Το Διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο εργαλείο, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν με παιδιά με σκοπό την παρενόχληση, το grooming και άλλα χειρότερα – ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία (98%) των αναφερομένων παραβατών ήταν άγνωστοι από τα θύματά τους στην πραγματική ζωή.
Η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει κοινωνικά μέσα ή άλλες πλατφόρμες για να προσπαθήσει να βλάψει το παιδί σας είναι ανατριχιαστική, αλλά είναι μια πραγματικότητα της ζωής στον σύγχρονο κόσμο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις οικογένειες να κατανοήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο διαδίκτυο, καθώς και τι μπορούν να κάνουν αν τα παιδιά τους βρίσκονται σε μια επικίνδυνη κατάσταση.
Πώς φαίνεται αυτή η διαδικτυακή συμπεριφορά;
Τις περισσότερες φορές, οι θύτες έχουν έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους στόχους:
- Να αποκτήσουν φωτογραφίες των παιδιών
- Να συναντιούνται αυτοπροσώπως και να συμμετέχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα
- Θέλουν να λάβουν κάποιο οικονομικό όφελος
Προκειμένου να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, όχι μόνο πλησιάζουν παιδιά ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αλλά εγγράφονται και ως νέοι όταν όταν ανοίγουν κάποιο λογαριασμό στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, το grooming πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια .
- Κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παιδιού με σχόλια, κοινά ενδιαφέροντα και like στις δημοσιεύσεις.
- Αφού αναπτύξουν μια θετική σχέση με το παιδί, στοχεύουν στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο εμπλέκονται οι γονείς- αν υπάρχει μικρή ή καθόλου επίβλεψη, θα ενθαρρυνθούν για να κλιμακώσουν τη συμπεριφορά τους.
- Επιχειρούν να ομαλοποιήσουν τη σεξουαλική συμπεριφορά που επιδιώκουν. Για παράδειγμα, μπορεί να στέλνουν στο παιδί ανεπιθύμητες εικόνες των ίδιων ή ακόμα και άλλων παιδιών.
- Προσπαθούν να επιτύχουν το στόχο τους ζητώντας φωτογραφίες, προσωπική συνάντηση, ή εκβιάζοντας το θύμα για οικονομικό όφελος.
Πού συμβαίνει η επιθετική συμπεριφορά στο διαδίκτυο;
Για να αποφευχθεί η ανίχνευση, ασχολούνται με τα θύματά τους σε ανώνυμες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Είναι γνωστό ότι ασχολούνται με τα θύματα στις ακόλουθες πλατφόρμες:
Κικ
TikTok (πρώην Musical.ly)
Snapchat
Ιnstagram
Tumblr
Omegle
Fortnite
Wattpad
Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου βρεθεί αντιμέτωπο με μία τέτοια κατάσταση
Εάν το παιδί σας γίνει θύμα, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να το αντιμετωπίσετε. Ενώ τα συναισθήματά σας μπορεί να κυμαίνονται από θυμό μέχρι θλίψη, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι όταν μιλάτε με το παιδί σας καθώς διηγούνται στην τραυματική εμπειρία. Είτε σας ενημερώνουν άμεσα για την κατάσταση είτε την ανακαλύψετε μόνοι σας, πρέπει να κάνετε τα παρακάτω:
- Αποθήκευση ή λήψη στιγμιότυπων οθόνης μηνυμάτων (μην τα διαγράφετε!)
- Αποκλείστε τον παραβάτη
- Αναφέρετε τον δράστη σε οποιαδήποτε πλατφόρμα όπου συνομιλεί με το παιδί σας
- Mιλήστε στη δίωξη καλώντας στο 11188.
- Μιλήστε με την ομάδα του CSIi καλώντας στο 2111 82 18 18.
Με πληροφορίες από Bark
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.