Press, Κοινωνία, Τεχνολογία

Ανοιχτή επιστολή με περισσότερες 1.300 υπογραφές εμπειρογνωμόνων αναφέρει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι “δύναμη για το καλό και όχι απειλή για την ανθρωπότητα”

Μεταφράζει η Volunteer Team

Η συλλογή των υπογραφών οργανώθηκε από το BCS, το Ινστιτούτο Πληροφορικής, για να αντιμετωπιστεί η “καταστροφή της τεχνητής νοημοσύνης”.

Ο Rashik Parmar, διευθύνων σύμβουλος του BCS, δήλωσε ότι έδειξε ότι η βρετανική τεχνολογική κοινότητα δεν πιστεύει στο “εφιαλτικό σενάριο των κακών ρομπότ-αυτοκρατόρων”. Τον Μάρτιο, ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk, ο οποίος πρόσφατα ξεκίνησε μια επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης, υπέγραψαν μια επιστολή με την οποία ζητούσαν παύση στην ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η επιστολή αυτή υποδείκνυε ότι η υπερ-ευφυής τεχνητή νοημοσύνη αποτελούσε “υπαρξιακό κίνδυνο” για την ανθρωπότητα. Την άποψη αυτή επανέλαβε ο σκηνοθέτης Christopher Nolan, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι οι ηγέτες της τεχνητής νοημοσύνης με τους οποίους συνομίλησε θεωρούν την παρούσα στιγμή “ως τη δική τους στιγμή Οπενχάιμερ”. Ο J. Robert Oppenheimer έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πρώτης ατομικής βόμβας και είναι το θέμα της τελευταίας ταινίας του κ. Nolan.

Ωστόσο, το BCS βλέπει την κατάσταση με πιο θετικό μάτι, ενώ εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάγκη θέσπισης κανόνων γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Richard Carter έχει υπογράψει την επιστολή του BCS. Ο Carter, ο οποίος ίδρυσε μια νεοφυή επιχείρηση κυβερνοασφάλειας με τεχνητή νοημοσύνη, θεωρεί ότι οι τρομερές προειδοποιήσεις είναι μη ρεαλιστικές: “Ειλικρινά, η ιδέα ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα είναι υπερβολικά τραβηγμένη. Απλώς δεν είμαστε σε θέση να το θεωρήσουμε εφικτό”.

Τα πρόσωπα που υπέγραψαν την επιστολή του BCS προέρχονται από διάφορους χώρους – επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς, δημόσιους φορείς και επιστημονικές ομάδες, αν και κανένας από αυτούς δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο Elon Musk, ούτε διευθύνει μεγάλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όπως η OpenAI.

Όσοι μίλησαν με το BBC τονίζουν τις θετικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Η Hema Purohit, η επικεφαλής της ψηφιακής υγείας και κοινωνικής φροντίδας για το BCS, δήλωσε ότι η τεχνολογία επιτρέπει νέους τρόπους εντοπισμού σοβαρών ασθενειών, όπως για παράδειγμα τα ιατρικά συστήματα που ανιχνεύουν σημάδια προβλημάτων όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη όταν ένας ασθενής πηγαίνει για οφθαλμολογικό έλεγχο. Δήλωσε, επίησης, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει και στην επιτάχυνση των δοκιμών νέων φαρμάκων.

Η υπογράφουσα Sarah Burnett, συγγραφέας ενός βιβλίου για την τεχνητή νοημοσύνη και τις επιχειρήσεις, επεσήμανε τις γεωργικές χρήσεις της τεχνολογίας, από τα ρομπότ που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να επικονιάζουν τα φυτά μέχρι εκείνα που “εντοπίζουν τα ζιζάνια και τα ψεκάζουν αντί να ψεκάζονται ολόκληρες καλλιέργειες με ζιζανιοκτόνα”.

Η επιστολή υποστηρίζει το εξής: “Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συμβάλει στην πρωτοπορία στον καθορισμό επαγγελματικών και τεχνικών προτύπων για τους ρόλους της τεχνητής νοημοσύνης, υποστηριζόμενο από έναν ισχυρό κώδικα δεοντολογίας, διεθνή συνεργασία και πλήρως εξοπλισμένη ρύθμιση”.Με τον τρόπο αυτό, αναφέρει ότι η Βρετανία “μπορεί να γίνει παγκόσμιο σύμβολο για την υψηλής ποιότητας, ηθική, χωρίς αποκλεισμούς τεχνητή νοημοσύνη”.

Το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak θα φιλοξενήσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή:

https://www.bbc.com/news/technology-66218709