Bullying

Cyberbullying | Τι είναι, ποιος ο αντίκτυπος στα θύματα και πώς να τον αποτρέψουμε;

Το cyberbullying ή αλλιώς ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι η επαναλαμβανόμενη λεκτική ή και ψυχολογική παρενόχληση από ένα ή περισσότερα άτομα προς κάποιον άλλον, μέσω ψηφιακών συσκευών όπως το κινητό και των μέσων δικτύωσης. Η τεχνολογική ανάπτυξη και η ταχεία εξέλιξη των social media αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ευδοκίμηση τέτοιων ενεργειών.

Παράλληλα, η έντονη ενασχόληση των νέων με το διαδίκτυο συμβάλλει στην ανάπτυξη του cyberbullying με τα παιδιά να γίνονται θήτες, θύματα ή και απλοί παρατηρητές. Το cyberbullying δε διαφέρει ιδιαίτερα από τον διαπροσωπικό εκφοβισμό, καθώς παρουσιάζει ίδια συχνότητα, και ίση επιθετικότητα προς τα θύματα. Η ανωνυμία και η αμεσότητα που προσφέρει το διαδίκτυο βοήθησαν στην μετατόπιση αυτού του φαινομένου στον κυβερνοχώρο.

Ο αντίκτυπος ενός τέτοιου φαινομένου στα παιδιά είναι μεγάλος. Αρχικά, τα θύματα νιώθουν ντροπή, πιστεύοντας ότι αυτό που συμβαίνει δεν θα σταματήσει ποτέ, καθώς το διαδίκτυο είναι απεριόριστο. Παράλληλα, τα περισσότερα παιδιά/ θύματα αποστασιοποιούνται από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Δε θέλουν να βγουν έξω, δε θέλουν να πάνε σχολείο με αποτέλεσμα να  απομονώνονται. Ακόμη, μία τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά/ θύματα σε αγχωτικές διαταραχές ή ακόμη και σε κατάθλιψη. Επιπρόσθετα, έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά που έχουν πέσει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού παρουσιάζουν έλλειψη αυτοπεποίθησης κι αυτοεκτίμησης.

Πώς θα μπορούσαμε όμως να αποτρέψουμε ένα τέτοιο φαινόμενο;

  • Καθώς τα παιδιά δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του προβλήματος λόγω της νεαρής ηλικίας, οι γονείς αλλά και οι κοινωνικοί φορείς όπως το σχολείο , θα πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτό το φαινόμενο. Έτσι θα μπορούν να ενημερώσουν το παιδί, αλλά και να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης, όπου το παιδί θα μπορεί να μιλήσει εάν βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση.
  • Παράλληλα, οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιεί το παιδί. Θα πρέπει να φροντίσουν οι κωδικοί να αλλάζονται συχνά, τα προφίλ στα social media να είναι σε ιδιωτική λειτουργία και να ελέγχεται το περιεχόμενο των συζητήσεων αλλά και του υλικού που ανεβαίνει online από τα παιδιά.
  • Βασικότερο όμως όλων είναι το παιδί αλλά και οι γονείς να γνωρίζουν ότι πρέπει να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά είτε στις αρμόδιες αρχές είτε σε φορείς που μεριμνούν για τέτοιες καταστάσεις.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο το όποιο μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στα παιδιά. Πρέπει γονείς και παιδιά να είναι ενήμεροι ώστε να αποτρέψουν ένα τέτοιο γεγονός.

Πηγές:

https://www.verywellfamily.com/how-to-prevent-cyberbullying-5113808

https://www.verywellfamily.com/what-are-the-effects-of-cyberbullying-460558