Διαδίκτυο, Εγκλήματα, Τεχνολογία

Dark Web: τι είναι και τι πρέπει να προσέχουμε;

Με αφορμή το πρόσφατο γεγονός της διαρροής προσωπικών στοιχείων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, στο Dark Web, σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στο τι είναι αυτό το «σκοτεινό» διαδίκτυο  και στους κινδύνους που κρύβει. Αρχικά, να αναφέρω πως μπορούμε να κάνουμε κάποια διάκριση των επιπέδων του διαδικτύου σε surface web, deep web & dark web. Σκεφτείτε πως έχετε μπροστά σας ένα παγόβουνο. Στην κορυφή του παγόβουνο είναι αυτό που ονομάζουμε surface web, δηλαδή τον εμφανή-ορατό ιστό που είναι το τμήμα του παγκόσμιου ιστού, με τις κοινές μηχανές αναζήτησης πληροφοριών (Google, Yahoo, Wikipedia, YouTube κ.α.). Στη συνέχεια του παγόβουνου, συναντάμε το deep web, το οποίο δεν περιλαμβάνει τις συνηθισμένες μηχανές αναζήτησης, οι πληροφορίες είναι θαμμένες και ενδέχεται να περιλαμβάνει απόρρητα έγγραφα (οικονομικά, πολιτικά κλπ), έρευνες, άρθρα, cloud storage κ.α. Στο τέλος του παγόβουνου ή αλλιώς στον “πάτο”, βρίσκεται το dark web. Η παρομοίωση αυτή, μας θυμίζει την περίπτωση του σκοτεινού αριθμού των εγκλημάτων, όπου επίσης στην κορυφή του παγόβουνου έχουμε τον εμφανή αριθμό καταγγελλόμενων εγκλημάτων, ωστόσο δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τον αφανή αριθμό εγκλημάτων που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια, στο τέλος του παγόβουνου και αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω και να γίνει ευρέως γνωστό.

Τι είναι το Dark Web ;

Πρόκειται για έναν ανώνυμο ιστό, για ειδικές ιστοσελίδες όπου δεν έχει πρόσβαση κάποιος μέσα από τις “κλασικές” μηχανές αναζήτησης. Διαθέτουν ειδικά λογισμικά, κρυπτογραφημένες ιστοσελίδες με συγκεκριμένα εργαλεία όπως το Tor (χρησιμοποιείται για την απόκρυψη διευθύνσεων IP), του κάθε υπολογιστή άρα και της δραστηριότητάς τους, το Ι2P, με σκοπό  την απόκρυψη πραγματικής ταυτότητας και τον αποπροσανατολισμό όποιου επιθυμεί να εντοπίσει τις δράσεις εκεί. Οι ιστοσελίδες εκεί, τελειώνουν σε .onion σε αντίθεση με τις κοινότοπες ιστοσελίδες (.com, .gr κλπ). Με λίγα λόγια δεν είναι εύκολο για έναν απλό, κοινό χρήστη να εισέλθει στο Dark Web αλλά ενδεχομένως ούτε να γνωρίζει πως να κινηθεί, με αποτέλεσμα να του επιφυλάσσονται διάφοροι κίνδυνοι (π.χ κακόβουλα λογισμικά ), το λιγότερο.

Τί περιλαμβάνει;

 • Παιδική πορνογραφία
 • Εμπόριο ανθρώπων, ανθρώπινων οργάνων και ναρκωτικών (υπόθεση «Silk Road»).
 • Υπηρεσίες πληρωμένων δολοφόνων
 • Υπηρεσίες έμπειρων χάκερ
 • Ξέπλυμα χρήματος
 • Απάτες “bitcoin”
 • Απαγορευμένες ταινίες, έγγραφα, φωτογραφίες κλπ
 • Φόρουμ πολιτικού περιεχομένου
 • Φημολογείται ότι υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης live βασανιστηρίων και δολοφονιών
 • Μαϊμού ιατρικές υπηρεσίες
 • Εμπόριο όπλων

Όσο περισσότερες πληροφορίες και υποθέσεις ψάχνει κάποιος για το Dark Web, τόσο περισσότερο θα “τρομάζει” με το περιεχόμενο που ανακαλύπτει και είναι απολύτως φυσιολογικό. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στο τι αναζητούμε και με ποιους συνομιλούμε στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή όπου τα πάντα εμπορεύονται, τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό των χρημάτων και της κατάκτησης εξουσίας. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και συγκεκριμένα του διαδικτύου είναι απίστευτα γρήγορη το ίδιο και οι κίνδυνοι.

Οφείλουμε λοιπόν, να ενημερωνόμαστε σωστά για κάθε εξέλιξη, να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τον περίγυρό μας, χωρίς πανικό αλλά έχοντας εμπιστοσύνη στους κατάλληλους φορείς και τη δράση τους.

Πηγές: https://www.lifo.gr/now/tech-science/hristes-toy-dark-web-apokalyptoyn-ti-frikti-pleyra-toy

https://www.mixanitouxronou.gr/ti-einai-to-dark-web-kai-pos-mporei-kaneis-na-apoktisei-prosvasi-vasanistiria-se-zontani-metadosi-pliromenoi-dolofonoi-lathraia-proionta-poy-xekina-i-alitheia-kai-poy-o-mythos/