Διαδίκτυο, Ψυχική υγεία

Αυτοπεποίθηση και Social Media

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξησή στα φαινόμενα διατροφικών διαταραχών και σωματικής δυσμορφίας στους εφήβους, ειδικότερα στα νεαρά κορίτσια. Η έξαρση των μέσων μαζικής ενημέρωσής και η έντονη ενασχόλησή με τα κοινωνικά δίκτυά δυσχεραίνουν το έργο  της  κατάκτησης αυτοπεποίθησης και αποδοχής του εαυτού. Έρευνές δείχνουν ότι  περίπου το 93% ανδρών και γυναικών δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τύπο σώματος που έχουν. Το ποσοστό αυτό αντικατοπτρίζει ακριβώς το ποσοστό που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψή μας και είναι τρομακτικό.

Ακόμα πιο τρομακτική είναι η αύξησή των εφαρμογών που επιτρέπουν να “ωραιοποιείς” το σώμα σου από κάθε πλευρά. Μεγάλα χείλια, σχιστά μάτια, λεπτή μέση… Ό,τι κάποιος μπορεί να φανταστεί μπορεί και να το πραγματοποιήσει πάνω του. Η επεξεργασία αυτή μπορεί πλέον να γίνει και σε βίντεο, καθιστώντας ακόμα πιο αληθοφανή τα χαρακτηρίστηκα. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί “μα είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι είναι ψεύτικα?” Με μέσο όρο 5 ώρες οθόνης τη μέρα, η κρίση των νέων κυρίως ανθρώπων κλονίζεται σημαντικά. Οι 5 αυτές ώρες αποτελούνται από συνεχή έκθεσή σε ωραιοποιημένες εικόνες ή βίντεο, οι οποίες έχουν επεξεργαστεί και δημοσιευθεί με τρόπο που τα κάνει όλα να φαίνονται ρεαλιστικά.

Η σωματική δυσμορφική διαταραχή είναι μια διανοητική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την έμμονη ιδέα ότι κάποια πτυχή του μέρους του σώματος ή της εμφάνισης ενός ατόμου είναι σοβαρά λανθασμένη. Στην παραπλανητική παραλλαγή της διαταραχής, το ελάττωμα είναι φανταστικό αλλά ακόμα και πραγματικό να είναι η σημασία του μεγεθύνεται. Πρόσφατη έρευνά που διεξάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Lahore απέδειξε άμεση σύνδεσή μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της διαταραχής. Είναι άλλωστε κάτι το οποίο μπορούμε και οι ίδιοι να συμπεράνουμε για τον εαυτό μας. Πόσες φορές έχει τύχει να κοιτάξουμε μια εικόνα στο instagram η οποία μας κάνει να αμφισβητήσουμε τη δίκη μας ομορφιά και να βλέπουμε τις δικές μας “ατέλειές” σημαντικά μεγεθυμένες; Παρόλο που γνωρίζουμε ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι ρεαλιστικό εμπιστευόμαστε έντονα τις πληροφορίες που προσλαμβάνουμε από τα οπτικά μας ερεθίσματα, αγνοώντας την κριτική μας αντίληψη. 

Στις περιπτώσεις που αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως η αυτοπεποίθηση μας έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της έκθεσής μας στα social media, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια βήματα για να αισθανθούμε καλύτερά και να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας. 

  1. Στις εφαρμογές στο κινητό υπάρχει επιλογή του χρόνου που μπορούμε να περάσουμε σε αυτές .Έτσι, μπορείτε να ρυθμίσετε το χρόνο ώστε να περιορίσετε την επιρροή τους.
  2. Ο προσωπικός χρόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Οργανώστε μια καθημερινή προσωπική ρουτίνα φροντίδας και περιποίησης του εαυτού σας. Η δύναμή της συνήθειας είναι τεράστια και θα συμβάλει σημαντικά στο τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας.
  3. Κοινωνικοποιηθείτε, κάντε μια βόλτα με τον αγαπημένο σας φίλο η ακόμα και μονοί σας, επισκεφθείτε αυτό το βιβλιοπωλείο που πάντα θέλατε να πάτε, πάρτε το ποδήλατο σας και πηγαίνετε μια βόλτα, δείτε τη παράστασή που παίζει αυτό το μήνα στο κοντινό σας θέατρο. Ρομαντικοποιείστε τη ζωή σας και αισθανθείτε ότι είστε στη θέση του οδηγού.
  4. Φτιάξτε ένα προσωπικό ημερολόγιο. Μην αγχωθείτε με το τι θα γράψετε ή ότι πρέπει να γράφετε σε αυτό καθημερινά. Θα το έχετε σαν δοχείο για τις σκέψεις σας, καλές και άσχημες. Το ημερολόγιο είναι ένα υπέροχο μέσο ανακούφισης από τις εντάσεις της καθημερινής ζωής αλλά και χαρτογράφησης των συναισθημάτων μας.
  5. Τέλος, μην αμελήσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για τις ανησυχίες σας. Με την σωστή καθοδήγησή του θα μπείτε στην διαδικασία να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε δυσκολία σας άφορα.

Το κομμάτι της αποδοχής του εαυτού και η κατάκτησή της αυτοπεποίθησης είναι μια δύσκολή και μακροχρόνια υπόθεσή, ειδικά στην εποχή των social media, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είστε μονοί και δεν σας καθιστά αδύναμους η αναζήτησή βοήθειας από κάποιον ειδικό.