Μετά την τελευταία ένοπλη επίθεση στο Ελ Πάσο του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, με 20 νεκρούς και 26 τραυματίες, ο πανικός και η ανησυχία για την συνέχεια των αιματηρών αυτών επιθέσεων όλο ένα και μεγαλώνει. Τόσο τα αίτια που οδηγούν σε τέτοιου είδους επεισόδια όσο και η αδυναμία της Αμερικανικής κυβέρνησης να δώσει ένα τέλος σε αυτόν τον κατάλογο πολύνεκρων επιθέσεων είναι παράγοντες που έχουν απασχολήσει ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι επιθέσεις αυτές ανήκουν στην κατηγορία εγκλημάτων μίσους ή μεροληψίας, που πρόκειται για εγκλήματα που προκαλούνται από προκατάληψη του δράστη προς το θύμα εξαιτίας της συμμετοχής του (ή της αντιλαμβανόμενης συμμετοχής του) σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή φυλές. Τα εγκλήματα αυτά έχουν παρατηρηθεί να περιλαμβάνουν εκφοβισμό, σωματική επίθεση, παρενοχλήσεις ή τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ οι νόμοι για την αντιμετώπιση τους αποσκοπούν στην αποτροπή της βίας που προκαλείται από προκατάληψη.
Έρευνες αποκαλύπτουν πως τα βασικά κίνητρα των εγκλημάτων μίσους χωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τους δράστες που εμπλέκονται σε εγκλήματα μίσους για να προκαλέσουν ενθουσιασμό και δράμα. Όπως αναφέρεται, οι δράστες αυτοί δεν έχουν μεγαλύτερο σκοπό για τα εγκλήματά τους, καθώς τα θύματα τους είναι ευάλωτα επειδή έχουν θρησκευτικό, εθνικό ή σεξουαλικό υπόβαθρο που διαφέρει από τους επιτιθέμενους. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους αμυντικούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε εγκλήματα μίσους λόγο των πεποιθήσεων τους, ότι προστατεύουν δηλαδή τις κοινότητές στις οποίες ανήκουν. Συχνά, οι δράστες νομίζουν πως η κοινωνία επικροτεί τις ενέργειες τους, αλλά φοβάται να ενεργήσει και έτσι είναι όφελός τους να πράξουν. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν δράστες που εμπλέκονται σε εγκλήματα μίσους λόγο της επιθυμίας τους για εκδίκηση. Οι λεγόμενοι «εκδικητές», έχουν στόχο μέλη μιας ομάδας η οποία, όπως πιστεύουν, έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα και πρέπει να τιμωρηθεί. Τέλος, η τέταρτη κατηγορία αφορά τους λεγόμενους «παραβάτες των αποστολών», όπου οι δράστες συμμετέχουν σε αυτά τα εγκλήματα για ιδεολογικούς λόγους και θεωρούν τους εαυτούς τους «σταυροφόρους», συχνά για θρησκευτικούς ή φυλετικούς λόγους. Οι δράστες αυτής της κατηγορίας τείνουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να πετύχουν τους στόχους τους, πέρα της υπερβολικής βίας εναντίον αθώων. Όπως έρευνες αποδεικνύουν, οι δύο τελευταίες κατηγορίες εγκλημάτων μίσους φαίνεται να αλληλεπικαλύπτονται, και να αποτελούν τα κυριότερα κίνητρα τρομοκρατικών επιθέσεων.
Από που επηρεάζονται οι δράστες;
Το λεγόμενο “Online Extremism” ή “Online Radicalization” αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που προκαλούν τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης όπως το Facebook και το Twitter, ή το γνωστό πλέον σε όλους forum, 8chan, οι χρήστες εισάγονται σε ένα ιδεολογικό σύστημα πεποιθήσεων το οποίο ενθαρρύνει την κυκλοφορία ακραίων απόψεων, και τελικά καταλήγει να αποτελεί όχημα έκφρασης εξτρεμιστικών μανιφέστων. Πολλές φορές δεν φτάνει μόνο ένα βίντεο ή μια φωτογραφία για να πυροδοτήσει ακραία εγκλήματα μίσους, καθώς η σύνδεση των δραστών με τα εγκλήματά τους φαίνεται να συμβαίνει σταδιακά και να οδηγεί σε εθισμό.
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.