Γράφει η Σάντρα Αλ Νεμίρ
Τα Social Media αποτελούν στη ζωή μας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι. Ξυπνάμε και κοιμόμαστε με το κινητό στο χέρι. Έτσι, είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι σε πλήθος φωτογραφιών και βίντεο, τα οποία μας προβάλουν έναν ουτοπικό κόσμο. Η έκθεσή μας σε τέτοιου είδους περιεχόμενο, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην αυτοεκτίμησή μας. Γενικότερα, επίδραση μπορεί να υπάρξει τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική υγεία μας. Με ποιους τρόπους, όμως, επηρεάζουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης την αυτοεκτίμησή μας;
- Συνεχής έλεγχος αριθμού των likes και των followers
Μέσα από την έκθεσή μας στα Social Media, δημιουργείται η ανάγκη να αποκτούμε όλο και περισσότερους ακολούθους, αλλά και likes στις δημοσιεύσεις που αναρτούμε. Το να έχει κανείς πολλά likes και follows είναι το ζητούμενο στις μέρες μας. Για τον λόγο αυτό, εάν δεν φτάσουμε τον αριθμό που επιζητάμε, είναι πολύ εύκολο να θεωρήσουμε τον εαυτό μας κατώτερο των υπολοίπων και να νιώθουμε ότι κάνουμε κάποιο λάθος. Έτσι, δημιουργούνται αισθήματα κατωτερότητας και απόρριψης από τους άλλους χρήστες των Social Media. Επίσης, αυτές οι συνθήκες μας δημιουργούν το άγχος να προσπαθούμε να φτάσουμε συγκεκριμένους αριθμούς, οι οποίοι μάλιστα παίζουν σημαντικό ρόλο στην αυτοεκτίμησή μας. Όσο περισσότερα likes και follows τόσο περισσότερη αυτοεκτίμηση αποκτούμε. Με την προϋπόθεση πάντα η επόμενη δημοσίευση να έχει πιο πολλά likes από ότι η προηγούμενη, διαφορετικά θεωρούμε ότι δεν ήταν αρκετά καλή, ή χειρότερα ότι εμείς δεν ήμασταν αρκετά καλοί.
2. Συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους
Όπως στα περισσότερα πράγματα, έτσι και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουμε την τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Συνήθως, τα πρότυπα που προβάλλονται δεν έχουν αρκετή σχέση με την πραγματικότητα. Στα κοινωνικά μέσα είναι ευκολότερο να φιλτράρουμε το ποιοι είμαστε. Επομένως, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που βλέπουμε πολλές φορές δεν συνάδουν με αυτό που βλέπουμε στον «έξω» κόσμο. Παρόλα αυτά, δεν παύουν να μας προκαλούν την ανάγκη να συγκρίνουμε την ζωή, το σώμα αλλά και τις επιτυχίες μας με όσων ακολουθούμε στα Social Media. Βλέποντας όλο αυτό το φαινομενικά «τέλειο» περιεχόμενο, αισθανόμαστε μειονεκτικά και απορούμε γιατί εμείς δεν καταφέρνουμε να είμαστε έτσι. Η σύγκριση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που θα αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, αλλά και στην αυτοεκτίμησή μας.
3. Αναζητάμε την «τελειότητα»
Στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει πλήθος φωτογραφιών που πραγματικά αγγίζουν την «τελειότητα». Αντικρίζουμε εικόνες και βίντεο τα οποία μας φαίνονται αψεγάδιαστα. Δεν μπορούμε όμως να γνωρίζουμε κατά πόσο το περιεχόμενο αυτό στηρίζεται στη πραγματικότητα. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι οι εικόνες αυτές και τα βίντεο συνήθως αποτυπώνουν απλώς στιγμιότυπα της ημέρας, τα οποία μάλιστα μπορεί να χρειάστηκαν αμέτρητα κλικ για να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Όλη αυτή η έκθεσή μας στο «τέλειο», μπορεί εύκολα να μας προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με την εικόνα του σώματος μας και να επηρεάσει εν συνεχεία στην αυτοεκτίμησή μας. Από την άλλη πλευρά, τα ίδια τα άτομα που αναρτούν φιλτραρισμένο υλικό και έχουν την τάση να επιθυμούν διαρκώς ένα τέλειο προφίλ μπορούν επίσης να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.
Εν τούτοις, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να απαλλαχθεί από τα αρνητικά συναισθήματα που τα Social Media προκαλούν και να βρούμε τρόπους να τα χρησιμοποιούμε έτσι ώστε να μας ωφελήσουν. Αρχικά, προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο που περνάτε στα Social Media. Αντικαταστήστε τον χρόνο που θα περνούσατε σκρολάροντας στο Ιnstragram, για να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας και να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας. Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να ταιριάζει σε εσάς. Η άσκηση είναι αποδεδειγμένο ότι ανεβάζει τη διάθεση και μας κάνει περισσότερο χαρούμενους, με αποτέλεσμα να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και να μην πέφτουμε στην παγίδα της σύγκρισης με τους άλλους. Κάτι άλλο που θα μπορούσατε να κάνετε, θα ήταν να δουλέψετε την αυτοεκτίμησή σας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέεται με πολλά θέματα ψυχικής υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Επομένως, είναι σημαντικό να διερευνήσετε τυχόν προβλήματα σχετικά με την αυτοεκτίμησή σας και να προσπαθήσετε να εξασκηθείτε στο να μην επηρεάζεστε από την «τέλεια» εικόνα των Social Media. Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τα θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, έτσι ώστε να σας κατευθύνει και να σας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσετε.
Πηγή: ow.gr
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.