Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

ΕΕ | Νέα μέτρα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των ασύρματων συσκευών

Τα τελευταία χρόνια οι έξυπνες συσκευές και τα έξυπνα προϊόντα έχουν “εισβάλει” στην καθημερινότητά μας, κάνοντάς την αδιαπραγμάτευτα ευκολότερη. Την ίδια στιγμή, όμως, οι κίνδυνοι δεν παύουν να ελλοχεύουν παντού. Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν πλέον στην κατοχή τους έστω και μία συσκευή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι ζούμε στην εποχή του IoT καθιστώντας την ασφάλεια των συσκευών αυτών σε πρώτο πλάνο.

Οι ασύρματες συσκευές διαθέτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα πράγμα το οποίο αποτελεί δέλεαρ για πολλούς χάκερς. Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές για να αποθηκεύουν φωτογραφίες, βίντεο, να λαμβάνουν και να αποστέλλουν email ή ακόμα και για να πραγματοποιούν τις τραπεζικές τους συναλλαγές. Έτσι, πολλά προσωπικά αρχεία και κωδικοί πρόσβασης μπορεί να βρίσκονται σε μία ή περισσότερες συσκευές κάνοντας ακόμα πιο σημαντικό το ζήτημα της ασφάλειας.

Για αυτό τον λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε νέα μέτρα για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας στις ασύρματες  συσκευές οι οποίες θα διατίθενται πλέον  στην ευρωπαϊκή αγορά. Στόχος είναι ο έλεγχος ότι οι έξυπνες συσκευές θα είναι ασφαλείς πριν την πώλησή τους. Με την προσπάθεια αυτή παρουσιάζονται νομικές απαιτήσεις τις οποίες οι εταιρείες και οι καταναλωτές θα πρέπει  να λάβουν υπόψιν.

Πιο συγκεκριμένα με τα μέτρα αυτά προβλέπονται τα εξής :

  • Η βελτιστοποίηση της προστασίας της ιδιωτικότητας των καταναλωτών. Οι κατασκευαστές οφείλουν να εγγυηθούν την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των καταναλωτών. Σημαντικό βήμα γίνεται και για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.
  • Η μείωση του κινδύνου χρηματοοικονομικής απάτης. Με την αύξηση των εγκλημάτων στον χώρο του διαδικτύου πολλές ηλεκτρονικές απάτες (phishing, ransomware) έκαναν την εμφάνισή τους εφιστώντας την προσοχή των χρηστών. Έτσι, με τα νέα αυτά μέτρα οι ασύρματες συσκευές και προϊόντα οφείλουν να διαθέτουν χαρακτηριστικά για τη μείωση του κινδύνου απάτης κατά την πραγματοποίηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
  • Η βελτίωση της ανθεκτικότητας των δικτύων. Στόχος όσον αφορά το μέτρο αυτό είναι η αποφυγή πρόκλησης βλαβών στα δίκτυα επικοινωνιών και η περαιτέρω αποτροπή να χρησιμοποιηθούν συσκευές για τη διατάραξη της λειτουργικότητας υπηρεσιών ή άλλων ιστοτόπων.

Τέλος, πολύ σημαντικό είναι κι οι ίδιοι οι καταναλωτές να λαμβάνουν τρόπους θωράκισης των προσωπικών τους συσκευών από επικείμενες κακόβουλες επιθέσεις. Οι χρήστες θα  πρέπει να προστατεύουν τις ευαίσθητες πληροφορίες τους και να προσέχουν πού τις παραχωρούν και πού τις αποθηκεύουν.

Πηγή: lawspot.gr