Social Media, Απάτες, Ασφάλεια διαδικτύου

Έχετε λογαριασμό στο Instagram; Αυτές είναι οι απάτες που πρέπει να προσέξετε!

Καθώς το Instagram προσελκύει όλο και περισσότερους χρήστες, οι κυβερνοεγκληματίες βρίσκουν νέους τρόπους για να ξεγελάσουν τα θύματα. Πλέον το ρίσκο έχει μεγαλώσει και είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα συνηθέστερα είδη απατών, αλλά και να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε. Οι κυβερνοεγκληματίες συχνά ψάχνουν θύματα για να τους αποσπάσουν κάποιο χρηματικό ποσό ή προσωπικά δεδομένα. 

Για την καλύτερη προστασία, αυτά είναι τα βασικά είδη απατών στο Instagram που πρέπει να γνωρίζετε: 

Απάτες μέσω ηλεκτρονικού ψαρέματος: To Instagram έχει αναγνωρίσει το phishing ως το βασικότερο είδος απάτης για να χακάρει κάποιος τον λογαριασμό ενός θύματος. Συνήθως οι απατεώνες ζητάνε χρηματικό ποσό ή τα στοιχεία σύνδεσής σας. Τα μηνύματα phishing, τις περισσότερες φορές, προέρχονται από λογαριασμούς που παριστάνουν έμπιστες εταιρείες ή έμπιστα άτομα.

Λογαριασμοί-Κλώνοι: Πολλοί κυβερνοεγκληματίες δημιουργούν προφίλ παριστάνοντας διάσημους αλλά και απλούς ανθρώπους. Στέλνουν μήνυμα σε διάφορους ακόλουθους με την πρόφαση ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι καινούργιος αφού χάκαραν τον παλιό. Με λίγη τύχη και την τεχνική της κοινωνικής μηχανικής, αφού έχει ‘χτίσει’ μια σχέση με το θύμα, ο scammer ζητάει κάποιο χρηματικό ποσό για να βοηθηθεί το συγκεκριμένο άτομο ή κάποιος συγγενής.

Ρομαντικές απάτες: Οι κυβερνοεγκληματίες συνήθως ζητούν κάποιο χρηματικό ποσό αφού το άτομο αρχίσει να τους εμπιστεύεται, συνήθως μέσω του φλερτ ή της αποπλάνησης.

Απάτες μέσω λοταρίας: Τα τελευταία χρόνια οι influencers διοργανώνουν συχνά giveaways στα οποία κληρώνουν και δίνουν δωρεάν προϊόντα στους νικητές. Πολλές φορές αυτά διοργανώνονται από κυβερνο-απατεώνες, οι οποίοι ζητάνε από τους νικητές ένα μικρό χρηματικό ποσό για τα μεταφορικά ή προσωπικά στοιχεία για παράνομη χρήση.

Απάτες με δάνεια: Οι απάτες με την μορφή δανείου είναι πολύ πιο συχνές από ότι νομίζουμε. Οι κυβερνοεγκληματίες συνήθως στέλνουν μήνυμα στα θύματα, προσφέροντας δάνειο με χαμηλό επιτόκιο. Έτσι, με μια αρχική κατάθεση από το θύμα, ο θύτης καταφέρνει να πάρει το ποσό και να εξαφανιστεί.

Απάτες με ψευδές επενδύσεις: Κυβερνοεγκληματίες πείθουν άτομα να κάνουν μικρές επενδύσεις με την πρόφαση ότι θα μεγαλώσουν την περιουσία τους.

Απάτες με συνδρομητικές υπηρεσίες: Οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να πάρουν χρήματα μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών με πληρωμή, χωρίς την παροχή των συγκεκριμένων προϊόντων ή υπηρεσιών που έχουν υποσχεθεί.

Απάτες με αγγελίες εργασίας: Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν ψεύτικες αγγελίες εργασίας, ώστε να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία ή χρήματα. Συνήθως αυτές οι αγγελίες είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές.

Για να προστατευτείτε από τις απάτες του Instagram:

  • Μην ανοίγετε μηνύματα που σας ζητάνε να γράψετε προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία.
  • Να ανοίγετε μόνο επίσημα URL. Οι κυβερνοεγκληματίες συχνά δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα URL με αποτέλεσμα να καταλαβαίνουμε πιο εύκολα αν το link είναι επίσημης ιστοσελίδας και δεν χρησιμοποιούν τη λειτουργία ασφαλούς περιήγησης (https).
  • Κάντε το προφίλ σας πιο προστατευμένο με τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.
  • Αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τις περισσότερες φορές είναι απάτη.
  • Να ψάχνετε πάντα τις επίσημες ιστοσελίδες λογαριασμών για να ελέγξετε αν μια εταιρεία είναι αληθινή.
  • Να είστε καχύποπτοι όταν κάποιος ξένος σας ακολουθεί στο Instagram.
  • Να χρησιμοποιείτε antivirus προγράμματα.
  • Να έχετε ιδιωτικό λογαριασμό.

Συνεπώς, η χρήση των social media κρύβει πολλούς κινδύνους και είναι αναγκαίο να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τις απάτες που υπάρχουν, ώστε να προφυλαχτούμε.

Πηγή: instagram.com