Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Αντίο, ρομποτική Alexa. Η φωνητική βοηθός της Amazon γίνεται όλο και πιο ανθρώπινη με την δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Μεταφράζει η Μαρία Μηνούδη, φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Η Alexa της Amazon είναι έτοιμη να φέρει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη μέσα στην καθημερινότητα των χρηστών, καθώς η εταιρεία εισάγει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η πασίγνωστη φωνητική βοηθός της ακούγεται και λειτουργεί.

Η εταιρεία ανακοίνωσε μια ενημέρωση βασισμένη στην δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για την Alexa, και συνεπώς για όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν φωνητική βοηθό και χρονολογούνται από το 2014. Η Alexa θα είναι ικανή να συνεχίζει τις συζητήσεις χωρίς να της δίνεται λέξη αφύπνισης, να απαντάει πιο γρήγορα , να μαθαίνει τις προτιμήσεις του χρήστη, να κάνει ερωτήσεις σχετικές με τη συζήτηση και να προσαρμόζει τον τόνο της ανάλογα με το θέμα. Η Alexa ακόμη θα προσφέρει και γνώμες , όπως για παράδειγμα ποιες ταινίες θα έπρεπε να είχαν κερδίσει το Oscar αλλά δεν τα κατάφεραν.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει νέο περιεχόμενο, όπως κείμενα και εικόνες, ανταποκρινόμενες στις επιθυμίες του χρήστη. “Είναι λες και μιλάς σε έναν άνθρωπο”, ισχυρίστηκε ένα μέλος της Amazon.

Οι ενημερώσεις έρχονται, καθώς η Amazon προσπαθεί να συμβαδίσει με ένα νέο κύμα εργαλείων συνομιλιακής τεχνητής νοημοσύνης, που έχουν μεγαλώσει τον ανταγωνισμό εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης στην τεχνολογική βιομηχανία και έχουν αναδιαμορφώσει σημαντικά το τι μπορούν να περιμένουν οι καταναλωτές από τα τεχνολογικά τους προϊόντα. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε πότε θα γίνουν οι ενημερώσεις  στα προϊόντα.

Σε μια ζωντανή επίδειξη, ο Dave Limp, ανώτερος αντιπρόεδρος συσκευών και υπηρεσιών της Amazon, ρώτησε την Alexa ποια είναι αγαπημένη του κολεγιακή ομάδα ποδοσφαίρου,  χωρίς να έχει αναφέρει ποτέ το όνομα. (Ο Limp είπε ότι το είχε πει προηγουμένως στην Alexa και αυτή το θυμόταν). Αν η αγαπημένη του ομάδα κερδίσει, η Alexa θα ανταποκριθεί με χαρά, ενώ αν χάσει, η Alexa θα δείξει κατανόηση.

“Alexa, ας κουβεντιάσουμε”

Όταν ο Limp είπε “Alexa, ας κουβεντιάσουμε”, ξεκίνησε μια ειδική λειτουργία που επέτρεπε την ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Limp έκανε αρκετές φορές παύση, για να απευθυνθεί στο κοινό και συνέχισε τη συζήτηση με την Alexa, χωρίς να χρησιμοποιήσει τη λέξη αφύπνισης “Alexa”, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν.

Η επίδειξη, όμως, δεν κύλησε χωρίς προβλήματα. Μερικές φορές η Alexa απαντούσε καθυστερημένα, αλλά η φωνητική βοηθός είχε προσωπικότητα, μιλούσε με πιο φυσικό και εκφραστικό τόνο και διατηρούσε μια ροή στην συζήτηση.

Αν και η εταιρεία δεν ανέφερε κάποιες συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας- κάποια άλλα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα έχουν εκτροχιαστεί στο παρελθόν- έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι “θα σχεδιάσει εμπειρίες για την προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των πελατών και θα τους δώσει τον έλεγχο και τη διαφάνεια”.

Η εταιρεία, επίσης, δήλωσε πως νέα αναπτυξιακά εργαλεία θα επιτρέπουν στις εταιρείες να δουλεύουν παράλληλα με το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο. Η Amazon δήλωσε ότι συνεργάζεται ήδη με αρκετές εταιρείες, όπως η BMW, για την ανάπτυξη δυνατοτήτων φωνητικού βοηθού συνομιλίας μέσα στο αυτοκίνητο.

Ο Rowan Curran, αναλυτής της Forrester Research, δήλωσε ότι αυτή η είδηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την εισαγωγή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα και για τη δυνατότητα να εκτελεί καθημερινές εργασίες. Συνδέοντας τη μετατροπή λόγου σε κείμενο με εξωτερικά συστήματα και χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο για την κατανόηση και την παραγωγή φυσικής ομιλίας, αυτό είναι “το σημείο όπου μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε το μέλλον για το πώς θα χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνολογία σχεδόν παντού στην καθημερινή μας ζωή”.

Κάποιοι χρήστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκτήσουν πρόσβαση στις αλλαγές μέσω μιας δωρεάν προεπισκόπησης στις υπάρχουσες συσκευές Echo. Με την πάροδο των ετών, η Alexa έχει ενσωματωθεί σε αμέτρητα προϊόντα ήχου, ξεκινώντας από τα ηχεία και φτάνοντας μέχρι τα ρολόγια, φούρνους μικροκυμάτων και γυαλιά.

Η Amazon, είπε, επίσης πως θα εισάγει τεχνητή νοημοσύνη και στην πλατφόρμα της Fire TV, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν πιο φυσικές, διαφοροποιημένες ή ανοιχτές ερωτήσεις σχετικά με είδη, ιστορίες και σκηνές ή να κάνουν πιο στοχευμένες προτάσεις περιεχομένου.

Η Alexa κυκλοφόρησε περίπου πριν από μία δεκαετία και μαζί με την Siri της Apple, την Cortana της Microsoft και άλλες φωνητικούς βοηθούς, υποσχέθηκαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία. Όμως, η πασίγνωστη επιτυχία του ChatGPT έχει αναμφισβήτητα επιτύχει ορισμένους από αυτούς τους στόχους ταχύτερα και σε ένα ευρύτερο φάσμα καθημερινών προϊόντων.

Η προσπάθεια για την συνεχή ενημέρωση της τεχνολογίας που τροφοδοτεί την Alexa έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Amazon. Όπως και άλλες εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας, η Amazon έχει μειώσει το προσωπικό της τους τελευταίους μήνες και έχει “βάλει στο ράφι” προϊόντα σε μια επείγουσα προσπάθεια να μειώσει τα έξοδα εν μέσω μιας ευρύτερης οικονομικής αβεβαιότητας που υπάρχει. Το τμήμα της Alexa δεν κατάφερε να μείνει άθικτο από αυτό.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2023/09/20/tech/amazon-alexa-human-like-generative-ai/index.html