Κυβερνοπόλεμος

Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 αυξήθηκαν όλο και περισσότερο οι κυβερνοεπιθέσεις. Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται σε αριθμό, κλίμακα και συνέπειες, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την ασφάλειά μας. Ποιες λύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην νέα αυτή επιθετικότητα; Το 2020 υπήρξε αύξηση 72% και συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Ο κύριος λόγος είναι ότι λόγω της πανδημίας, πολλές από τις υπηρεσίες που δεν υπήρχαν πριν στο διαδίκτυο, έπρεπε να μεταφερθούν γρήγορα στο ψηφιακό περιβάλλον και να λειτουργήσουν στο Διαδίκτυο.

Η Κομισιόν σχεδιάζει την δημιουργία μίας νέας Κοινής Κυβερνομονάδας για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού σοβαρών κυβερνοπεριστατικών που επηρεάζουν ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. H πρώτη ανακοίνωση έγινε από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές. Η Κοινή Μονάδα στον Κυβερνοχώρο που προτείνεται στοχεύει στη συγκέντρωση πόρων και που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των μαζικών κρίσεων.

Τα σχετικά θεσμικά όργανα, φορείς και οργανισμοί της Ε.Ε. μαζί με τα κράτη-μέλη θα δημιουργήσουν προοδευτικά μία ευρωπαϊκή πλατφόρμα αλληλεγγύης και βοήθειας για την αντιμετώπιση μεγάλων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Η Κοινή Μονάδα Κυβερνοχώρου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ευρώπη για να προστατεύσει τις κυβερνήσεις, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της από τις παγκόσμιες απειλές στον κυβερνοχώρο. Η σύστασή της είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων στον κυβερνοχώρο. Στόχος είναι να συμβάλει σε μία ασφαλή ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.

Η Κοινή Μονάδα Κυβερνοχώρου θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για να εξασφαλίσει μία συντονισμένη ανταπόκριση της Ε.Ε. σε συμβάντα και κρίσεις μεγάλης κλίμακας στον κυβερνοχώρο και θα προσφέρει βοήθεια για την ανάκαμψη από αυτές τις επιθέσεις. Θα λειτουργήσει σε επιχειρησιακό και σε τεχνικό επίπεδο για να παραδώσει το σχέδιο συμβάντων για την κυβερνοασφάλεια και την αντιμετώπιση κρίσεων της Ε.Ε. βάσει εθνικών σχεδίων. Οι απαραίτητες επενδύσεις για τη δημιουργία της Κοινής μονάδας στον κυβερνοχώρο θα παρέχονται από την Επιτροπή, κυρίως μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη». Τα κεφάλαια θα χρησιμεύσουν για τη δημιουργία της φυσικής και εικονικής πλατφόρμας, για τη δημιουργία και τη διατήρηση ασφαλών καναλιών επικοινωνίας. Ειδικά για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων άμυνας στον κυβερνοχώρο των κρατών-μελών, επενδύσεις ενδέχεται να προέρχονται και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέρει ότι: «πρέπει να συγκεντρώσουμε όλους τους πόρους μας για να νικήσουμε τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο και να ενισχύσουμε την επιχειρησιακή μας ικανότητα. Η οικοδόμηση ενός αξιόπιστου και ασφαλούς ψηφιακού κόσμου, με βάση τις αξίες μας, απαιτεί δέσμευση από όλους, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής του νόμου». Όλοι οι σχετικοί φορείς στην Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμοι για να απαντήσουν, αλλά και να ανταλλάξουν σχετικές πληροφορίες με βάση τη «ανάγκη κοινοποίησης» και όχι μόνο τη «ανάγκη να γνωρίζουν».

Ο στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία της έως τις 30 Ιουνίου 2022 μέχρι να συσταθεί πλήρως έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Συνεπώς, ο στόχος της όλης προσπάθειας έγκειται στο να αντιμετωπίζονται σύγχρονα κυβερνοεγκλήματα, καθώς η ασφάλεια και ο κυβερνοχώρος δεν έχουν σύνορα και τα προβλήματα είναι πολύπλοκα, γι’ αυτό είναι σημαντικό για όλους μας να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Πηγή:

https://www.cnn.gr/tech/story/276389/apostolos-malatras-sto-cnn-greece-ayxisi-ton-kyvernoepitheseon-stin-ee-ti-sxediazei-i-komision

https://www.liberal.gr/world/ti-dimiourgia-koinis-monadas-kubernoasfaleias-schediazei-i-komision/386397