O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε νέες οδηγίες χθες, την Τετάρτη, αναφορικά με μία από τις κύριες ερωτήσεις που αφορά σχεδόν όλες τις οικογένειες στον 21ο αιώνα: Πόσο χρόνο πρέπει οι γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά τους να περνούν στο διαδίκτυο είτε βλέποντας βίντεο, είτε παίζοντας κάποιο online game είτε απλά χαζεύοντας κάποια οθόνη;
H απάντηση σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι καθόλου ειδικά και τα παιδιά που είναι από 2 ετών και κάτω. Για τα παιδιά που είναι 2 ετών και άνω ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν πρέπει να περνούν περισσότερο από μία ώρα την ημέρα μπροστά από μία οθόνη.
O ΠΟΥ επισήμανε επίσης τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την έκθεση των ανηλίκων στις οθόνες, υπογραμμίζοντας κυρίως τις βλάβες που μπορούν να προκληθούν στους εγκεφάλους των παιδιών από την υπερβολική έκθεση στα smartphonesη ή άλλες συσκευές.
Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Common Sense Media 95% των οικογενειών με παιδιά κάτω των 8 ετών έχουν smartphones, ενώ το 42% των παιδιών κάτω των 8 έχουν πρόσβαση στο δική τους tablet συσκευή.
Η έρευνα σε μεγαλύτερα παιδιά έχει καταδείξει συστηματικά τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική έκθεση στις συσκευές και ποικίλα θέματα ανάπτυξης και συμπεριφοράς. Ωστόσο, η έρευνα που αφορά μωρά και παιδιά ηλικίας έως 2 ετών χρειάζεται περισσότερο χρόνο ούτως ώστε να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο παιδιατρικό ακαδημαϊκό περιοδικό JAMA τον Ιανουάριο κατέδειξε ότι ο χρόνος που περνάει ένα παιδί κάτω των 2 ετών στην οθόνη σχετίζεται με καθυστερήσεις στις γλωσσικές και κοινωνικές του δεξιότητες. Μια διαφορετική μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο Pediatrics κατέδειξε ότι οι γονείς αλληλοεπιδρούν και μιλούν περισσότερο με τα παιδιά τους όταν τους διαβάζουν έντυπα βιβλία και παραμύθια από ό,τι ηλεκτρονικά (e-books).
Mε πληροφορίες από Washington Post
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.