Απάτες

Απάτες από 4-ψήφιους αριθμούς

Γράφει ο Φώτης Αρώνης, φοιτητής πληροφορικής

Πολλές φορές λαμβάνουμε μηνύματα από 4-ψήφιους αριθμούς οι οποίοι είναι τυχαίοι και μας λένε ότι κάτι δεν πάει καλά με κάποιον λογαριασμό μας, συνήθως λογαριασμός τραπέζης.

Αυτά τα μηνύματα προφανώς έχουν να κάνουν με απάτες. Εδώ είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα:

Υπάρχουν φυσικά πολλές διαφορετικές εκδόσεις το ίδιου μηνύματος και φυσικά δεν έχουν πάντα να κάνουν με την τράπεζα Πειραιώς, απλώς έτυχε αυτήν την φορά να μπει αυτή και οι πελάτες της στο στόχαστρο. Για να αποδείξουμε πως αυτό το site είναι απάτη χρησιμοποιήσαμε ένα εικονικό περιβάλλον στο οποίο προσπαθήσαμε να μπούμε στην σελίδα που μας λέει να μπούμε. Προφανώς αυτή η σελίδα εκ πρώτης όψεως έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να φέρνει πολύ κοντά σε κάτι αληθινό / αυθεντικό. Στην πραγματικότητα όταν προσπαθούμε να μπούμε στην σελίδα το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι αυτό.

Σε περίπτωση που φυσικά ο Browser μας δεν μας προστάτευε είναι πολύ πιθανό να κατέβαιναν αρχεία στον υπολογιστή μας χωρίς καν εμείς να το ξέρουμε.

Ένας εύκολος τρόπος να προστατευτούμε από τέτοιες απάτες είναι πολύ απλά να ψάξουμε για το αυθεντικό site μόνοι μας αντί να πατάμε links ή να μπαίνουμε στις σελίδες χωρίς πρώτα να ελέγχουμε αν είναι οι σωστές. Από το μήνυμα καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς, οπότε μια πιο ασφαλής προσέγγιση θα ήταν να ψάξουμε στο google ποιο είναι το site της Πειραιώς αντί να επισκεφτούμε κατευθείαν το winbank-piraeus.com το οποίο όπως είδαμε πρόκειται για απάτη.

Με ένα απλό Google Search βλέπουμε πως η αυθεντική σελίδα της Πειραιώς είναι winbank.gr οπότε εύκολα καταλαβαίνουμε πως το μήνυμα ήταν μια απόπειρα Phising για να κλέψουν τα στοιχεία μας ή/και να γεμίσουν το σύστημα μας με ιούς.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως κακόβουλα λογισμικά που κατεβαίνουν χωρίς την θέληση μας από παρόμοιες σελίδες έχουν την δυνατότητα να κλέψουν προσωπικά μας στοιχεία χωρίς εμείς να τα δώσουμε με την θέληση μας, οπότε το γεγονός του ότι επισκεπτόμαστε τέτοιες σελίδες, ακόμα και αν δεν συμπληρώσουμε κάποια φόρμα με τα στοιχεία μας, δεν πάει να πει ότι είμαστε προστατευμένοι. Η ζημία γίνεται από την στιγμή που μπαίνουμε και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εξαρχής.