Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Coronavirus : Ψευδείς ειδήσεις εξαπλώνονται μέσω του διαδικτύου πιο γρήγορα και από τον ιό

Το παραπλανητικό και επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο σχετικά με το Covid-19 έχει εξαπλωθεί «μολυσματικά» επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να στερείται νόμου για τη ρύθμιση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, δήλωσε μια σημαντική ομάδα βουλευτών. Η Επιτροπή Ψηφιακού, Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού προέτρεψε την κυβέρνηση να δημοσιεύσει ένα σχέδιο αντιγράφου της υπόσχεσης νομοθεσίας έως το φθινόπωρο. Ο πρόεδρος του ομίλου είπε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας δεν μπορούν να αφεθούν στην αυτορρύθμιση.

“Ακόμα δεν έχουμε δει τη σωστή νομοθετική αρχιτεκτονική, και εξακολουθούμε να στηριζόμαστε στη συνείδηση ​​των εταιρειών κοινωνικών μέσων”, δήλωσε ο Julian Knight.

Η Google και το Facebook δήλωσαν ότι έχουν επενδύσει σε μέτρα για την αντιμετώπιση αναρτήσεων που παραβιάζουν τις οδηγίες τους. Ωστόσο, η έκθεση έχει ήδη γίνει ευπρόσδεκτη από την παιδική φιλανθρωπική οργάνωση NSPCC.

«Καθήκον φροντίδας»

Η έκθεση της επιτροπής ζητεί συγκεκριμένα να γίνουν νομικές οι συστάσεις. Η εφημερίδα πρότεινε να δημιουργηθεί ένα νομικό «καθήκον φροντίδας» για να αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας να προστατεύσουν τους χρήστες τους και να συσταθεί ένας ρυθμιστικός φορέας για την επιβολή του νόμου. Η κυβέρνηση είπε ότι θα θεσπιστεί νομοθεσία “το συντομότερο δυνατό”. Αλλά τον περασμένο μήνα, μια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων που εξέτασε το ίδιο ζήτημα ανέφερε ότι ο νόμος μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια.

Στην δική της έκθεση, η επιτροπή DCMS δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η καθυστερημένη νομοθεσία δεν θα αντιμετωπίσει τις βλάβες που προκαλούνται από παραπληροφόρηση και παραπληροφόρηση σχετικά με ψεύτικες θεραπείες κορανοϊού, τεχνολογία 5G και άλλες θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με την πανδημία. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα που εστιάζουν στη διαφήμιση των εταιρειών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ενθάρρυναν τη διάδοση παραπληροφόρησης και επέτρεψαν στους  επιτήδειους να βγάλουν λεφτά από συναισθηματικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα από την αλήθεια.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Knight είπε ότι “Χρειαζόμαστε εταιρείες κοινωνικών μέσων για να είμαστε πραγματικά μπροστά από το παιχνίδι και χρειαζόμαστε επίσης κυβέρνηση για να είμαστε πολύ σαφείς σε αυτές”, πρόσθεσε. Δεν πρόκειται για ζήτημα ελευθερίας του λόγου. Πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας”.

 Το Facebook απάντησε: “Δεν επιτρέπουμε την  επιβλαβή παραπληροφόρηση και καταργήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων ψευδών θεραπειών ,ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει κορονοϊός ,και ότι προκαλείται από 5G ή ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι αναποτελεσματική.

Το YouTube είπε: “Έχουμε σαφείς πολιτικές σχετικά με την προώθηση παραπληροφόρησης στο YouTube και ενημερώσαμε τις πολιτικές μας για να διασφαλίσουμε ότι το περιεχόμενο στην πλατφόρμα ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες του NHS και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όταν τα βίντεο επισημαίνονται σε εμάς, εργαζόμαστε γρήγορα για να τα ελέγξουμε σύμφωνα με αυτές τις πολιτικές και να προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες.”

Το Twitter δήλωσε με τη σειρά του στο BBC ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι  «η προστασία της υγείας της δημόσιας συνομιλίας ,αυτό σημαίνει την προβολή έγκυρων πληροφοριών για τη δημόσια υγεία και την υψηλότερη ποιότητα και το πιο σχετικό περιεχόμενο και περιβάλλον πρώτα»

«Συνωμοσίες κατά των εμβολίων»

Μερικές από τις κύριες ομάδες που είναι υπεύθυνες για τη διάδοση παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, περιλαμβάνουν :

  • Κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.
  • Η ομάδα του Ισλαμικού Κράτους.
  • ακροδεξιές ομάδες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Επιτήδειοι που θέλουν να αποσπάσουν χρήματα

 

Μετάφραση-Απόδοση: Χριστιάνα Ευσταθίου

Πηγή: BBC