Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

CyberSecurityMonth | 20 Οκτωβρίου, Ημέρα της Αστυνομίας

Τον Οκτώβριο, που είναι ο μήνας της κυβερνοασφάλειας, η Ελλάδα γιορτάζει παράλληλα, κάθε χρόνο την Ημέρα της Αστυνομίας στις 20 Οκτωβρίου. Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από το εορτολόγιο μια τέτοια ημέρα πόσο μάλλον σε ένα τόσο σημαντικό μήνα, και αυτό γιατί ο τομέας της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά όλα αυτά τα χρόνια.

Αρχικά, αυτή η ημέρα καθιερώθηκε το 2002 για να τιμήσει την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην πολιτεία και με αφορμή την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη”. Από τότε, και κάθε χρόνο, η Ελληνική Αστυνομία γιορτάζει παρουσιάζοντας τις δράσεις, τις υπηρεσίες της και τους ανθρώπους της, μέσα από διάφορες επιδείξεις και εκθέσεις.

Όμως, επειδή μιλάμε και για τον μήνα της κυβερνοασφάλειας, που τυχαίνει να εντάσσεται και η ημέρα της Αστυνομίας σε αυτόν, τιμητική έχει η Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο άνθρωπος που την έστησε από το μηδέν, ο Αντιστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης.

Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης σε όλα τα χρόνια της καριέρας του έχει εξιχνιάσει και βοηθήσει στην εξιχνίαση 12.000 εγκλημάτων που αφορούν το κυβερνοέγκλημα αλλά και εγκλήματα εκτός διαδικτύου. Είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε και έχτισε από το μηδέν την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την έφτασε εδώ που είναι σήμερα.

Η αποστολή και ο στόχος της Διεύθυνσης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Όλα του τα χρόνια στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο κ. Σφακιανάκης υπολογίζεται πως έχει αποτρέψει χιλιάδες αυτοκτονίες και οι μισές από αυτές αφορούσαν παιδιά, αλλά και υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, κλοπής δεδομένων και ηλεκτρονικής απάτης που χειριζόταν και χειρίζεται η Δίωξη.

Σήμερα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναπτύξει καινοτόμες και σύγχρονες δράσεις για την πρόληψη του εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο και κύριος στόχος της είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση των πολιτών, εταιριών, ακαδημαϊκών ή και μη οργανισμών, για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ημερίδες, τηλεδιασκέψεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις είναι κάποιες από τις δράσεις τους.

Εκτός από την άμεση ενημέρωση όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας πληροφόρησης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων για την προστασία τους από τις παγίδες του διαδικτύου.

Για οποιοδήποτε θέμα αφορά παραβατική συμπεριφορά μέσω Διαδικτύου, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο τηλέφωνο 11188.

#CyberSecurityMonth #CyberSecMonth

Πηγές :

www.astynomia.gr 

www.astynomia.gr