Ασφάλεια διαδικτύου, Εγκλήματα, Κοινωνική Δικτύωση

Διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση: η ακρόαση στο Κογκρέσο και η επόμενη μέρα

Όπως έγινε γνωστό εδώ και λίγους μήνες, η Meta αποφάσισε να χρησιμοποιεί στις εφαρμογές της την End-to-End Encryption (κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο). Δηλαδή, πλέον μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συνομιλία. Η αρχική εξήγηση της εταιρίας ήταν πως, με τον τρόπο αυτό, θέλει να επιτύχει την πλήρη ασφάλεια των χρηστών της και την απόκρυψη των πληροφοριών τους. Στο άκουσμα της είδησης, δεν ήταν λίγες οι φωνές που προειδοποιούσαν για τους σοβαρούς κινδύνους που ενδεχομένως να ανακύψουν μετά από μια τέτοια απόφαση. Πολλοί παγκόσμιοι οργανισμοί εξέφρασαν τον προβληματισμό πως τέτοιου είδους προστασία θα έδινε βήμα σε επικίνδυνα άτομα, όπως τρομοκράτες και παιδόφιλους, αφού τα Σώματα Ασφαλείας και η Meta θα αδυνατούσαν να ελέγχουν ενδεχόμενες ύποπτες συνομιλίες. Η IWF και η Αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν επίσης αποδείξει πως η απόφαση της Meta, όχι μόνο συνέβαλλε στην αύξηση γυμνού περιεχομένου, αλλά, και στην έξαρση των σεξουαλικών εγκλημάτων σε Αγγλία και Ουαλία.

Στον απόηχο όλων αυτών των αντιδράσεων, η Meta ανακοίνωσε ένα νέο εργαλείο που θα διατεθεί στους χρήστες και υπόσχεται τεράστιες αλλαγές. Συγκεκριμένα, η χρήση του θα είναι να απαγορεύει την αποστολή και τη λήψη γυμνών φωτογραφιών ανάμεσα σε παιδιά. Επιπλέον, θα διατίθεται και προαιρετικά για τους ενήλικες χρήστες. Με τον τρόπο αυτό, η Meta ουσιαστικά θέλησε να δηλώσει πως κανένα παιδί, κανένας χρήστης δεν κινδυνεύει λόγω της End-to-End Encryption.

Όμως, όλα αυτά δεν έχουν απολύτως καμία σημασία όταν μιλούν οι οικογένειες των θυμάτων. Μετά από τις κατηγορίες περί μη προστασίας ανηλίκων κατά μεγάλων κοινωνικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, X και Discord, διενεργήθηκαν ακροάσεις στο Κογκρέσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σε αυτές, παρευρέθηκαν και γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους λόγω σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή σεξουαλικών επιθέσεων στο διαδίκτυο. Σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή, ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg, απευθύνθηκε στους γονείς, ζητώντας συγγνώμη για τις δύσκολες ώρες που περνούν, ενώ, δεσμεύθηκε πως η εταιρία του θα δουλέψει σκληρά, ώστε να μην επαναληφθούν τα όσα θλιβερά συνέβησαν στα παιδιά τους.

Οι ακροάσεις είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα πρέπει να μελετηθούν από όλους μας. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Meta θα δημιουργήσει ένα εργαλείο για την προστασία των χρηστών από την αποστολή και λήψη γυμνών φωτογραφιών και βίντεο (πώς θα γίνεται η εξακρίβωση ηλικίας, αφού ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι ηλικία επιθυμεί;). Από την άλλη, το X (πρώην Twitter) δεσμεύθηκε για την πρόσληψη 100.000 εργαζομένων για την επίβλεψη και αντιμετώπιση σεξουαλικών αδικημάτων κατά παιδιών. Το Discord ανήρτησε ένα κείμενο με θέμα τους τρόπους που η ασφάλεια των χρηστών είναι θεμελιωμένη στον πυρήνα της εταιρείας. Βέβαια, κάτι που σόκαρε τους παρευρισκόμενους είναι οι ερωτήσεις του γερουσιαστή Ted Cruz στο Zuckerberg σχετικά με την προβολή προειδοποιήσεων προς τους χρήστες ότι πιθανώς να έλθουν σε επαφή με υλικό παιδικής κακοποίησης, ενώ τους δινόταν η επιλογή να αναζητήσουν βοήθεια ή να συνεχίσουν να παρακολουθούν το συγκεκριμένο υλικό! Προφανώς, όλο αυτό προκαλεί αποτροπιασμό και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες των εταιριών όσον αφορά τη γνώση τους για το grooming και γενικά για τους κινδύνους που διατρέχουν οι χρήστες.

Το τι μέλλει γενέσθαι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη έχουν κατατεθεί στα αρμόδια όργανα μηνύσεις και αγωγές κατά των εταιριών κοινωνικής δικτύωσης για αμέλεια όσον αφορά την προστασία των παιδιών. Οι ιθύνοντες των εταιριών μίλησαν για μέτρα που θα λάβουν, για τη σημασία της προστασίας των χρηστών και τη λύπη τους για τα θύματα. Όμως, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών έχει αυξηθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες, ενώ η E2E Encryption επιτρέπει σε επικίνδυνους ανθρώπους να προσεγγίσουν ανήλικους. Παιδιά καταφεύγουν στην αυτοκτονία λόγω της χαρακτηριστικής αμέλειας των κοινωνικών δικτύων. Η πολιτική είναι ένα παντοδύναμο μέσο που μπορεί να φέρει την αλλαγή-και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτήν.

Πηγές:

https://www.iwf.org.uk/news-media/news/what-did-we-learn-from-the-us-senate-hearing-over-online-harms/

https://www.theguardian.com/us-news/2024/jan/31/tiktok-meta-x-congress-hearing-child-sexual-exploitation