Apps, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Apple, Android και Προσωπικά Δεδομένα – Υπάρχει τρόπος για να τα προστατεύσουμε!

Σε μια εποχή που το κινητό τηλέφωνο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και της ζωής μας, η ασφαλής χρήση και η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων ακούγονται τουλάχιστον απαραίτητες. Από την πρώτη κιόλας ημέρα αγοράς μιας συσκευής, στον καθένα από εμάς ζητείται να συμπληρώσει αναλυτικά και με λεπτομέρεια όσο το δυνατόν περισσότερα προσωπικά στοιχεία μπορεί, με αιτιολόγηση την καλύτερη εξυπηρέτηση και πρόσβαση σε εξατομικευμένες ιστοσελίδες και εφαρμογές.

Σε κάθε τέτοιο αίτημα διευκρινίζεται πως τα στοιχεία του χρήστη είναι ασφαλή και πλήρως προστατευμένα από το απόρρητο της εταιρείας κατασκευής της εκάστοτε συσκευής. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που χωρίς την θέληση τους οι χρήστες δέχονται μηνύματα και εκτίθενται σε διαφημίσεις που συνδέονται άμεσα με τα ενδιαφέροντα και τις αναζητήσεις τους, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό σχετικά με το αν και κατά πόσο ακολουθείται το πρωτόκολλο του απορρήτου. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να σημειωθεί πως ο όγκος των δεδομένων που έχουν αποθηκευτεί συνολικά σε συσκευές αγγίζει τα 180 δισεκατομμύρια terabytes παγκοσμίως, σύμφωνα με την φετινή καταμέτρηση του “Statista”.

Είναι τελικά απολύτως ασφαλή και άκρως απόρρητα όλα τα προσωπικά μας δεδομένα; Σύμφωνα με έρευνες και έγκυρες πηγές, τα προσωπικά δεδομένα είναι εύκολο να διαρρεύσουν όταν ο χρήστης προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:

– Όταν δίνει τις προσωπικές του πληροφορίες λεπτομερώς (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος καταγωγής/διαμονής) οπουδήποτε κι αν του ζητηθούν στο διαδίκτυο, χωρίς να ελέγξει την αξιοπιστία των εφαρμογών και τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων.

– Όταν συνδέεται με τη συσκευή του σε δημόσιο Wi-Fi με ελεύθερη πρόσβαση προς όλους.

– Όταν υποκύπτει σε τακτική επίθεσης Phishing (Ηλεκτρονικό ψάρεμα), δίνοντας τα στοιχεία του σε ένα υποθετικά αξιόπιστο πρόσωπο, το οποίο στην πραγματικότητα πρόκειται για κάποιον κακόβουλο απατεώνα.

– Όταν εγκαθιστά στη συσκευή του εφαρμογές ”κατασκοπίας”, οι οποίες υπόσχονται πως μπορούν να εντοπίσουν την τοποθεσία του αγαπημένου του προσώπου ή των παιδιών του.

– Όταν εγκαθιστά εφαρμογές αμφίβολης αξιοπιστίας με χαμηλή ασφάλεια, όπως και εφαρμογές κακόβουλου περιεχομένου.

– Όταν ο κωδικός πρόσβασής του είναι εξαιρετικά χαμηλής ασφάλειας (ανίσχυρος), ενώ ταυτόχρονα οι πολύ παλιές συσκευές μπορεί να ελλοχεύουν κινδύνους για τον χρήστη, καθώς δεν κατέχουν τα απαραίτητα εκσυγχρονισμένα εργαλεία για την προστασία του.

Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατευτούμε από τους κινδύνους και τους λανθασμένους χειρισμούς;

Τα παρακάτω βήματα μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα από εμάς να προστατεύσει τα προσωπικά του στοιχεία. Ο χρήστης συσκευής θα πρέπει να:

1) Διαβάζει πάντοτε προσεκτικά τους όρους των εφαρμογών πριν επιλέξει να την Αποδοχή τους.

2) Απενεργοποιεί την πρόσβαση στην τοποθεσία, ώστε οι εφαρμογές να μην μπορούν να συλλέξουν στοιχεία και δεδομένα του.

(Για συσκευές Apple: Επιλέγετε τις Ρυθμίσεις ύστερα Απόρρητο και Ασφάλεια, όπου μεταβαίνετε στις Υπηρεσίες τοποθεσίας, έπειτα εφαρμογή και επιλογή πρόσβασης ή όχι

Για συσκευές Android: Επιλέγετε Ρυθμίσεις, ύστερα Τοποθεσία και τέλος Δικαιώματα τοποθεσίας εφαρμογών)

3)Να περιορίζει την πρόσβαση των εφαρμογών σε κάμερα, μικρόφωνο και ημερολόγιο

(Για συσκευές Apple: Επιλέγετε τις Ρυθμίσεις, ύστερα Απόρρητο και Ασφάλεια, επιλογή Κάμερα, Ημερολόγιο, Μικρόφωνο και τέλος Ακύρωση                                                                                      Για συσκευές Android: Επιλέγετε τις Ρυθμίσεις, έπειτα Απόρρητο, προχωράτε στην Διαχείριση δικαιωμάτων και τέλος στον Έλεγχο Πρόσβασης)

4) Να σταματήσει τη συλλογή πληροφοριών της δραστηριότητας από τις εφαρμογές, ώστε να μην μπορούν να καταγράφουν πόση ώρα έχει αφιερώσει ο χρήστης σε αυτές και να συλλέγουν στοιχεία

(Για συσκευές Apple: Επιλέγετε Ρυθμίσεις, ύστερα Απόρρητο και Ασφάλεια και τέλος Παρακολούθηση    Για συσκευές Android: Επιλέγετε Ρυθμίσεις, Απόρρητο, ύστερα Για προχωρημένους, μεταβαίνετε στις Διαφημίσεις και τέλος Διαγραφή αναγνωριστικού διαφήμισης)

5)Να πραγματοποιείται έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, προκειμένου να ενσωματώνεται ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας

(Για συσκευές Apple: Επιλέγετε Ρυθμίσεις, όνομα Apple ID, κωδικός πρόσβασης και ασφάλεια και ύστερα Ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων
Για συσκευές Android: Επιλέγετε Ρυθμίσεις, ύστερα τον λογαριασμό Google, επάνω ψηλά στην οθόνη επιλέγετε την Ασφάλεια, έπειτα Σύνδεση στο Google, ακόμη Επαλήθευση δύο βημάτων και τέλος Ξεκινήστε)

Επίσης, είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται όλες οι προτεινόμενες ενημερώσεις λογισμικού και μάλιστα εγκαίρως, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε πιο πρόσφατες βελτιώσεις της ασφάλειας. Οι τρόποι που μπορεί κάποιος να γίνει θύμα της ίδιας του της συσκευής, όπως βλέπουμε παραπάνω, είναι πολλοί και όχι ιδιαίτερα δύσκολοι. Κάθε κλικ και πάτημα που πραγματοποιούμε κρύβει και ένα αντίκτυπο, το οποίο αρκετές φορές αποβαίνει επικίνδυνο για την ιδιωτικότητα, τα χρήματα/τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μέχρι και για την ίδια την καθημερινότητά μας, όσο και για την καθημερινότητα αυτών που αγαπάμε.

Πηγή:

https://www.protothema.gr