Cyber, Διαδικτυακές απειλές

Απειλές για τη ζωή, τρολάρισμα και σεξιστική κακοποίηση: επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή αναφέρουν διαδικτυακές επιθέσεις

Γράφει η Σοφία Λύκου

 

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής μας και η επιστημονική κοινότητα είναι ξεκάθαρη ότι αυτή προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα αμφισβητήθηκε από μια μικρή, αλλά ηχηρή, ομάδα ατόμων, που αρνούνται την ύπαρξη κλιματικής αλλαγής, που προκαλείται από τον άνθρωπο. Αυτά τα άτομα χρησιμοποιούν συχνά διαδικτυακές πλατφόρμες, για να διαδώσουν παραπληροφόρηση και να επιτεθούν σε επιστήμονες, που εργάζονται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα.

Οι επιστήμονες, που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, έχουν αναφέρει ότι δέχονται απειλές για θάνατο, τρολάρισμα και σεξιστική κακοποίηση στο διαδίκτυο αναφορικά με τη δουλειά τους, σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness. Μεταξύ των 468 ερωτηθέντων στην έρευνα, το 39% ανέφερε ότι βίωσε διαδικτυακή παρενόχληση ή κακοποίηση, που σχετίζεται με την κλιματική τους έρευνα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες επιστήμονες δέχονται περισσότερες διαδικτυακές επιθέσεις, που σχετίζονται με το φύλο απ’ ότι οι άνδρες, με το 34% των γυναικών επιστημόνων του κλίματος, που υφίστανται κακοποίηση, να λένε ότι δέχθηκαν επιθέσεις σχετιζόμενες ειδικά με το φύλο τους και το 13% να δέχεται απειλές σεξουαλικής βίας. Αυτός ο τύπος κατάχρησης, όχι μόνο είναι απαράδεκτος, αλλά επίσης ενισχύει τα επιβλαβή στερεότυπα και υπονομεύει τις προσπάθειες προώθησης της διαφορετικότητας και της ένταξης στην επιστήμη. Πολλοί/ες ερωτηθέντες/είσες ανέφεραν άγχος, προβλήματα ύπνου ή απώλεια παραγωγικότητας λόγω της κατάχρησης.

Ο αντίκτυπος αυτών των επιθέσεων στην επιστημονική κοινότητα είναι σημαντικός. Μπορούν να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη, καθιστώντας δυσκολότερη την επικοινωνία του επείγοντος χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης για δράση. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τους νέους από το να ακολουθήσουν καριέρα στην επιστήμη, ιδιαίτερα εάν ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη, για την αντιμετώπιση της κατάχρησης και τα ιδρύματα να θεσπίσουν πολιτικές, για την προστασία των επιστημόνων. Το Science Media Center (SMC) στο Λονδίνο δημοσίευσε συμβουλές για να βοηθήσει τους/ις επιστήμονες να παραμείνουν ασφαλείς, όταν μοιράζονται τα ευρήματά τους στο διαδίκτυο, τονίζοντας τη σημασία του να μην ασχολούνται με αρνητικά σχόλια και τα ίδια τα ιδρύματα να υποστηρίζουν τους/ις ερευνητές/τριες τους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, τα οφέλη από την ομιλία υπερτερούν του κόστους, καθώς το να είσαι ανοιχτός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιστήμης.

Συμπερασματικά, οι διαδικτυακές επιθέσεις, που απευθύνονται σε επιστήμονες του κλίματος είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η επιστημονική κοινότητα και η κοινωνία στο σύνολό της, πρέπει να πάρουν θέση έναντι τέτοιων επιθέσεων και να εργαστούν για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντος, για όλους τους/τις επιστήμονες που κάνουν τη δουλειά τους. Μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για εμάς και τις μελλοντικές γενιές.

Πηγές:

https://www.researchgate.net/publication/327056092_Media_use_and_climate_change_concern

https://www.nature.com/articles/d41586-023-01018-9

The following two tabs change content below.

Volunteer Team

Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.