Η ασφάλεια μιας συσκευής είναι δύσκολο έργο κι αυτό ίσχυσε και στην περίπτωση της Apple που στην προσπάθειά της να διορθώσει τέτοιου είδους προβλήματα σε παλαιότερες εκδόσεις λογισμικού δημιούργησε την έκδοση iOS 12.4.1. Ακόμη και αυτή η προσπάθεια όμως δεν στέφθηκε από επιτυχία καθώς η ίδια η εταιρεία εντόπισε κενά στην ασφάλεια αυτού του συστήματος με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παρέμβει και να προσπαθήσει να λύσει το καινούριο πρόβλημα που προέκυψε. Το πρόβλημα του καινούριου λογισμικού ήταν πως επέτρεπε την πρόσβαση σε κακόβουλο λογισμικό εξ αποστάσεως.
Από την ίδια την εταιρεία έγινε αναφορά στο πρόβλημα που είχε προκύψει σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους χρήστες για τις κινήσεις της. Στην ουσία η εταιρεία χρειάστηκε να δημιουργήσει μια καινούρια έκδοση του λογισμικού που είχε δημιουργήσει αντλώντας στοιχεία από την έκδοση 12.3 για την αντιμετώπιση προβλημάτων που είχαν εμφανιστεί στην έκδοση 12.4. Αυτή τη φορά το πρόβλημα που είχε προκύψει στην ασφάλεια του λογισμικού σύμφωνα με την Apple εντοπιζόταν στον πυρήνα του συγκεκριμένου συστήματος επιτρέποντας τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στο σύστημα ενός iPhone ή ενός iPad από έναν εξειδικευμένο χρήστη.
Γενικά, το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ήταν η δυνατότητα εκτέλεσης εφαρμογών από κάποιο τρίτο πρόσωπο που με ιδιαίτερες γνώσεις μέσω ψηφιακής εισβολής, ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις ενέργειες του κατόχου της συσκευής εξ αποστάσεως. Η δυνατότητα αυτή δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς σχετικά με το αν είναι ασφαλείς όσοι έχουν και χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές, ειδικά μετά το περιστατικό της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι της εφημερίδας Washington Post, του οποίου η συσκευή εικάζεται πως χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθείται από πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας ώστε να γνωστοποιείται η πραγματική του θέση ανά πάσα στιγμή.
Με πληροφορίες από naftemporiki.gr
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.