Γονείς, Διαδικτυακός Εθισμός, Οικογένεια, Ψυχική υγεία

Eθισμός στα video games: Συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς

Από την Καλλιόπη Ιωάννου, 

Ως διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) και υποψήφια διδάκτωρ Κλινικής Εγκληματολογίας ερευνώ τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια τα τελευταία 2 χρόνια. Συχνά στο CSI Institute λαμβάνω κλήσεις και emails από γονείς οι οποίοι ανησυχούν ότι τα παιδιά τους-και κυρίως τα αγόρια- έχουν εθιστεί στο online gaming. Όταν ρωτώ τους γονείς τι είναι αυτό που τους ανησυχεί πραγματικά, η απάντηση που μου δίνουν συνήθως είναι: «το παιδί μου ξοδεύει τον περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο του μπροστά από μία οθόνη». Νομίζω ότι η πιο κοινή λάθος πεποίθηση των γονέων σε σχέση με τα video games είναι πως τα θεωρούν «χάσιμο χρόνου».

Πράγματι, τον Δεκέμβριο του 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε επίσημα τον εθισμό στο gaming ως ψυχική διαταραχή, η οποία συνδέεται με σαφώς ορισμένα διαγνωστικά κριτήρια. Προτού όμως ένας γονέας αρχίσει να ανησυχεί πως το παιδί του είναι εθισμένο στα video games, τον ρωτάω 3 συγκεκριμένα πράγματα για να διαπιστώσω κατά πόσο η ζωή του παιδιού έχει όντως επηρεαστεί από τη διαδικτυακή του συμπεριφορά:

– Έχουν επηρεαστεί οι σχολικές/ακαδημαϊκές επιδόσεις του;

– Υποφέρει από διαταραχές ύπνου;

– Έχουν αλλάξει oι διατροφικές του συνήθειες και η κοινωνική του ζωή;

Στις περισσότερες περιπτώσεις κανένα από τα παραπάνω δεν έχουν επηρεαστεί σε ανησυχητικό βαθμό. Πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς καλό θα ήταν να λάβουν υπόψιν ότι οι οθόνες είναι πλέον μέρος της ζωής όλων μας και πως αν τα παιδιά μας έχουν μάθει να πλοηγούνται σωστά και με όρια η χρήση της τεχνολογίας δεν οδηγεί απαραίτητα σε αρνητικές επιπτώσεις.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως το περιεχόμενο και το πλαίσιο γύρω από το οποίο γίνεται η χρήση της τεχνολογίας είναι πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες από τον χρόνο που περνάει κάποιος μπροστά από μία οθόνη. Βέβαια υπάρχουν παιδιά που δεν είναι ικανά να θέσουν υγιή ποιοτικά και χρονικά όρια γύρω από την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο με αποτέλεσμα να δαπανούν αμέτρητες ώρες παίζοντας και να απομακρύνονται από άλλες δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την κοινωνικοποίησή τους.

Ενδεχομένως να έχετε προσπαθήσει ήδη αμέτρητες φορές να «ξεκολλήσετε» το παιδί σας από την οθόνη. Παρακάτω ακολουθούν 5 από τα πιο συχνά λάθη τα οποία κάνουν οι περισσότεροι γονείς στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το παιδί τους, επιτείνοντας έτσι άθελά τους το πρόβλημα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikos.gr