Διαδίκτυο

Διαδικτυακά blackout

To blackout του Σουδάν έχει αποσπάσει παγκόσμια προσοχή, αλλά δεν είναι το μοναδικό, αφού πλέον συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Μετά από μια εβδομάδα γεμάτη με δολοφονίες, βιασμούς και άλλα προβλήματα και καταχρήσεις, αποφασίστηκε το Σουδάν να αποκοπεί από το διαδίκτυο .

Γιατί οι αρχές κατεβάζουν το διαδίκτυο;

Σε αυτές τις χώρες η ροή πληροφοριών σε απευθείας σύνδεση μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως απειλή για τις αρχές.

Ο περιορισμός ή ο αποκλεισμός της πρόσβασης είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των πολιτών σχετικά με τις πληροφορίες που αναρτούν.

Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης αποκλείστηκαν προσωρινά στη Σρι Λάνκα μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις του Πάσχα για να αποφευχθεί η διάδοση φημών, ενώ η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει αποκλειστεί σε μια πληθώρα αφρικανικών χωρών στις πρόσφατες εκλογές, στην προσπάθεια περιορισμού της επιρροής των κοινωνικών μέσων στις κάλπες.

Πώς γίνεται;

Για να αποκλείσουν το διαδίκτυο, οι αρχές πρέπει να δώσουν εντολή στους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ (ISPs) για να περιορίσουν την πρόσβαση των συνδρομητών τους.  Πολλοί από αυτούς το κάνουν κατευθείαν πράξη, ενώ άλλοι αναγκάζονται μετά από πιέσεις.

Η πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους ή εφαρμογές με αυτό τον τρόπο κόβεται, και κοινωνικά μέσα κλείνουν, όπως και ιστότοποι ειδήσεων ή άλλες πηγές πληροφοριών όπως η Wikipedia.

Η Κίνα πρόσφατα κατέστησε αυστηρότερους τους περιορισμούς της σχετικά με τα παραπάνω, εμποδίζοντας την πρόσβαση στις διεθνής ειδησεογραφικούς οργανισμούς, όπως το CNN και το Reuters.

Μπορούν οι άνθρωποι να το παραβλέψουν;

Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να παρακάμψετε τους περιορισμούς είναι με ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN), το οποίο καλύπτει τη θέση ενός χρήστη, κάνοντας το να φαίνεται σαν να βρίσκεται σε άλλη χώρα, παρακάμπτοντας τα blackout σε ιστότοπους. Σε μια συνολική διακοπή, ωστόσο, η πρόσβαση από πολίτες στο διαδίκτυο είναι σχεδόν αδύνατη.

Ποιες είναι οι συνέπειες ;

Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές καθώς η καθημερινή ζωή των ανθρώπων είναι ολοένα και πιο συνδεδεμένη online. Οι πιο προφανείς επιπτώσεις είναι οι πολιτικές. Η καταστολή της ροής πληροφοριών μέσα και έξω από μια χώρα μπορεί να προκαλέσει άγνοια σχετικά με τις εξελίξεις, καθιστώντας δύσκολη την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα, οι διαδηλωτές δεν μπορούν εύκολα να οργανώσουν μαζικές συγκεντρώσεις ή να εκφράσουν τη διαφωνία τους.

Οι διακοπές στο Διαδίκτυο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην οικονομία μιας χώρας περιορίζοντας την πρόσβαση των ανθρώπων στις τραπεζικές υπηρεσίες και εμποδίζοντας τις επιχειρήσεις να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Μπορούν επίσης να προκαλέσουν όλεθρο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, και να είναι ακόμα και ζήτημα ζωής και θανάτου. Έχουν υπάρξει ακόμα και περιπτώσεις γυναικών που έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει να μαθευτεί ότι χρειάζονται βοήθεια έτσι ώστε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Για τους παραπάνω λοιπόν, λόγους παρουσιάστηκε ένας μεγάλος αριθμός από ανθρώπους που διαμαρτυρήθηκαν. Ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρατάει τη χώρα ως όμηρο, γιατί επί της ουσίας αυτό έκανε σταματώντας τους την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα.

Ύστερα από αυτό, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών του Σουδάν άρχισαν να αποκαθιστούν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, για να αποφύγουν την όξυνση των προβλημάτων στη χώρα.

 

 

Με πληροφορίες από Aljazeera