Cyber, Ασφάλεια διαδικτύου, Γονείς, Διαδίκτυο, Έφηβος, Παιδιά

Ανησυχείτε για το παιδί σας και την επαφή του με το διαδικτυακό πορνό;

Γράφει η Ανδρονίκη Σερεμέτη, φοιτήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας

Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα του διαδικτύου. Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο για να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη καθώς μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βρούμε πληροφορίες για ό,τι θέλουμε να ψάξουμε, να ενημερωθούμε για την επικαιρότητα αλλά και να εκπαιδευτούμε. Πολύ συχνό είναι πλέον να χρησιμοποιούν και παιδιά το διαδίκτυο τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι για να ψυχαγωγηθούν, να μάθουν καινούρια πράγματα, να συνομιλήσουν μεταξύ τους, να ακούσουν μουσική και να περάσουν εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Πέρα απ’ όλα αυτά όμως το διαδίκτυο αποτελεί μεγάλο και σοβαρό κίνδυνο, ιδίως για ανήλικα παιδιά και εφήβους. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να επισκεφθούν ακατάλληλες ιστοσελίδες για την ηλικία τους όπως είναι τα πορνογραφικά site ή να συνομιλήσουν με κάποιον άγνωστο και να παρασυρθούν, στην παιδική πορνεία και στην σεξουαλική εκμετάλλευση. Συνήθως τα παιδιά που επηρεάζονται προέρχονται από φτωχές οικογένειες καθώς και η κοινωνική ανισότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Σε τριτοκοσμικές χώρες έχουμε δει και τους ίδιους τους γονείς να εκδίδουν τα παιδιά τους προκειμένου να λάβουν κάποια χρήματα. Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες τα παιδιά που πέφτουν θύματα είναι συνήθως κοινωνικά απομονωμένα και οι γονείς δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να ελέγξουν τις διαδικτυακές δραστηριότητες του παιδιού. Οι γονείς πρέπει να κινητοποιηθούν όταν βλέπουν το παιδί τους ότι περνάει πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, όταν απομακρύνεται από αυτούς και απομονώνεται.

Οι περισσότεροι δράστες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παιδεραστές ή αλλιώς ψυχοσεξουαλικά διαταραγμένοι και σε κάποιους άλλους απλά αρέσει το θέαμα του παιδικού πορνό. Ακόμη, υπάρχουν δράστες που κακοποιούν παιδιά, προσπαθούν να πουλήσουν παιδικό πορνογραφικό υλικό και να βγάλουν χρήματα από αυτό. Οι γονείς θα πρέπει να μείνουν ψύχραιμοι αν τα παιδιά τους έρθουν αντιμέτωπα με τέτοιες καταστάσεις παίρνοντας μέτρα για να τα προφυλάξουν ώστε να μην φτάσουν σε αυτό το σημείο. Αναλυτικότερα, οι γονείς μπορούν να έχουν τους υπολογιστές σε κοινό μέρος, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την χρήση του διαδικτύου που κάνουν τα παιδιά και να τους προσφέρουν εκπαίδευση για την διαδικτυακή ασφάλεια ώστε να είναι ενήμερα για τους κινδύνους που ελλοχεύει το διαδίκτυο. Ακόμη, μπορεί να μπλοκαριστεί η πρόσβαση στα παιδιά σε σελίδες ερωτικού περιεχομένου όπως έχει κάνει η Βρετανία από το 2012.

Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε εσείς οι ίδιοι στο διαδίκτυο, διότι τα παιδιά παραδειγματίζονται από τους γονείς, μην τα αφήσετε ποτέ να βρεθούν με αγνώστους που έχουν γνωρίσει στο διαδίκτυο και καταγγείλετε οποιοδήποτε γεγονός στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) στο 215 215 10 11 ή στο 11188 – Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 210 6400131 – 210 6476470 –  Προστασία Ανηλίκων  και στο  800 11 32000 – Ο Συνήγορος του Παιδιού.

Τέλος, το κάθε κράτος πρέπει να έχει μία πιο ισχυρή αστυνομική και δικαστική συνεργασία για την προστασία των ανηλίκων καθώς και να υπάρχει γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών για την ανίχνευση υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας. Επίσης, καλό θα ήταν να ληφθούν μέτρα κατά των νέων μορφών ηλεκτρονικού εγκλήματος όπως, το εκδικητικό πορνογραφικό υλικό και ο σεξουαλικός εκβιασμός αλλά και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεργαστούν μεταξύ τους για τους σεξουαλικούς εγκληματίες του κάθε κράτους μέλους.

Πηγές:https://www.infotainmentwise.com/post/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-boystown

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/aystiroteri-politiki-apenanti-sti-sexoyaliki-kakopoiisi-paidion-zitoyn-oi-eyrovoyleytes

https://www.creteplus.gr/news/mplokarei-to-diadiktiako-porno-i-vretania-16790.html