Απάτες, Διαδίκτυο

Ανωνυμία και ψευδής ταυτότητα στο διαδίκτυο

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το διαδίκτυο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μέσω του διαδικτύου δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να εκφραστεί όπως επιθυμεί και πολλές φορές χωρίς όρια. Προσφέρει την ανώνυμη έκφραση μιας θέσης πάνω σε ένα ζήτημα ή ένα περιστατικό, γεγονός που δεν επιφέρει πάντα θετικά αποτελέσματα. Το διαδίκτυο σε σχέση με τον πραγματικό κόσμο παρέχει πολυάριθμες δυνατότητες για ανωνυμία καθώς είναι γνωστή η ύπαρξη ολόκληρων κοινοτήτων στον ψηφιακό αυτό χώρο που στηρίζουν και προωθούν την ανωνυμία ανάμεσα στα μέλη τους.

Ως ανώνυμη επικοινωνία στο διαδίκτυο νοείται αυτή που δεν παρέχει στον παραλήπτη κανένα στοιχείο, τουλάχιστον αληθές, αναφορικά με την ταυτότητα του αποστολέα. Όπως παρατηρείται οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα. Για παράδειγμα, κάποιος δημιουργεί ένα προφίλ και φαίνεται πως είναι ένα 17χρονο αγόρι ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν 50χρονο άντρα που έχει ως σκοπό την αποπλάνηση. Επομένως, μέρος της ανωνυμίας αποτελεί η δυσκολία που υπάρχει στην ανίχνευση στοιχείων της πραγματικής ταυτότητας.

Από τη μία πλευρά η ανωνυμία προσφέρει προφύλαξη στον καλό λόγο, από την αντίπερα όχθη όμως προφυλάσσει και τον ψευδή και κακό λόγο. Παρατηρούνται ακόμη και ακραίες περιπτώσεις που χρησιμοποιείται προσβλητικός και χυδαίος λόγος καθώς η ανωνυμία αποτελεί το «μαξιλαράκι ασφαλείας» για τους χρήστες που έχουν κακόβουλο σκοπό.

Στις online πλατφόρμες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα παιχνίδια και σε άλλους τύπους εφαρμογών υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας των χρηστών καθώς και ανταλλαγής μηνυμάτων. Αυτό διευκολύνει τους κακόβουλους χρήστες να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ έχοντας ως στόχο να μάθουν τις προτιμήσεις των θυμάτων τους, με απώτερο σκοπό την αποπλάνηση και εκμετάλλευση τους. Φυσικά,  σε αυτό το φαινόμενο είναι πιο ευάλωτοι τα παιδιά και οι νέοι.

Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε, δεν είναι εύκολο να διασταυρωθεί και να επαληθευτεί η ταυτότητα και τα κίνητρα του κάθε ατόμου που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τις διαθέσιμες πλατφόρμες που αυτό προσφέρει. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται σημαντικό να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί αναφορικά με το τι θα αποφασίσουμε να μοιραστούμε με τους άλλους χρήστες του διαδικτύου.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιον ή κάτι κακόβουλο στο χώρο του διαδικτύου πρέπει να το αναφέρουμε και να μην μένουμε αμέτοχοι. Στον ψηφιακό αυτό κόσμο, πάντα υπάρχει κάποιος κακόβουλος χρήστης ο οποίος μπορεί να κρύβει την ταυτότητα του, να χρησιμοποιεί παραπλανητικές εικόνες, ονόματα, να ψεύδεται σχετικά με την ηλικία του, την ιδιότητα του, τη ζωή του γενικότερα. Συνήθως, ο κακόβουλος χρήστης χρησιμοποιεί και άλλες μεθόδους προσπαθώντας να χειριστεί και να ξεγελάσει το θύμα. Τα κίνητρα δυστυχώς ενός τέτοιου ανθρώπου ποικίλλουν, διαφοροποιούνται και διαμορφώνονται κάθε φορά ανάλογα και με τα βιώματά του, τις κρυφές επιθυμίες του και πολλά άλλα. Επομένως, ζωτικής σημασίας είναι να τεθούν όρια σχετικά με το τι είναι αποδεκτό στο διαδίκτυο και πότε πρέπει να αναφέρεται ό,τι αποτελεί παράνομο γεγονός. Πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο χώρο του διαδικτύου, καθώς δεν είναι πάντα όλοι και όλα έτσι όπως δείχνουν.