Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδικτυακές απειλές, Τεχνολογία

ChatGPT: Θα βοηθήσουν τα AI chatbots στην καταπολέμηση της διαδικτυακής απάτης;

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισχωρήσει στους περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας και ήταν αναμενόμενο πως θα έφερνε αλλαγές και στον τρόπο που πλοηγούμαστε στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για το φαινόμενο της διαδικτυακής απάτης, το οποίο μοιάζει να είναι ένα αρκετά εύφορο πεδίο για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

Αναλυτικότερα, οι ειδικοί της Kaspersky επικεντρώθηκαν στην ικανότητα του ChatGPT να παράγει κώδικα για κακόβουλο λογισμικό αλλά και να ανιχνεύει συνδέσμους που οδηγούν σε αντίστοιχο περιεχόμενο. Αν και έχει δημιουργηθεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα γύρω από την χρήση του ChatGPΤ ως όπλο κατά της κυβερνοασφάλειας, υπάρχουν σκέψεις από τους ειδικούς του κλάδου για το αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι ικανότητές του ως ασπίδα υπέρ της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Έτσι, σχεδιάστηκε ένα πείραμα κατά την διάρκεια του οποίου δινόταν μια πληθώρα συνδέσμων στο ChatGPT το οποίο καλούταν να αποφασίσει εάν επρόκειτο για σύνδεσμο που οδηγούσε σε ιστότοπο phishing ή σε κάποιον ασφαλή για πλοήγηση. Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν πως όταν επρόκειτο για phishing ιστότοπο το ποσοστό ανίχνευσης από το πρόγραμμα ήταν στο 87,2% ενώ το ποσοστό των ψευδώς θετικών απαντήσεων ανερχόταν στο 23,2%, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις των δημιουργών του, οι οποίοι τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη σε τομείς υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, το Chat GPT αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα, όταν επρόκειτο να αιτιολογήσει την θέση του, καθώς αρκετές φορές παρουσίαζε παραπλανητικές εξηγήσεις, φανερώνοντας τους περιορισμούς των γλωσσικών μοντέλων.

Ωστόσο, το Chat GPT παρά τις αστοχίες του στο πείραμα, είχε πολύ καλές επιδόσεις στο να εντοπίζει πιθανούς στόχους επιθέσεων phishing, δεδομένου ότι οι εισβολείς συνήθως χρησιμοποιούν ονόματα δημοφιλών ιστοτόπων, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων τους και να φέρουν εις πέρας την επίθεσή τους. Επομένως, σύμφωνα και με τον Lead Data Scientist της Kaspersky τα μοντέλα AI αν και δεν είναι ακόμα ικανά “να φέρουν την επανάσταση” στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, μπορούν να αποτελέσουν πολύ χρήσιμα εργαλεία για κάποιον αναλυτή!

Πηγή:

https://www.itsecuritypro.gr/chatgpt-tha-voithisoyn-ta-ai-chatbots-stin-katapolemisi-tis-diadiktyakis-apatis

The following two tabs change content below.

Κατερίνα Δεναξά

Ονομάζομαι Κατερίνα Δεναξά και είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολούμαι με την ψυχομετρία καθώς και με τις εξελίξεις της τεχνολογίας που την συνοδεύουν. Στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSIi), εκπονώ την πρακτική μου άσκηση.