Διαδίκτυο

Έφτασε η ώρα του δορυφορικού internet και της Starlink του Elon Musk και στην Ελλάδα

Η άφιξη του δορυφορικού internet στην χώρα μας είναι γεγονός καθώς υπογράφηκε η υπ’ αρ.57/ΦΕΚ Β’ 4938/25-10-2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά. Η ανωτέρω ΚΥΑ αφορά την επικαιροποίηση της ειδικής διαδικασίας για την αδειοδότηση της εγκατάστασης τυποποιημένων κατασκευών κεραιών και τη θέσπιση νέου κανονιστικού πλαισίου για την τοποθέτηση τυποποιημένων κεραιών που πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Επιτέλους, λοιπόν, δίνεται επίσημα το «πράσινο φως» σε παρόχους όπως η Starlink του Elon Musk να εκπέμψουν στην Ελλάδα και να παρέχουν υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, η Starlink από το 2018 εκτοξεύει δορυφόρους που κινούνται γύρω από τη γη, με τα σημερινά δεδομένα να αναφέρουν περί τους 1.800 δορυφόρους, ενώ στόχος είναι να προστίθενται σε αυτούς άλλοι 60 κάθε δύο εβδομάδες και να φτάσει η εταιρεία τους 42.000 μέχρι το 2027. Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του δορυφορικού ίντερνετ, αυτός δεν διαφέρει επί της ουσίας από τους υπόλοιπους τρόπους. Ο δορυφόρος χρησιμοποιείται ως η «γέφυρα» επικοινωνίας ανάμεσα στον παγκόσμιο ιστό και τον χρήστη, με τα δεδομένα να αποστέλλονται και να παραλαμβάνονται μέσω μιας απλής σύνδεσης με δορυφορικό πιάτο, αποκωδικοποιητή/modem και μια σειρά από ρυθμίσεις που γίνονται ακόμη και μέσω εφαρμογής για κινητά και tablets.

Η σημασία της δορυφορικής εποχής ίντερνετ είναι μεγάλη για τη χώρα μας, καθώς πρόσφατες μετρήσεις τη φέρνουν στην τελευταία θέση για την μέση ταχύτητα σύνδεσης, σε όλη την Ευρώπη με μόλις 29Mbps (download), ενώ είναι πολλές οι περιοχές που αντιμετωπίζουν συστηματικά ζητήματα σύνδεσης λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας. Πλέον, με δορυφόρους έως και 60 φορές πιο κοντά στη γη σε σχέση με παλαιότερους, όλοι θα μπορούν να αξιοποιούν τις προχωρημένες δυνατότητες του δικτύου της Starlink, με μία απλή εγκατάσταση του λεγόμενου “πιάτου”, όσο απομακρυσμένος και αν θεωρείται ο τόπος κατοικίας τους. Με την δραστηριοποίησή της, η Starlink θα παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες που θα ανεβάσουν τη μέση ταχύτητα χρήστη στα 100 Mbps και με την αναβάθμιση αυτή η Ελλάδα θα βρεθεί δίπλα στις σκανδιναβικές χώρες, τη Νότια Κορέα και τον Καναδά.

Τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού που προκάλεσε η επικείμενη άφιξη της Starlink στην Ελλάδα έχουν ήδη γίνει ορατά στο δίκτυο των εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιών, με την COSMOTE να έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση του κόστους συνδρομής στο δορυφορικό της ίντερνετ. Σχετικά με τις τιμές της Starlink, το δορυφορικό “πιάτο” της ανέρχεται στα 500 ευρώ, ενώ η μηνιαία συνδρομή στα 99 ευρώ. Τα ποσά αυτά μπορεί να φαντάζουν υψηλά για τον μέσο Έλληνα πολίτη αλλά δεν παύουν να είναι ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις που θα προκύψουν στην ελληνική αγορά, από τις “διαστημικές” πλέον ταχύτητες που υπόσχεται ο Elon Musk.

Πηγές:

lifo.gr

greekreporter.com