Διαδικτυακές απειλές

Χριστουγεννιάτικες ηλεκτρονικές απάτες | Τι να προσέχουμε;

Είναι αλήθεια ότι την περίοδο των Χριστουγέννων πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, για να στείλουν τις ευχές τους ακόμη και για να κλείσουν ταξιδιωτικά πακέτα και εισιτήρια. Ωστόσο, η εποχή των διακοπών δίνει στους ηλεκτρονικούς απατεώνες το πρόσφορο έδαφος, ώστε να δράσουν και  να αναπτύξουν νέες περίπλοκες μεθόδους εξαπάτησης. Για αυτό ακριβώς το λόγο, οι χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενήμεροι σχετικά με τους ψηφιακούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ευχετήριες κάρτες

Συνήθως, οι κυβερνοεγκληματίες αποστέλλουν μέσω κάποιου email-παγίδα  χριστουγεννιάτικες κάρτες (eCards). Έτσι, όταν ο χρήστης ανοίξει το  email ή κάποιον υπερσύνδεσμο (link), τότε ο υπολογιστής μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό, ιό. Πολλές φορές, το malware που βρίσκεται πλέον στη συσκευή καταφέρνει να υποκλέψει ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως είναι διαπιστευτήρια εισόδου κι άλλα. Σε άλλη περίπτωση, οι εγκληματίες απειλούν τα θύματά τους ότι πρέπει να πληρώσουν λύτρα προκειμένου να  απεγκατασταθεί ο ιός και να επιστραφούν τα αρχεία της συσκευή τους. Συχνό, επίσης, φαινόμενο είναι να αποσταλεί στο θύμα κάποιο phishing email το οποίο περιέχει κάποιον υπερσύνδεσμο. Πατώντας στο  link ο παραλήπτης κατευθύνεται σε μια αναξιόπιστη ιστοσελίδα που πουλάει ευχετήριες κάρτες και η οποία ζητά πληροφορίες και κωδικούς με αποτέλεσμα οι δράστες πολλές φόρες να αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ηλεκτρονικές αγορές

Αρκετοί είναι αυτοί που πραγματοποιούν τις αγορές τους ψηφιακά επιλέγοντας την ευκολία και την ταχύτητα που προσφέρουν τα online καταστήματα. Ωστόσο, πολλοί απατεώνες φτιάχνουν από την αρχή ψεύτικες ιστοσελίδες προσποιούμενοι πραγματικές επιχειρήσεις. Τις περισσότερες φορές οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και οι προσφορές δελεαστικές. Έτσι, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί για το ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται και πού παραχωρούν προσωπικές τους πληροφορίες. Για να είναι νόμιμη και αξιόπιστη μια ιστοσελίδα θα πρέπει να υπάρχει στο URL το πρωτόκολλο https με το S στο τέλος το οποίο σημαίνει secure.

Κακόβουλα mobile apps

Η περίοδος των γιορτών είναι σίγουρα η πιο κατάλληλη εποχή για να γεμίσουν οι  ψηφιακές πλατφόρμες  με καινούρια χριστουγεννιάτικα mobile apps. Πολλές από αυτές τις εφαρμογές είναι διασκεδαστικές και ευχάριστες, ωστόσο κάποιες άλλες δεν είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται. Γνωστή είναι η περίπτωση κατά την οποία μετά την εγκατάσταση ενός κακόβουλου mobile app, η συσκευή μολύνεται με κάποιο λογισμικό κατασκοπείας (spyware). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κυβερνοεγκληματίες να παρακολουθούν την κάθε κίνηση στο κινητό του χρήστη. Με άλλα λόγια, μετά την παγίδευση οι απατεώνες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις κλήσεις, στα sms, στα αρχεία (φωτογραφίες,βίντεο), ακόμη και στις προσωπικές πληροφορίες του θύματος, όπως είναι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Τηλεφωνικές Απάτες

Την τελευταία περίοδο, οι τηλεφωνικές απάτες έχουν λάβει, ομολογουμένως, μεγάλες διαστάσεις. Την εποχή των Χριστουγέννων, απατεώνες καλούν τα θύματά τους και ισχυρίζονται ότι κέρδισαν κάποιο δώρο μεγάλης αξίας όπως είναι ηλεκτρονικές συσκευές ή ακόμη και αεροπορικά εισιτήρια.  Με αυτό τον τρόπο, οι εγκληματίες ζητούν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Άλλη περίπτωση, είναι η απάτη Wangiri ή αλλιώς one ring (ένα κουδούνισμα).  Οι δράστες εδώ καλούν συνήθως από αριθμούς του εξωτερικού κάνοντας αρχικά μια αναπάντητη κλήση. Το ζήτημα είναι το θύμα να καλέσει πίσω τον αριθμό. Όσο περισσότερο διαρκέσει η κλήση τόσο μεγαλύτερη θα είναι κι η χρέωση.

Τέλος, οι χρήστες του διαδικτύου με σκοπό να μη βρεθούν μπροστά σε απρόοπτες καταστάσεις οφείλουν να λάβουν κατάλληλα μέτρα. Ειδικότερα θα πρέπει:

  • Να μην ανοίγουν email από αναξιόπιστους παραλήπτες.
  • Να μην αποκαλύπτουν στον οποιονδήποτε προσωπικές τους πληροφορίες.
  • Να μην απαντούν σε άγνωστους αριθμούς.
  • Να απεγκταστήσουν mobile apps τα οποία επηρεάζουν τη συσκευή.
  • Να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.
  • Να ελέγχουν προσεκτικά τις ιστοσελίδες που πραγματοποιούν τις online αγορές τους.
  • Να εγκαταστήσουν ενημερωμένα antivirus και firewalls.