Social Media, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Cyber Security Month | Οι πιο συνηθισμένες απάτες στο Instagram

Το Instagram είναι από τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιες ηλικίες μάλιστα το προτιμούν περισσότερο από άλλες, και κάνουν τα πάντα μέσω αυτού. Ακόμα και τις αγορές τους, όμως οι αγορές έχουν κινδύνους που χρειάζονται προσοχή.

Σύμφωνα με την κορυφαία εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, τρεις είναι οι πιο συνηθισμένες απάτες στο instagram.

  1. Η πιο συνηθισμένη απάτη είναι οι ύποπτοι πωλητές. Το instagram επιτρέπει σε εταιρείες να διαφημίζουν προϊόντα τους αλλά και να τα πουλάνε. Επομένως, θα δείτε πολλές διαφημίσεις προϊόντων από δήθεν ανερχόμενες ή καινούριες εταιρείες ή ακόμα και από εταιρείες οι οποίες κλείνουν και προσφέρουν ελκυστικές εκπτώσεις. Δεν είναι όμως όλες οι προσφορές αληθινές, κάποιες είναι και απάτες. Βέβαια, το ότι δεν έχετε ακούσει ξανά για τις εταιρείες αυτές ή για το προϊόν, δεν σημαίνει πως πρόκειται για σίγουρη απάτη. Όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να σας παρακινήσει να κάνετε πρώτα μία έρευνα, προτού παραγγείλετε κάτι. Ψάξτε για κριτικές, για τους προμηθευτές και τα προϊόντα τους για να δείτε αν υπάρχει κάτι ύποπτο. Όλο και σε κάποιο forum ή σε κάποια κριτική θα έχουν γράψει σχόλια για την εταιρεία ή για κάποιο προϊόν. Δηλαδή αν είναι απάτη, κάποιο θύμα απάτης σίγουρα θα έχει σχολιάσει την εμπειρία του. Όμως υπάρχουν και οι ψεύτικες αξιολογήσεις τις οποίες θα τις καταλάβετε από τα ορθογραφικά λάθη, αυτές συνήθως προσπαθούν να αντικρούσουν τις αρνητικές αξιολογήσεις.
  2. Τα Κλωνοποιημένα προφίλ. Πρόκειται δηλαδή για κάποια ψεύτικα προφίλ τα οποία μοιάζουν με αληθινά. Παράδειγμα κάποιος μπορεί να μιμείται έναν διάσημο. Βέβαια τέτοιες επιθέσεις “κλώνων” δεν γίνονται μόνο σε διάσημους. Οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να δημιουργήσουν κλώνους και για προφίλ των απλών χρηστών του instagram. Έτσι, αν για παράδειγμα κλωνοποιήσουν το προφίλ σας, θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με τους φίλους και τους ακόλουθους σας. Με απλά λόγια, θα ισχυριστούν πως το νόμιμο προφίλ που κλωνοποίησαν έχει παραβιαστεί, και πως το δικό τους είναι το αυθεντικό. Ακόμα, θα πουν πως χάκερ άδειασαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ή πως ο κάτοχος του προφίλ βρίσκεται σε οικονομική ανάγκη. Έτσι χρησιμοποιώντας την κοινωνική μηχανική θα εξαπατήσουν φίλους ή συγγενείς που νομίζουν πως βοηθούν τον αγαπημένο τους. Σε περίπτωση που υποψιαστείτε πως κάποιο προφίλ γνωστού σας κλωνοποιήθηκε, καλό είναι να το ελέγξετε επικοινωνώντας μαζί του με κάποια άλλη μέθοδο και όχι μέσω του instagram (για παράδειγμα καλέστε τον στο τηλέφωνο). Όσον αφορά το δικό σας προφίλ καλό είναι να το έχετε ιδιωτικό και να είστε επιλεκτικοί στο ποιους αφήνετε να σας ακολουθούν.
  3. Απάτη η οποία σχετίζεται με τα σήματα επαλήθευσης (verification badge scam). Καλό είναι να αναζητάτε το μπλε εικονίδιο δίπλα σε κάποιο προφίλ, κάποιου διάσημου, influencer ή κάποιας εταιρείας, για να είστε σίγουροι πως είναι το αυθεντικό προφίλ. Το instagram αναφέρει, πως το μπλε αυτό εικονίδιο επαλήθευσης είναι ένας τρόπος για να γνωρίζουν οι άνθρωποι πως οι λογαριασμοί που ακολουθούν ή αναζητούν είναι όντως αυτοί που ισχυρίζονται πως είναι.

#CyberSecurityMonth.  #CyberSecMonth

Πηγή: www.newsbomb