεβάσει την εφαρμογή εντός μόνο μιας μέρας.
Το Ιnstagram με την σειρά του έρχεται να αντιγράψει αυτήν την νέα και δημοφιλή καινοτομία. Σκοπεύει να σχεδιάσει αντίστοιχα μια μορφή ειδοποίησης που θα στέλνεται στους χρήστες απροειδοποίητη ώρα μέσα στην μέρα. Οι χρήστες με το άνοιγμα της ειδοποίησης θα πρέπει να βγάλουν μια φωτογραφία τι κάνουν εντός δύο λεπτών. Αυτό το νέο χαρακτηριστικό του instagram θα ονομάζεται “IG Candid Challenges”, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία της έκδοσης του.
Αυτό το νέο χαρακτηριστικό που πρόκειται να ενσωματώσει το Ιnstagram γεννά εύλογες απορίες. Θα καταφέρει το Ιnstagram να φέρει τις ίδιες ή και καλύτερες αποδοχές σε σχέση με το BeReal ή θα σηματοδοτήσει το τέλος του; Επίσης μήπως με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες, και συγκεκριμένα οι νέοι, θα καταλήξουν να είναι ακόμη πιο προσκολλημένοι από το κινητό τους αντικαθιστώντας την σημαντικότητα της ζωντανής στιγμής με την ψηφιακή πραγματικότητα;
Πηγές:
gizmodo.com
www.theverge.com
www.theverge.com
Ονομάζομαι Ελένη Γεροντίδη και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην διάρκεια των σπουδών μου έχω παρακολουθήσει σεμινάρια εγκληματολογίας και συγκεκριμένα για τα γραφολογικά γνωρίσματα ενός δράστη. Ασχολούμαι με την ψυχολογική βοήθεια και την σχολική εκπαίδευση ατόμων με ΔΕΠΥ και την συγκεκριμένη περίοδο εκτελώ την πρακτική μου στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας συμμετέχοντας στην αρθρογραφία και την ψυχολογική στήριξη θυμάτων του διαδικτύου.