Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Cyber Security Month | Μια σύντομη ιστορική αναδρομή της κυβερνοασφάλειας

Γνωρίζουμε όλοι τη μεγάλη έκταση που έλαβαν οι κυβερνοεπιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια, συγκεκριμένα από την αρχή της πρώτης καραντίνας, τον Μάρτιο του 2020. Για αυτό το λόγο, αναδείχθηκε κι η σημασία της κυβερνοασφάλειας την τελευταία περίοδο. Γιατί είναι τόσο σημαντική για την κοινωνία σήμερα; Ποια γεγονότα την επηρέασαν και ποιο συγκεκριμένο γεγονός δημιούργησε την ανάγκη για την κυβερνοασφάλεια και την έκανε όπως την ξέρουμε; 

Το 1971, δύο χρόνια μετά τη εφεύρεση του δικτύου, αναπτύχθηκε ο πρώτος ιός  υπολογιστή από τον Robert Thomas με το όνομα “Creeper”. Την ίδια χρονική περίοδο, δημιουργήθηκε από τον Ray Tomlinson το πρώτο λογισμικό antivirus με όνομα “Reaper” και έτσι, οι ιοί υπολογιστών έγιναν αρκετά γνωστοί την δεκαετία του ‘90, καθώς ιοί με όνομα “Melissa” και “ILOVEYOU”, ‘μόλυναν’ δεκάδες εκατομμύρια υπολογιστές προκαλώντας το σύστημα των mail να καταρρεύσει παγκοσμίως.

Προχωράμε προς τα τέλη της δεκαετίας του 2000, όπου έγινε η πρώτη και μεγαλύτερη παραβίαση πιστωτικών καρτών που είχε γίνει μέχρι τότε. Αυτό το γεγονός στάθηκε η αφορμή για πολλές επιχειρήσεις να βελτιώσουν την πολιτική ασφαλείας τους όσον αφορά στις διαδικτυακές τους δραστηριότητες, καθώς οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν μεγάλη ζημιά και κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πελατών.

Άλλα μεγάλα γεγονότα, όπως το Snowden Effect το 2013, η επίθεση στο Yahoo την ίδια χρονιά, όπου απέκτησαν πρόσβαση hackers σε περίπου 3 δισεκατομμύρια λογαριασμούς, και αρκετά σημαντικό, η πρώτη επίθεση με κακόβουλο “λυτρισμικό” λογισμικό(ransomware) το 2017 με όνομα “WannaCry”, οδήγησαν σε όλες αυτές τις επιθέσεις που γίνονται στον κυβερνοχώρο σήμερα. Επίσης, η πρόσφατη επίθεση της πλατφόρμας Orion της SolarWind, γνωστή και ως επίθεση εφοδιαστικής αλυσίδας”, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία και όξυνε την ανάγκη των επιχειρήσεων να κάνουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κορυφαία προτεραιότητα το 2021. Μάλιστα, το 50% των κυβερνοεπιθέσεων σήμερα, δε στοχεύουν μόνο σε ένα δίκτυο, αλλά και σε αυτές που συνδέονται μέσω μιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Έτσι, καταλήγουμε ότι η κυβερνοασφάλεια, από τη στιγμή που η τεχνολογία αποτελεί μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας, κρίνεται αναγκαία για την ασφάλεια  μας.