Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Αποθήκευση κωδικών στο διαδίκτυο: Ναι ή όχι;

Aπό τον Χρήστο Δήμτσα,

Οι περισσότεροι από εμάς, σε καθημερινή βάση, διαχειριζόμαστε πολλούς λογαριασμούς, είτε προσωπικούς είτε επαγγελματικούς. Η πρόσβαση σ ’αυτούς απαιτεί την απομνημόνευση περίπλοκων κωδικών κάτι το οποίο δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι φυλλομετρητές παρέχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν οι ίδιοι τους κωδικούς μας. Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που συνδεόμαστε σ’ έναν λογαριασμό  ερωτόμαστε αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε το όνομα χρήστη και τον κωδικό που έχουμε ορίσει. Εάν το αποδεχτούμε την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να συνδεθούμε σ ’αυτόν τον λογαριασμό  θα χρειαστεί μόνο να πατήσουμε το κουμπί της σύνδεσης, μιας και τα στοιχεία μας θα έχουν ήδη εισαχθεί αυτόματα.

Βολικό; Απίστευτα! Επικίνδυνο; Απίστευτα!!!!!!!!

Aς εξετάσουμε μερικές περιπτώσεις δημοφιλών φυλλομετρητών.

Chrome: Αποθηκεύει τους κωδικούς στον Google λογαριασμό μας. Αφού συνδεθούμε            σ ‘αυτόν έχουμε την δυνατότητα ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα να βρούμε όλους τους αποθηκευμένους κωδικούς μας.

1.Πατάμε το κουμπί του μενού και επιλέγουμε settings.

2.Επιλέγουμε passwords.

3.Εντοπίζουμε τον λογαριασμό που επιθυμούμε και πατάμε το «μάτι».

4.Αν χρησιμοποιούμε λογισμικό Windows ή macOS θα χρειαστεί επιβεβαίωση χρήστη(username,password).Αν χρησιμοποιούμε Linux θα εμφανιστεί κατευθείαν ο κωδικός.

Αν κάποιος λοιπόν χακάρει τον  Google λογαριασμό μας θα έχει στην διάθεσή του τους κωδικούς όλων των λογαριασμών που χρησιμοποιούμε.

Firefox: Ο Firefox, όπως και ο Safari, αποθηκεύει τους κωδικούς στις ρυθμίσεις. Άν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στην συσκευή μας μπορεί εύκολα να μάθει τους όλους τους κωδικούς μας.

Με ποιον τρόπο;

1.Ανοίγωντας το μενού και επιλέγοντας Preferences.

2.Πατώντας Privacy & Security

3.Login & Passwords

4.Saved Logins

5.Eπιλέγοντας το «μάτι» ο κωδικός εμφανίζεται.

Παρ ’όλα η ενεργοποίηση του master κωδικού παρέχει μία ασφάλεια.

Παρόμοια λειτουργία περιέχει και ο Safari,όπου πριν την εμφάνιση των κωδικών ζητείται κωδικός ή δαχτυλικό αποτύπωμα.

Internet Explorer: Μπορεί οι κωδικοί να μην εμφανίζονται, αλλά υπάρχουν πολλά προγράμματα με τα οποία μπορεί κανείς να τους αποκτήσει.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι το να επιτρέπουμε στον φυλλομετρητή να αποθηκεύει τους κωδικούς μας είναι άκρως επικίνδυνο. Ακόμα και αν χρησιμοποιούμε Safari ή τον master κωδικό του Firefox  αν η συσκευή μας φτάσει στα χέρια κάποιου επιτηδείου οι κωδικοί μας κινδυνεύουν.

Αλλά τι θα πρέπει να κάνουμε ώστε  οι κωδικοί μας να είναι ασφαλείς;

  • Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις ασφαλείας των φυλλομετρητών και διαγράφουμε όλους τους κωδικούς.
  • Ενεργοποιούμε την διπλή ταυτοποίηση όπου είναι διαθέσιμη.

Κάθε φορά που θα επιχειρούμε να συνδεθούμε στον λογαριασμό μας ,εκτός του κωδικού μας, θα πρέπει να εισάγουμε έναν επιπλέον κωδικό που θα τον αποκτούμε μέσω SMS στο κινητό μας.

  • Για μεγαλύτερη ασφάλεια κατεβάζουμε ένα έμπιστο password manager και το ασφαλίζουμε με ένα strong password.Τα password managers είναι εφαρμογές οι οποίες μας βοηθούν στην δημιουργία ισχυρών κωδικών αλλά και στην διαχείρισή τους. Αποθηκεύουν όλους τους κωδικούς μας σε κρυπτογραφημένη μορφή και η πρόσβαση σ ‘αυτούς απαιτεί την ταυτοποίηση μέσω ενός master password.

Προσοχή!!!Τίποτα από τα παραπάνω δεν μας εγγυάται 100% ασφάλεια, όμως οι πιθανότητα να αποκτήσει κάποιος επιτήδειος τους κωδικούς μας μειώνεται αρκετά.