Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο, Κυβερνοπόλεμος

Cyber Security Month | Πέντε παραδείγματα κακόβουλων λογισμικών που συγκλόνισαν τον κόσμο

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, διαδικτυακοί εγκληματίες που θέλησαν να προκαλέσουν ζημιά σε πληροφοριακά συστήματα με σκοπό να βλάψουν χρήστες του διαδικτύου αλλά και ολόκληρες εταιρίες, δημιούργησαν κακόβουλα λογισμικά. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου έχουν υπάρξει πολλά καταστροφικά λογισμικά που προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά. Πέντε από αυτά είναι:

Melissa virus (1999)

Πρόκειται για έναν ιό που υπήρχε σε έγγραφο Word και στελνόταν αυτόματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έγραφε ‘Important Message from (someone’s name)’. Οι ειδικοί αναφέρουν πως ήταν από τους πρώτους ιούς που χρησιμοποίησαν την μέθοδο της κοινωνικής μηχανικής και προκάλεσε ζημιές 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

ILOVEYOU worm (2000)

Το ηλεκτρονικό σκουλήκι ILOVEYOU μέσα σε 2 μέρες προκάλεσε ζημιά σε 45 εκατομμύρια υπολογιστές. Οι χρήστες λάμβαναν ένα ‘ερωτικό γράμμα’ στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και όταν το άνοιγαν, αυτόματα προωθούταν σε άλλα 50 άτομα στις επαφές τους. 

Stuxnet worm (2010)

Το Stuxnet ανακαλύφθηκε το 2010 με πολιτικό σκοπό για να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μόλις εγκατασταθεί, το Stuxnet έχει τον έλεγχο ολόκληρου του συστήματος του υπολογιστή σας. Πλέον, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το σκουλήκι είναι ένα ηλεκτρονικό όπλο που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

WannaCry ransomware (2017)

Το 2017 έγινε μια οργανωμένη επίθεση με την μορφή ransomware, η οποία προκάλεσε 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο συγκεκριμένος ιός παίρνει τον έλεγχο του υπολογιστή, απαιτεί την καταβολή κάποιου ποσού σε Bitcoin και διαδίδεται κυρίως μέσω scam email. 

CovidLock ransomware (2020)

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια νέα μορφή ransomware δημιουργήθηκε, η οποία εκμεταλλευόταν την κατάσταση, μόλυνε το κινητό (Android) αφού ο χρήστης κατέβαζε τα αρχεία στα οποία υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό. Έτσι, ο χρήστης έχανε την πρόσβαση στην συσκευή του και έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 100 δολαρίων για να μπορέσει να έχει πάλι τον έλεγχο.

Πηγή:

gatefy.com 

#CyberSecurityMonth #CyberSecMonth