Απάτες, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Χάκερς διέπραξαν τη μεγαλύτερη ληστεία κρυπτονομισμάτων

Επιμέλεια Αγγελική Βουρλιωτάκη, φοιτήτρια ψυχολογίας 

Μία από τις μεγαλύτερες ληστείες κρυπτονομισμάτων όλων των εποχών σημειώθηκε την Τρίτη, 10 Αυγούστου, μετά από επίθεση χάκερ σε πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.

Συγκεκριμένα, η αποκεντρωμένη πλατφόρμα χρηματοδότησης (DeFi) Poly Network, ανακοίνωσε την κυβερνοληστεία στο Twitter, αναφέροντας πως κλάπηκαν 613 εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά νομίσματα. Επίσης, δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με τα ψηφιακά πορτοφόλια στα οποία μεταφέρθηκαν τα χρήματα, προτρέποντας τους αγοραστές να βάλουν σε μαύρη λίστα τις μάρκες από αυτές τις διευθύνσεις.

Οι χάκερ, φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν μία ευαλωτότητα στις ψηφιακές συμβάσεις που χρησιμοποιεί η Poly Network για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων μεταξύ διαφορετικών αλυσίδων συστοιχιών (blockchains). Από τα 613 εκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το 1/3 των χρημάτων, τα 260 εκατομμύρια έχουν επιστραφεί, ωστόσο το ποσό των 353 εκατομμυρίων που όπως φαίνεται κλάπηκαν οριστικά, παραμένει υπέρογκο. 

Σύμφωνα με ψηφιακά μηνύματα που κοινοποιήθηκαν από τις εταιρείες Elliptic και Chainalysis, ένα άτομο που υποστηρίζει ότι διέπραξε το χακ, δηλώνει ότι το έκανε “για πλάκα” και για να καταδείξει την αδυναμία της εταιρείας, προτού την εκμεταλλευτεί κάποιος άλλος. Μάλιστα, υποστηρίζει πως ήταν εξαρχής στο σχέδιο να επιστραφούν τα χρήματα. Ωστόσο, τα χρήματα πιθανώς επιστράφηκαν λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν αν επιχειρήσει κανείς να “ξεπλύνει” ένα τόσο μεγάλο ποσό κλεμμένων κρυπτονομισμάτων. 

Η κλοπή αυτή πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών στις αγορές κρυπτονομισμάτων και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη ληστεία αξίας 530 εκατομμυρίων δολαρίων σε ψηφιακά νομίσματα που κλάπηκαν από το χρηματιστήριο Coincheck με έδρα το Τόκιο το 2018.

Η συγκεκριμένη επίθεση, λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο όπου οι απώλειες από κλοπή, παραβιάσεις και απάτες που σχετίζονται με την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi), έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, σύμφωνα με την εταιρεία κρυπτογράφησης CipherTrace.

Πηγή: 

https://www.reuters.com/technology/defi-platform-poly-network-reports-hacking-loses-estimated-600-million-2021-08-11/