Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Cyberstalking: Όταν η ιδέα του “μεγάλου αδελφού” ξεφεύγει από τα όρια της φαντασίας

Γράφει η Μέγα Β., Φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Το διαδίκτυο έχει γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητας του μέσου ανθρώπου. Χρησιμοποιείται ως εργαλείο δουλειάς, εκπαίδευσης αλλά παράλληλα διαθέτει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Εκτός όλων αυτών, το διαδίκτυο ενώνει πλέον τους ανθρώπους με έναν πρωτόγνωρο τρόπο. Ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσει με άτομα σε οπουδήποτε σημείο του κόσμου, να κάνει κλήσεις ή ακόμα και βιντεοκλήσεις και να έρθει σε επαφή με τους γύρω του από την ασφάλεια ενός δωματίου. Αυτή η αμεσότητά στην επικοινωνία πολλές φορές δημιουργεί δυσλειτουργικές συμπεριφορές, με τους υπαίτιους να κρύβονται πίσω από τις οθόνες τους χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα.

Ένας κίνδυνος  που μπορεί να  βιώνουν καθημερινά αρκετοί χρήστες είναι η κακόβουλη παρακολούθηση μέσω του διαδικτύου, το λεγόμενο cyberstalking. Τι είναι όμως το cyberstalking, ποια τα πιθανά θύματα και για ποιο λόγο συμβαίνει;

Το cyberstalking είναι μια μορφή διαδικτυακής παρακολούθησης που μπορεί να περιλαμβάνει πολλές μορφές επιθέσεων όπως το ανέβασμα επιθετικών και αγενών σχολίων, τη συνεχή παρακολούθηση ενός λογαριασμού, τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ με σκοπό την παρενόχληση, την παραβίαση του τηλεφώνου ή και των λογαριασμών  των θυμάτων καθώς και το βομβαρδισμό με εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου. Όλες αυτές οι ενέργειες μπορούν να δημιουργήσουν στα θύματα αισθήματα ανασφάλειας, καθώς και το συναίσθημα πως βρίσκονται συνεχώς υπό το άγρυπνο βλέμμα του κυβερνοεγκληματία.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση της 38χρονης γυναίκας από το Βόλο, η οποία δημιούργησε συνολικά πάνω από εκατό προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να εκδικηθεί τον πρώην σύντροφό της, καθώς και δυο γυναίκες που πίστευε πως διατηρούσαν σχέση μαζί του. Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα cyberstalking που μπορούν να αναφερθούν. Μια άλλη ακραία περίπτωση που συνέβη παλαιότερα αλλά παραμένει επίκαιρη μέχρι και σήμερα είναι η ιστορία της Zoe Quinn, μιας προγραμματίστριας βιντεοπαιχνιδιών. Ο πρώην σύντροφός της ανέβασε μια μεγάλη  ανάρτηση στο blog του  όπου έγραφε προσωπικές πληροφορίες, λεπτομέρειες καθώς και ψευδής ισχυρισμούς. Στη συνέχεια αμέτρητοι υποστηρικτές του πρώην συντρόφου ξεκίνησαν μια εκστρατεία κατά της Zoe, η οποία αναγκάστηκε να μετακομίσει για λόγους ασφαλείας καθώς όλες οι προσωπικές της πληροφορίες βρίσκονταν στο διαδίκτυο. Το “Gamergate”, όπως ονομάστηκε  αργότερα, είχε και άλλα θύματα και άνοιξε έναν διάλογο για το φύλο και την τοξικότητα στην κοινότητα των βιντεοπαιχνιδιών.

Πως μπορούν όμως οι χρήστες να προφυλαχθούν από το cyberstalking; Οι χρήστες θα πρέπει να:

  • Ρυθμίσουν τα προφίλ τους στην επιλογή “ιδιωτικό”
  • Μην ανεβάζουν  προσωπικά δεδομένα στο ίντερνετ (π.χ. διεύθυνση τηλέφωνο)
  • Δέχονται αιτήματα φιλίας μόνο από άτομα που γνωρίζουν
  • Απενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες γεωεντοπισμού

Ωστόσο, στην περίπτωση που υπάρχουν ήδη υποψίες για cyberstalking, είναι σημαντικό οι χρήστες να δρουν άμεσα και να μην περιμένουν πως το πρόβλημα θα επιλυθεί χωρίς δική τους παρέμβαση καθώς οι δράστες συνήθως δρουν εμμονικά πράγμα που μπορεί να τους καταστήσει δυνητικά επικίνδυνους.

Οι χρήστες που βιώνουν cyberstalking θα πρέπει να:

  • Μπλοκάρουν το χρήστη που τους παρενοχλεί
  • Αποφύγουν κάθε επαφή
  • Αλλάξουν  τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το όνομα χρήστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Κινηθούν νομικά και να ζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη

 

Πηγές:

https://www.lifo.gr/now/greece/bolos-eftiaxe-pano-apo-100-pseytika-profil-sta-social-media-gia-na-ekdikithei-ton-proin

https://www.verywellmind.com/what-is-cyberstalking-5181466

https://www.kaspersky.com/resource-center/threats/how-to-avoid-cyberstalking

https://softwarelab.org/blog/cyberstalking-examples/

https://www.britannica.com/topic/Gamergate-campaign