Επιμέλεια Άρτεμις – Μαρία Καπλάνογλου, φοιτήτρια πληροφορικής
Στις μέρες μας, η επιρροή του διαδικτύου είναι τεράστια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η καθημερινότητά μας να αποτελείται από περιήγηση στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βιντεοπαιχνίδια και άλλα. Γι’ αυτό το λόγο, άτομα από όλες τις ηλικίες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να εκτείθονται και στους κινδύνους του. Εξαιτίας της πανδημίας έχουν έρθει όλο και πιο κοντά τα παιδιά με το κόσμο του διαδικτύου, μετατρέποντας τα ευάλωτα άτομα σε επικίνδυνα με κακόβουλες προθέσεις. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αναφορές για αύξηση κατά 50 τοις εκατό για εικόνες κακοποίησης παιδιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω covid-19. Επομένως, χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα κακοποίησης διαδικτυακά κάθε μέρα.
Η κυκλοφορία φωτογραφιών οι οποίες αποτελούν πορνογραφικό υλικό ανηλίκων, γίνεται τακτικά και οργανωμένα. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν διαγράφονται αυτές οι φωτογραφίες από το διαδίκτυο, αφού δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα παρά μόνο με συγκεκριμένα συστήματα που έχουν δημιουργηθεί τελευταία. Έτσι πρέπει κάποιες ομάδες ή οργανισμοί να χρησιμοποιούν τα συστήματα αυτά για να διαγράφουν και να προτρέπουν τέτοιο υλικό να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Καθημερινά, μια ομάδα αναλυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο “παλεύει” για να αντιμετωπίσει διάφορες τέτοιες υποθέσεις περί πορνογραφικού υλικού ανηλίκων. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από 21 άτομα και ανήκει στο ίδρυμα Watch Foundation office του Κέμπριτζσαϊρ.
Αυτή η ομάδα δουλεύει για να εντοπίσει εικόνες και βίντεο που περιέχουν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και καταφέρνει κάθε φορά να βρει υλικό για να αξιολογηθεί και να σημειωθεί. Τα συστήματα που χρησιμοποιούν σκανάρουν το διαδίκτυο για φωτογραφίες ή βίντεο που περιέχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως γυμνότητα. Πέρυσι εντόπισε 153.383 ιστοσελίδες με συνδέσμους που περιείχαν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Για αυτό τον λόγο δημιουργούν μια βάση δεδομένων η οποία στη συνέχεια μπορεί να μοιραστεί διεθνώς σε μια προσπάθεια να κόψουν τη ροή της κακοποίησης. Δυστυχώς όμως, κάθε χώρα έχει διαφορετικό τρόπο κατηγοριοποίησης εικόνων και βίντεο και αυτό δυσκολεύει όλη αυτή την διαδικασία, προκαλώντας μια καθυστέρηση στην έρευνα και στην πρόληψη πορνογραφικού υλικού ανηλίκων.
Πηγή: https://www.wired.com/story/new-system-crack-down-child-sex-abuse-images/
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.