Γράφει η Πελαγία Σωτήρκου, φοιτήτρια κοινωνιολογίας
Στην σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας και της χρήσης του διαδικτύου, η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει ως προς το καλύτερο στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς όμως να απουσιάζουν και ορισμένοι σοβαροί κίνδυνοι. Οι καθημερινές επαφές, η σύναψη φιλίας αλλά και ερωτικής σχέσης έχουν επίσης “ανέβει” επίπεδα με τις πολλαπλές εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί στο ίντερνετ, με ακριβώς αυτόν τον σκοπό, της εύρεσης νέων γνωριμιών, νέων περιπετειών κλπ. Με αφορμή λοιπόν, το περιστατικό που διαδραματίστηκε πριν λίγες ημέρες, την 21η Μαρτίου στη Σκωτία, όπου ένας νεαρός ο Κόμπαν Μακ Λέλαντ, αφού είχε κανονίσει να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με μια άγνωστη γυναίκα, μέσω μιας συγκεκριμένης εφαρμογής ραντεβού, έπεσε θύμα απαγωγής ενός άνδρα. Έτσι, θα αναφερθώ σε κάποιες συμβουλές που ίσως βοηθήσουν στην ασφαλέστερη χρήση τους. Πρέπει να σημειωθεί, πως ο νεαρός έφερε σοβαρά σωματικά και ψυχικά τραύματα καθώς και εγκαύματα. Η αστυνομία διερευνά έναν 19 ετών φερόμενο ως δράστη των αποτρόπαιων πράξεων εις βάρος του Κόμπαν, ο οποίος στάθηκε τυχερός, διότι θα μπορούσε να είχε χάσει τη ζωή του… Πόσες όμως θα είναι οι περιπτώσεις που τα θύματα στέκονται τυχερά;!
Αρχικά, “dating apps”, είναι οι διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών (π.χ Tinder, Badoo, Zoosk κ.α.), όπου οι χρήστες με μια φωτογραφία και ένα σύντομο βιογραφικό δημιουργούν λογαριασμό και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να κάνουν like σε φωτογραφίες άλλων ατόμων που τους αρέσουν. Ορισμένες εφαρμογές βρίσκουν και ταίρι σε πολλά άτομα με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά στα προφίλ τους και είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθένα να επιλέξει ή όχι αν θα βρεθεί με κάποιο “ταίρι”. Υπάρχει η δυνατότητα συνομιλίας, ανταλλαγής φωτογραφιών και βίντεο όπως δηλαδή σε όλα τα υπόλοιπα μέσα (Facebook, Instagram κλπ). Πολλά είναι τα άτομα που εγγράφονται σε τέτοιες εφαρμογές για διασκέδαση ή επειδή αισθάνονται μοναξιά. Ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή κατάσταση που διανύουμε με την πανδημία, αρκετοί ήταν οι χρήστες που χρησιμοποίησαν τέτοιες εφαρμογές για πρώτη φορά. Επίσης πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου έχουν δημιουργηθεί “ασφαλείς δεσμοί” και φιλίες μέσα από τις εφαρμογές αυτές, καθιστώντας τες ακόμη περισσότερο ελκυστικές στο ευρύτερο κοινό.
Τι πρέπει να προσέχουμε;
- Αποφυγή εξάρτησης και εθισμού στις εφαρμογές (π.χ αναμονή μηνυμάτων-απαντήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εικονική ζωή, αποκοπή από τον πραγματικό κόσμο)
- Αποφυγή συνομιλίας με άτομα που ρωτάνε επίμονα για προσωπικά στοιχεία (π.χ τόπος κατοικίας, οικογενειακή κατάσταση, οικονομική κατάσταση κ.ά.)
- Όσο το δυνατόν καλύτερη “μελέτη” του προφίλ του ατόμου που συνομιλούμε (π.χ εάν έχει ψεύτικη φωτογραφία προφίλ, αν δεν περιγράφει το βιογραφικό του όπως το παρουσιάζει σε εμάς κ.ά.)
- Κακόβουλα links (με σκοπό την απόσπαση στοιχείων, τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.)
- Εάν οριστεί σημείο συνάντησης, πάντα να είναι σε πολυσύχναστο μέρος, να έχει ενημερωθεί κάποιος φίλος μας και αν παρατηρηθεί σύντομα περίεργη συμπεριφορά να τρέξουμε γρήγορα μακριά
Σίγουρα υπάρχουν κίνδυνοι και εκτός των εφαρμογών αυτών, στον πραγματικό κόσμο δηλαδή, ωστόσο λόγω των πολλαπλών ύποπτων περιστατικών και παραβάσεων που έχουν παρατηρηθεί, αν είμαστε δυο φορές προσεχτικοί στις καθημερινές δραστηριότητές μας, στις επαφές μας στο διαδίκτυο πρέπει να είμαστε το πενταπλάσιο.
Ας οπλιστούμε με τις κατάλληλες πανοπλίες, ανεξαρτήτως μέσου καθώς ο κίνδυνος ίσως προέρχεται από το πιο “χτυπητό” αλλά και από το πιο ανυποψίαστο περιβάλλον..!
Πηγές:
https://www.bovary.gr/living/health-diary/online-efarmoges-kai-platformes-gia-sheseis
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.