Bullying, Cyber, Ψυχική υγεία

Aπό τα διαδικτυακά trolls στους… cry-bullies και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Από την Καλλιόπη Ιώαννου,

Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά αυτοκτονίας των εφήβων παρουσιάζουν τρομακτική άνοδο. Τα ποσοστά κατάθλιψης αυξάνονται εξίσου και η ψυχική υγεία των νέων επιδεινώνεται. Και αυτό που όλοι μας αναρωτιόμαστε είναι το εξής απλό: Τι συμβαίνει;

Η απάντησή μου ξεκινά με την αναφορά στην τεχνολογία, αλλά η αληθινή απάντηση κρύβεται στη ψηφιακή κουλτουρά που διαμορφώνεται και επιλέγει να υιοθετεί ο καθένας από εμάς.

Όταν ο τρόπος επικοινωνίας αλλάζει, το ίδιο κάνουν και οι άνθρωποι. Νέοι κοινωνικοί τύποι εμφανίζονται σε ένα τέτοιο καθεστώς επικοινωνίας. Ο πιο σημαντικός νέος τύπος τα λεγόμενα trolls.

O κόσμος του διαδικτύου μπορεί να είναι πανέμορφος. Είναι μια τεράστια αποθήκη της σοφίας και της αστείρευτης γνώσης του κόσμου στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας. Ωστόσο, κατά την εκτίμηση κάποιων, αυτός ο πανέμορφος κόσμος καταστρέφεται από μερικούς ανθρώπους με διαταραγμένα μυαλά.

Η αλήθεια είναι ότι το διαδίκτυο έδινε τη δυνατότητα σε ανθρώπους με ευγενή κίνητρα να προωθήσουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών. Πλέον, αν χρειάζεστε βοήθεια σχετικά με το πώς να κάνετε τις ιστοσελίδες σας να φορτώνουν πιο γρήγορα ο ιστός είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει με τις τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά εάν αποκαλύψετε ότι παλεύετε με την κατάθλιψη, σε ορισμένες περιπτώσεις θα προσπαθήσει να σας οδηγήσει ακόμα και στην αυτοκτονία.

Ποια είναι τα trolls;

Ένας χρήστης ηλεκτρονικών υπολογιστών που κατασκευάζει την ταυτότητα του με το πρόσχημα ότι επιθυμεί να γίνει μέρος μίας ομάδας … αλλά του οποίου η πραγματική πρόθεση είναι να προκαλέσει αναστάτωση, δυστυχία, θλίψη για τους σκοπούς της δικής του διασκέδασης.

Ποιά είναι όμως τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων;

  • Eίναι ναρκισσιστές: Aυτό σημαίνει ότι είναι χειραγωγοί και εύκολα ευερέθιστοι, ειδικά όταν δεν λαμβάνουν την προσοχή που θεωρούν ότι τους αναλογεί.
  • Ο μακιαβελισμός είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό τους: Είναι τόσο επικεντρωμένοι στα δικά τους συμφέροντα, χειραγωγούν, εξαπατούν και εκμεταλλεύονται τους άλλους για να επιτύχουν τους στόχους τους.
  • Και επίσης είναι…ψυχοπαθείς: Tα άτομα με ψυχοπάθεια παρουσιάζουν συνήθως παρορμητική συμπεριφορά, μια … εγωκεντρική οπτική, χρόνιες παραβιάσεις των νομικών ή κοινωνικών κανόνων και έλλειψη ενσυναίσθησης.
  • Tέλος είναι σαδιστές: Aυτό σημαίνει ότι απολαμβάνουν να ταπεινώνουν και να προκαλούν πόνο στους άλλους.

    International Business Times

Ένας άλλος σημαντικός τύπος προσωπικότητας σε αυτήν την ψηφιακή εποχή είναι ο cry-bully. Αυτό είναι το άτομο που εκμεταλλεύεται τον δικό του πόνο και τη θυματοποίηση και τον χρησιμοποιεί για να βεβαιωθεί ότι κάθε συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα υβρίδιο θύτη και θύματος, μία διαβολική προσωπικότητα με αγγελική μορφή.

O crybully ξεκινά  έχοντας βιώσει κάποιο τραύμα. Το τρομερό γεγονός που του/της συνέβη, όπως είναι φυσικό, κάνει το συγκεκριμένο άτομο να αισθάνεται ανασφάλεια, να αντιμετωπίζει θέματα εμπιστοσύνης και να αναπτύσσει ισχυρές άμυνες για να προστατέψει τον ευατό του/της. Το τραύμα κάνει αυτό το πρόσωπο να ανησυχεί έντονα για την εικόνα του εαυτού.

Το πρόβλημα προκύπτει από την επακόλουθη ανάγκη να ελέγχει οποιαδήποτε κατάσταση, από την αποτυχία να βλέπει τη συνολική εικόνα, από την τάση να εκδηλώνει τα πάντα με φόβο και θυμό προκειμένου να διατηρεί αδιάσπαστη την προσοχή απέναντι στον εαυτό του/της για να μην καταστραφεί το self-image του/της από τρίτους.

Το trolling, το crybullying και άλλες συμπεριφορές που επιζητούν την προσοχή κυρίως πηγάζουν από την αδυναμία που νιώθει το άτομο και δημιουργούν πολύ περισσότερο πόνο εν μέσω του οποίου δεν είναι ασφαλές για τα άτομα αυτά να αποδεκτούν την εαυλωτότητα τους, ούτε να δοκιμάσουν νέες ιδέες ή πράγματα δημιουργώντας αυθεντικές παρέες.

Το ίντερνετ έχει γίνει ένας χώρος όπου οι άνθρωποι επικοινωνούν στη σφαίρα του ανταγωνιστικού εγώ τους: ‘Eίμαι πολύ πιο όμορφος/η από εσένα’ (βλέπε Instagram), ‘Είσαι πιο χαζός από εμένα’ (βλέπε Twitter), ‘Περνάω πολύ καλύτερα σε σχέση με εσένα’ (βλέπε Facebook).  Δεν πρόκειται πια για έναν χώρο όπου ο καθένας μοιράζεται αυτό που νιώθει αληθινά μέσα από την καρδιά του.

Αντιμετωπίζωντας τα διαδικτυακά trolls και τους cry-bullies

H καλύτερη συμβουλή είναι να μην ασχοληθείς ποτέ μαζί τους. Μείνε σιωπηλός/η. Μην πεις κουβέντα.

Οι συγκεκριμένες προσωπικότητες επιζητούν την προσοχή και την απάντησή σου. Αυτό τους τρέφει.

Είναι λογικό το να θέλεις να ανταπαντήσεις, αλλά αν  το κάνεις θα μπεις σε μία διαμάχη δίχως τέλος και ιδιαίτερο νόημα. Οι περισσότερες ιστοσελίδες διαθέτουν πλέον λειτουργίες στις οποίες μπορείς να κάνεις αναφορά σε οποιονδήποτε χρήστη ξεπερνά τα όρια. Οπότε κρατάς αποδεικτικά από την φραστική επίθεση που δέχθηκες, κάνεις αναφορά, και στη συνέχεια διαγράφεις τα πάντα.

Αν τους αγνοήσεις, θα χάσουν το ενδιαφέρον τους και… θα αναζητήσουν τον αμέσως επόμενο στόχο.