Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Antivirus: μύθοι και πραγματικότητα

Από τον Χρήστο Δήμτσα, 

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία έντονη κόντρα σχετικά με τα λογισμικά antivirus.Η μία πλευρά θεωρεί ότι όχι μόνο δεν είναι απαραίτητα για την προστασία του υπολογιστή τους, αλλά οδηγούν  στην δυσλειτουργία του. Η άλλη πλευρά ωστόσο θεωρεί ότι εγκαθιστώντας ένα λογισμικό antivirus ο υπολογιστής τους είναι 100% ασφαλής. Η κόντρα αυτή  έχει γεννήσει διάφορους μύθους, οι οποίοι παραπλανούν πολλούς χρήστες.

Παρακάτω θα καταρριφθούν οι 4 επικρατέστεροι.

 

  1. Ο χρήστης είναι σε θέση να προστατεύσει μόνος του τον υπολογιστή.

Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης ισχυρίζονται ότι τα κακόβουλα λογισμικά εισβάλουν στον υπολογιστή μόνο με το κατέβασμα αρχείων, οπότε αν είναι προσεκτικοί στο ποια αρχεία επιλέγουν δεν κινδυνεύουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι ένας ιός μπορεί να εισβάλει στον υπολογιστή μας μόνο με την επίσκεψη σε μία ιστοσελίδα. Υπάρχουν αμέτρητα καλοσχεδιασμένα κακόβουλα λογισμικά τα οποία επιτίθονται μέσω κενών ασφαλείας. Χωρίς ένα αξιόπιστο και ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας ο χρήστης όχι μόνο αδυνατεί να αντιμετωπίσει και να αποτρέψει τυχόν ιούς αλλά δεν είναι σε θέση ούτε καν να τους ανιχνεύσει.

 

  1. Τα δωρεάν λογισμικά antivirus παρέχουν την ίδια προστασία με τα επί πληρωμή.

Πολλοί χρήστες προτιμούν να εγκαθιστούν τα δωρεάν διότι οι τιμές των antivirus λογισμικών είναι ανεβασμένες. Μπορούν όμως να ισχυρίζονται ότι απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα προστασίας με αυτήν που παρέχουν τα επί πληρωμή; Η απάντηση βρίσκεται  στο απλό ερώτημα του αν οδηγώντας ένα ποδήλατο σε ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας φορώντας κράνος είσαι ασφαλής. Η απάντηση είναι όχι. Τα επί πληρωμή προσφέρουν στον χρήστη πολλές επιπλέον λειτουργίες και μεγάλη υποστήριξη. Επίσης είναι πιο φιλικά προς τον υπολογιστή καθώς πρόκειται για πιο «ελαφριά» λογισμικά. Το πιο σημαντικό είναι προστατεύουν το σύστημα από ransomware ιούς κάτι που δεν μπορεί να υποσχεθεί ένα δωρεάν antivirus λογισμικό.

 

  1. Εγκαθιστώντας ένα λογισμικό antivirus ο υπολογιστής μου θωρακίζεται.

Στην ουσία τα antivirus αποτελούν ένα κομμάτι του παζλ της προστασίας του υπολογιστή μας. Τα απλά antivirus δεν προσφέρουν προστασία περιήγησης στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εγκαταστήσουμε ένα αξιόπιστο λογισμικό firewall, το οποίο θα φιλτράρει τις επικίνδυνες ιστοσελίδες και θα μας προστατεύει σε σημαντικές ενέργειές μας όπως στις οικονομικές συναλλαγές. Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι του παζλ αποτελεί και το προσωπικό VPN,το οποίο δημιουργεί ένα τοίχο ασφαλείας κρυπτογραφώντας σημαντικά δεδομένα του υπολογιστή μας.

 

  1. Συνδυάζοντας δύο antivirus πετυχαίνουμε μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σε αντίθεση με την λαϊκή ρήση δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα, στην ασφάλεια του υπολογιστή μας ισχύει το όσο λιγότεροι τόσο το καλύτερο. Εγκαθιστώντας δύο ή περισσότερα λογισμικά antivirus στην ουσία πετυχαίνουμε το αντίθετο από ότι στοχεύουμε κάνοντας τον υπολογιστή μας πιο ευάλωτο. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε antivirus έχει τον δικό του τρόπο λειτουργίας, ο οποίος διαφέρει από κάθε άλλο θέτοντας την συνεργασία ανέφικτη. Σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν δύο antivirus ταυτόχρονα το αποτέλεσμα θα είναι να προσπαθεί το ένα να εξουδετερώσει το άλλο δημιουργώντας  πρόσφορο έδαφος για κακόβουλους εισβολείς.