Cyber, Διαδίκτυο, Ψυχική υγεία

Am I sober? | Μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στους εθισμούς;

Έρευνες λένε πως η τεχνολογία προκαλεί τον μέγιστο εθισμό ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας. Ως εθισμός στο διαδίκτυο ορίζεται η αλόγιστη και επιβλαβής χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Οι γονείς πλέον απαγορεύουν στα παιδιά τους, την ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνολογίας και παίρνουν μέτρα για να αναχαιτίσουν τον εθισμό των παιδιών τους.

Τι γίνεται όμως όταν η η τεχνολογία σε βοηθά να ξεπεράσεις τον εθισμό σου;

Δεν αναφερόμαστε στον εθισμό στο διαδίκτυο αλλά σε έναν πιο σκοτεινό και βαθύ εθισμό, αυτόν του αλκοολισμού, των αυτοτραυματισμών, των αντικαταθλιπτικών, των ναρκωτικών και των ηρεμιστικών χαπιών.

Καθώς, η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, ευτυχώς κάποιοι είχαν την έξυπνη ιδέα να δημιουργήσουν ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες θα καταμετρούν τις ημέρες αποχής από το εθιστικό αντικείμενο.

Ενδεικτικά, μία εφαρμογή από αυτές είναι το I am Sober ένας μετρητής νηφαλιότητας που χρησιμεύει επίσης ως φόρουμ για άτομα που αναρρώνουν από τη χρήση ουσιών. Είναι ένας τρόπος εξυπηρέτησης και βοήθειας ανθρώπων που αναζητούν μια πορεία προς την εγκράτεια σε ένα πρόγραμμα 12 βημάτων. Θεωρείται χρήσιμο για τη διακοπή οποιασδήποτε δραστηριότητας ή ουσίας. Με καθημερινή παρακολούθηση, συμβουλές και αποσπάσματα από άλλους χρήστες, αυτή η εφαρμογή επικεντρώνεται στη δημιουργία κινήτρων και υποστήριξης κατά την προσπάθεια διακοπής του εθιστικών ουσιών.

Προσφέρει υποστήριξη σε άτομα-χρήστες: αλκόολ, αντικαταθλιπτικών, κοκαϊνης, ηρωίνης, μαριχουάνας, μεθαμφεταμίνης, οπιοειδών και ηρεμιστικών.

Εξηγεί τι είναι κάθε ουσία, τι περιέχει, πως μπορείς να την αποφύγεις, τι κάνει τον οργανισμό σου να την ζητάει και γιατί είναι τόσο εθιστική ενώ ακόμη αναλύει τις επιπτώσεις που έχει η κάθε ουσία στον οργανισμό σε θέματα ύπνου, διατροφής, κοινωνικής αλληλεπίδρασης, άγχους και εγκεφαλικών λειτουργιών.

Βοηθάει τον χρήστη να καταλάβει αν είναι όντως εθισμένος σε κάτι, πώς αυτό έχει επίδραση συνολικά στο σώμα του και προτείνει ημερήσια προγράμματα αποχής.

Ακόμη, έχει δημιουργηθεί η εφαρμογή HarmLESS η οποία συμβάλλει σε θέματα αυτοτραυματισμών.

Οι αυτοτραυματισμοί ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία είναι ένα φαινόμενο των καιρών, πολύ σύνηθες και φοβερά πολύπλοκο για το άτομο που τους διαπράττει. Αυτοτραυματισμός ονομάζεται οποιαδήποτε εκούσια πράξη τραυματισμού ή δηλητηρίασης. Είναι ένας εσκεμμένος αυτοτραυματισμός που έχει ως στόχο την βλάβη του εαυτού. Μέσα από τον αυτοτραυματισμό, οι έφηβοι δεν έχουν σκοπό τον θάνατο, ούτε σκοπεύουν με αυτό τον τρόπο να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας. Μπορούν να τραυματιστούμε με αιχμηρά αντικείμενα, με καψίματα, με χτυπήματα στο σώμα κ.ά. Τα άτομα που αυτοτραυματίζονται έχουν αναφέρει πως αισθάνονται ανακούφιση μέσα από την πράξη αυτή και πως ο εξωτερικός πόνος που αισθάνονται είναι λυτρωτικός για τον εσωτερικό πόνο.

Το HarmLess λοιπόν, είναι μια εφαρμογή παρακολούθησης αυτοτραυματισμών που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους χρήστες να κατευνάσουν τις παρορμήσεις τους, να παρακολουθούν την πρόοδό τους και να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.      Δημιουργήθηκε με τη βοήθεια επαγγελματιών ψυχικής υγείας και περιλαμβάνει μια σειρά από λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν τον πόνο τους με υγιή τρόπο. 

Ακόμη, περιλαμβάνει σαφή καταμέτρηση των ημερών ή και των ωρών αποχής από τον αυτοτραυματισμό και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να καταγράψει γιατί και κάτω από ποια συναισθηματική κατάσταση αποφάσισε να αυτοτραυματιστεί ξανά χαλώντας την προσπάθειά του.

Η ανταπόκριση των χρηστών για τις εφαρμογές νηφαλιότητας και αποχής από αυτοτραυματισμούς είναι ευτυχώς μεγάλη. Μάλιστα, πολλοί ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές τις προτείνουν ως μία πιο άμεση και καθημερινή βοήθεια αυτοσυγκράτησης των ασθενών τους.

Το θετικότερο όλων όμως είναι πως ο κόσμος βρίσκει την θέληση να ξεπεράσει τους εθισμούς του, σε προστατευόμενα περιβάλλοντα που παρέχονται από τις εφαρμογές, χωρίς να κρίνονται, να γελοιοποιούνται ή να καταπιέζονται αφού όλοι οι χρήστες χρησιμοποιούν τις ίδιες εφαρμογές  για τον ίδιο σκοπό. Λειτουργούν ως μία δεμένη ομάδα, που μοιράζεται την δύσκολη καθημερινότητα της απεξάρτησης και τις συμβουλές που πήραν και τους βοήθησαν σε αυτό το μονοπάτι.

Πηγές: 

melmagazine.com

techbriefly.com

au.reachout.com

www.gearpatrol.com

psychopedia.gr

apps.apple.com