Το ερώτημα αν αυξάνεται η εγκληματικότητα το καλοκαίρι, είναι ένα ερώτημα το οποίο έχει προβληματίσει πολλούς επιστήμονες και δεν μπορεί να υπάρξει μια ξεκάθαρη απάντηση. Οι περισσότερες θεωρίες υποστηρίζουν είτε ότι το άγχος αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες ωθώντας τους ανθρώπους σε παραβάσεις του νόμου και σε εγκλήματα είτε ότι λόγω καλοκαιριού αλλάζουν οι δραστηριότητές μας και η ρουτίνα μας. Πάμε διακοπές, γνωρίζουμε καινούρια άτομα, βγαίνουμε σε νέα μέρη καθώς αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ είναι καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκλήματα.
Έχουν γίνει πολλές έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα και οι απόψεις διίστανται. Τον χειμώνα μειώνονται τα περιστατικά βίας και εγκλημάτων, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το καλοκαίρι αυξάνονται καθώς η ζέστη προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, βία αλλά και περισσότερη ποσότητα έκκρισης τεστοστερόνης που αυξάνει την τάση να τσακώνονται οι άνθρωποι. Ακόμα, άλλοι υποστηρίζουν ότι η ταλαιπωρία που προκαλείται από τη θερμότητα κάνει τους ανθρώπους πιο επιθετικούς και πιθανόν να ενεργήσουν εγκληματικά. Άλλοι επισημαίνουν την επίδραση των μαθητών στις καλοκαιρινές διακοπές, οι οποίοι διαφορετικά ασχολούνται με το σχολείο κατά τη διάρκεια άλλων εποχών.
Ο οργανισμός, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, έχει λιγότερες δυνάμεις από ότι υπό κανονικές θερμοκρασίες, επομένως δημιουργεί πλεονάσματα δύναμης που εξωτερικεύονται με ανεξέλεγκτο και βίαιο τρόπο, ακόμη και για ασήμαντη αφορμή. Για την επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το καλοκαίρι οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι από την κούραση του χειμώνα, επιθετικοί και ευέξαπτοι. Έχουν, λοιπόν, μεγαλύτερη προδιάθεση για φιλονικίες και πράξεις βίας από ό,τι σε άλλες πιο δροσερές εποχές του έτους.
Ένας άλλος λόγος που τα εγκλήματα γίνονται πιο συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η οικονομική ανισότητα, η οποία παγκοσμίως παίζει σημαντικό ρόλο. Επομένως, εάν θέλουμε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, σε αυτό που πρέπει πραγματικά να εστιάσουμε, είναι τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που προωθούν την εγκληματική συμπεριφορά.
Οι πιθανές αιτίες της αυξημένης καλοκαιρινής εγκληματικότητας δεν εξαντλούνται εδώ. Η μεγαλύτερη συχνότητα πράξεων βίας στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου μπορεί επίσης να οφείλεται σε αυξημένη ευερεθιστότητα και σε άλλους εποχικούς παράγοντες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν έξω κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αλλά ότι είναι έξω σε περίπου άνισες κοινωνίες που δεν παρέχουν τις ανάγκες τους. Το έγκλημα μπορεί να αυξηθεί σε μια εποχή που οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων είναι πιο μεγάλες και πιο συχνές, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει έγκλημα.
Πηγή: https://www.postmodern.gr/egklima-kalokeri-o-thermikos-nomos-tis-egklimatikotitas/
Ονομάζομαι Ανδρονίκη Σερεμέτη και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα. Έχω παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια Εγκληματολογίας καθώς και σεμινάριο στον κλάδο της Δικαιοσύνης από το Harvard University – online learning. Κάνω πρακτική άσκηση στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια – CSIi γράφοντας άρθρα και προσφέροντας εξυπηρέτηση και ψυχολογική υποστήριξη στο κοινό μέσω τηλεφώνου και social media.