Διαδίκτυο, Συμπεριφορά

Διαδικτυακές γνωριμίες και Doxxing

Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου! Ένα από τα μέσα αναζήτησης συντρόφου είναι τα λεγόμενα dating apps. Αυτές οι εφαρμογές έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό και μάλιστα πολλοί νέοι καταφεύγουν στην αναζήτηση του διαδικτυακού έρωτα.

Η χρήση εφαρμογών γνωριμιών έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια: το Tinder σημείωσε ρεκόρ τριών δισεκατομμυρίων επισκέψεων μέσα σε μία ημέρα τον Μάρτιο του 2020, ενώ το OkCupid ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί 91 εκατομμύρια matches ετησίως.

Για να γίνει μέλος κάποιος σε τέτοιες εφαρμογές αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργήσει λογαριασμό και βασική προϋπόθεση είναι η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών έτσι ώστε να βρει το ταίρι, δηλαδή ένα χρήστη με κοινά ενδιαφέροντα (match). Όπως και σε άλλες εφαρμογές του διαδικτύου, έτσι και στα dating apps, οι χρήστες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε ψηφιακούς κινδύνους.

Ένας κίνδυνος που οι χρήστες των εφαρμογών αυτών αναφέρουν συχνά ότι έρχονται αντιμέτωποι είναι το Doxxing. Το Doxxing είναι η συλλογή και δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών κάποιου στο διαδίκτυο, συνήθως με σκοπό την υποκίνηση παρενόχλησης στην πραγματική του ζωή. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ο μεγάλος βαθμός ανταλλαγής πληροφοριών μέσα στις εφαρμογές αυτές. Πολλές από αυτές τις εφαρμογές ζητούν πλέον από τους χρήστες να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους μέσα από τον λογαριασμό τους σε άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι συμπληρώνουν αυτόματα ένα προφίλ με φωτογραφίες και προσωπικές πληροφορίες, όπως τον τόπο εργασίας ή σπουδών. Τα συγκεκριμένα δεδομένα διευκολύνουν τους πιθανούς doxers να εντοπίζουν χρήστες στο διαδίκτυο και να ανακαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με αυτούς. Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στα προφίλ εφαρμογών γνωριμιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και περιζήτητα από τους κυβερνοεγκληματίες.

Αυτό έχει καταστήσει την ανάγκη για προστασία αυτού του είδους προσωπικών πληροφοριών πιο ισχυρή, και έχει ενισχύσει τους όρους ασφαλείας των εφαρμογών γνωριμιών. Προκειμένου να διατηρούν τα δεδομένα ασφαλή, εφαρμογές αυτής της κατηγορίας έχουν λανσάρει εκδόσεις επί πληρωμή που επιτρέπουν στους χρήστες να προσδιορίζουν με μη αυτόματο τρόπο την τοποθεσία τους ή να θολώνουν τις φωτογραφίες, για παράδειγμα.

Οι κυβερνοεγκληματίες όμως δεν σταματούν εδώ. Προχωρούν σε αντιγραφή δημοφιλών εφαρμογών γνωριμιών κάνοντας τις να φαίνονται ότι είναι οι αυθεντικές, με στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων των θυμάτων. Και πάλι αυτό είναι μόνο ένα απο τα “κόλπα” των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Το τελευταίο διάστημα άρχισαν να στέλνουν email στο οποίο επισυνάπτεται ένας σύνδεσμος προς μια σελίδα phishing που αποτελεί αναπαράσταση ενός προφίλ ιστότοπου γνωριμιών και ζητά από τους ανθρώπους να συμπληρώσουν μια φόρμα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις και ο αποστολέας ισχυρίζεται ότι είναι μια γυναίκα ή ένας άντρας που αναζητεί σύντροφο. Ο παραλήπτης ως τελικό βήμα καλείται να συμπληρώσει τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού και το θύμα καταλήγει σε απώλεια δεδομένων και χρημάτων.

Για αυτό οι χρήστες (και μη) εφαρμογών γνωριμιών πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για να μπορούν να “γνωρίζουν” άτομα και συντρόφους στο διαδίκτυο με ασφάλεια. Κάποιες ενδεικτικές συμβουλές είναι:

  • Μην συνδέετε το Instagram ή το Facebook με το προφίλ της εφαρμογής γνωριμιών σας. Ακόμη και αν έχετε ρυθμίσει τον λογαριασμό των εφαρμογών της κοινωνικής σας δικτύωσης σε επίπεδο απόρρητο, υποβόσκει τον ίδιο κίνδυνο υποκλοπής προσωπικών δεδομένων.
  • Μην κοινοποιείτε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου σας και κρατήστε την επικοινωνία σας μέσα στην ίδια εφαρμογή μέχρι να είστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε το άτομο με το οποίο συνομιλείτε.
  • Να είστε προσεκτικοί εάν το ταίρι σας σας ζητήσει να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας, να επισκεφτείτε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο ή αρχίσει τις ερωτήσεις, ας πούμε, για τον αγαπημένο σας δάσκαλο ή το πρώτο σας κατοικίδιο (συνήθεις ερωτήσεις ασφαλείας ιστότοπου). Η εφαρμογή ενδέχεται να είναι κακόβουλη, ο ιστότοπος μπορεί να είναι μια σελίδα phishing και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να διευκολύνουν την προσπάθεια κάποιου να υποκλέψει τα χρήματα ή την ταυτότητά σας.
  • Αν οι απαντήσεις που λαμβάνεται από το άτομο δεν ταιριάζουν απόλυτα με τις ερωτήσεις σας και σας φαίνονται περίεργες τότε είναι πολύ πιθανόν να μιλάτε με μια αυτοματοποιημένη πλατφόρμα, δηλαδή ένα ρομπότ.
  • Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας εντός της εφαρμογής, ώστε να αποκαλύπτει το προφίλ σας μόνο σε εκείνα τα άτομα με τα οποία έχετε “ταιριάξει”. Με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούν όλοι να δουν τα δεδομένα σας. Η προβολή τους σε περιορισμένο αριθμό ατόμων μειώνει τις πιθανότητες οι πληροφορίες του προφίλ σας να βρεθούν σε λάθος χέρια.

Πηγή:   supercasa.pt