Aπό την Χριστιάνα Ευσταθίου,
Η αριθμομηχανή είναι μια φαινομενικά αθώα εφαρμογή που μπορεί να υπάρχει στα κινητά όλων. Παρά ταύτα όμως, είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται για αποθήκευση αρχείων όπως φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου και video ιδιαίτερα από παιδιά και εφήβους. Η εφαρμογή αυτή έγινε ευρέως γνωστή το 2016 και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πολλές καινούριες εκδοχές της, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς το περιεχόμενο που θα αποθηκεύσει κανείς δύσκολα μπορεί να ανιχνευτεί.
Τι ακριβώς είναι το « Secret Calculator App» (αριθμομηχανή);
Η εφαρμογή συμπεριφέρεται σαν μία κανονική αριθμομηχανή μπορεί κανείς δηλαδή να κάνει πρόσθεση, αφαίρεση ή οποιαδήποτε πράξη επιθυμεί. Πίσω από αυτό όμως κρύβεται μια πλατφόρμα στην οποία μπορούν να αποθηκευτούν αρχεία και φωτογραφίες ακατάλληλου περιεχομένου. Για να έχει ο χρήστης πρόσβαση στα κρυμμένα αρχεία εισάγει κάποιους κωδικούς τους οποίους εγκαθιστά μόλις «κατεβάσει» την εφαρμογή. Πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα video μπορεί να έχει μόνο ο κάτοχος του κωδικού πρόσβασης, ενώ από τη στιγμή που τα αρχεία αυτά μεταφέρονται στην αριθμομηχανή παύουν να υπάρχουν στον φάκελο φωτογραφιών. Στους περισσότερους γονείς μοιάζει απίθανο, τι μπορεί να κρύβει ένα απλό calculator app.Κάποιες από τις πιο διάσημες εφαρμογές τέτοιου είδους είναι το KeepSafe, Calculator vault, και Private Photos Video. Ένας απλός τρόπος να μάθει κάποιος γονιός αν το παιδί του χρησιμοποιεί κάποια από τις παραπάνω εφαρμογές είναι να μεταφερθεί στο app store της συσκευής του, να πληκτρολογήσει το όνομα της συσκευής και να κοιτάξει πάνω δεξιά. Αν γράφει «εγκατάσταση» σημαίνει πως το παιδί δεν χρησιμοποιεί την εφαρμογή σε αντίθεση με το αν γράφει «ανοιχτή» που τότε υπάρχει ήδη στη συσκευή του.
Πώς μπορείς να αποφύγεις, το παιδί σου να κάνει χρήση «Secret Calculator App»
Το να ψάχνεις διαρκώς το κινητό του παιδιού είναι μια διαδικασία που δεν θα βοηθήσει στο να εδραιωθεί μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε γονέα και παιδί. Είναι σημαντικό να μιλάμε στα παιδιά μας για τους κινδύνους της τεχνολογίας ,των καινούργιων εφαρμογών αλλά και για τους λόγους κατά τους οποίους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να αποθηκεύουν τέτοιου είδους φωτογραφίες αφού τίποτα δεν είναι 100% ασφαλές στο διαδίκτυο. Εξηγείστε τους ότι μπορεί αν οι φωτογραφίες πέσουν στα χέρια κάποιου κακόβουλου ατόμου, να πέσουν θύματα cyberbullying κάτι το οποίο ίσως επηρεάσει ανεπανόρθωτα την ψυχική τους υγεία και ηρεμία.
Πώς να χειριστείς το παιδί σου αν, έχει «κατεβάσει» συγκεκριμένη εφαρμογή
Στην περίπτωση που θα βρείτε τέτοιου είδους εφαρμογή στην συσκευή του παιδιού σας, αρχικά προετοιμάστε τον εαυτό σας για μία έντονη συζήτηση. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος ,μπορεί εκ πρώτης να νιώσετε θυμό και να θέλετε να επιβάλλετε στο παιδί κάποια τιμωρία όμως δεν θα έχει τα οφέλη που μόνο ένας υγιής διάλογος θα μπορούσε να επιφέρει αφού αυτό που προέχει είναι να μάθετε τι είναι αυτό που οδήγησε το παιδί στο να βγάζει και να αποθηκεύει φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου και έπειτα να το κάνετε να κατανοήσει πως αυτό που κάνει είναι επικίνδυνο. Μην τα κρίνετε και μην τα κάνετε να νιώσουν ντροπή για την πράξη τους. Ανεξαρτήτως, του τι έχουν κάνει με το να τα επικρίνετε θα πληγωθεί η αυτοεκτίμηση τους και ενδεχομένως να μην μπορέσουν να σας εμπιστευτούν ποτέ ξανά στο μέλλον. Να έχετε στο μυαλό σας ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα δύσκολο κόσμο όπου οι πειρασμοί και οι κίνδυνοι καραδοκούν. Θωρακίστε τους την προσωπικότητα ώστε να μην νιώθουν ευάλωτα και πιστεύουν ότι θα τεθούν υπό κοινωνική αποξένωση από τον περίγυρο τους αν πουν όχι στην αποστολή πολύ προσωπικών τους φωτογραφιών. Χρησιμοποιείστε την ευκαιρία που έχετε για να αποδείξετε στα παιδιά σας γιατί τέτοιες συμπεριφορές είναι λανθασμένες , ποιες φωτογραφίες μπορούν να αποθηκεύονται ή να στέλνονται και ποιες όχι και κυρίως συμβουλεύστε τα για τις συνέπειες των πράξεων τους.
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.