Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Ασφαλές shopping-therapy από τον καναπέ

Aπό τον Χρήστο Δήμτσα,

Είναι γεγονός πως η εξέλιξη του διαδικτύου και των τεχνολογιών έχουν επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Πλέον πολλές διαδικασίες που απαιτούσαν χρόνο και κόπο έχουν απλοποιηθεί, μιας και η πραγματοποίηση τους αρκείται στο πάτημα ενός κουμπιού.

Ποιος να φανταζόταν πριν μερικά χρόνια ότι η αγορά ενός ρούχου θα γινόταν μέσω ενός υπολογιστή χωρίς να απαιτεί την φυσική μας παρουσία στο κατάστημα;

Και όμως στις μέρες μας έχουμε αυτήν την δυνατότητα,  όχι μόνο για να αγοράσουμε ένα ρούχο, αλλά και να κάνουμε τα ψώνια της εβδομάδας, ακόμα και  να αποκτήσουμε ένα αυτοκίνητο. Βέβαια δεν πρόκειται μόνο για αγορές λιανικού τύπου. Σήμερα όλες οι εταιρίες και τα καταστήματα συναλλάσσονται τα προϊόντα τους διαδικτυακά. Είναι λοιπόν σαφές πως διανύουμε μία νέα εποχή εμπορίου και συναλλαγών.

Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τελικός υπεύθυνος της αγοράς παραμένει ο καταναλωτής και για αυτό  πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τα χρήματα μας ,αλλά και σημαντικά προσωπικά μας στοιχεία.

Δεν είναι λίγοι οι επιτήδειοι οι οποίοι  επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τον απρόσωπο χαρακτήρα των διαδικτυακών αγορών. Σίγουρα όλοι έχουμε εντοπίσει στο διαδίκτυο αγγελίες και site,τα οποία δεν αντιστοιχούν σε κάποιο φυσικό κατάστημα, όπου πωλούνται επώνυμα ακριβά προϊόντα σε ασυνήθιστα χαμηλές τιμές. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ευκαιρία, αλλά απάτη.

Πώς μπορούμε όμως να είμαστε ασφαλείς όταν πραγματοποιούμε διαδικτυακές αγορές;

  1. Ελέγχουμε την εγκυρότητα του site.Αν δεν υπάρχουν σε ευδιάκριτο σημείο το είδος, το όνομα της επιχείρησης, η έδρα της και τα στοιχεία επικοινωνίας με αυτήν καθιστά το site ύποπτο.
  2. Διαβάζουμε καλά τους όρους χρήσης και αγοράς. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους τρόπους πληρωμής, το κόστος των μεταφορικών, την πολιτική ακύρωσης και επιστροφών.
  3. Πριν αρχίσουμε να καταχωρούμε τα στοιχεία πληρωμής μας, βεβαιωνόμαστε πως η σελίδα χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση. Στην μπάρα αναζήτησης πριν την διεύθυνση της σελίδας πρέπει να υπάρχει το https://
  4. ΔΕΝ θα μας ζητηθεί ποτέ να αποκαλύψουμε κωδικούς πρόσβασης ή PIN.Αν γίνει κάτι τέτοιο πρόκειται για ύπουλη σελίδα.
  5. Μετά από την ολοκλήρωση της παραγγελίας αν δεν λάβουμε e-mail επιβεβαίωσης επικοινωνούμε με το κατάστημα.
  6. ΔΕΝ πραγματοποιούμε αγορές από δημόσιες συσκευές(π.χ. υπολογιστή ενός internet cafe) και δεν συνδεόμαστε σε δημόσια Wi-fi.
  7.  Χρησιμοποιούμε προπληρωμένες κάρτες, κάρτες μίας χρήσης ή κάρτες μεγάλων εταιρειών.